Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

0

Καθάρισε το νερό στο Μυρωδάτο – Κάμερες έχει στις δεξαμενές η ΔΕΥΑΞ
Καθαρό νερό τρέχει πλέον από τις βρύσες του Μυρωδάτου αφού οι τελευταίες δοκιμές έδειξαν ότι έχει υποχωρήσει η οσμή που υπήρχε παρότι είχε καθαριστεί η δεξαμενή και το δίκτυο. Ωστόσο ο δράστης ή οι  δράστες δεν εντοπίστηκαν ακόμη. Ας ελπίσουμε να ληφθούν μέτρα όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων ώστε να αποτραπούν μελλοντικά αντίστοιχες εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κοινού. Για το θέμα ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης και απάντησε πως στην ΔΕΥΑΞ έχουν προνοήσει πριν ένα χρόνο να ασφαλίσουν με διπλά καπάκια τις  δεξαμενές αλλά και να βάλουν κάμερες.
 Γ.Δ.


Δύο θάνατοι
Χθες, Τετάρτη δύο συμπολίτες μας έφυγαν από κοντά των αγαπημένων τους ανθρώπων.
Πρόκειται για τον Αθανάσιο (Σάκη) Ψωμά, 73 χρόνων, επί χρόνια ποδοσφαιριστή της Ασπίδας και του ΑΟΞ, πατέρα της Σοφίας Ψωμά, Γενικής Γραμματέως του δήμου Ξάνθης. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό των 12 Αποστόλων στις 16.00 ώρα.
Ο δεύτερος θάνατος αφορά τον Ιωάννη Μπουζούρη, 89 χρόνων και η κηδεία έγινε νωρίς την Τετάρτη στον Ναό Κηρύκου και Ιουλίτης. Ο Μπουζούρης υπήρξε το μοντέλο για τον γλύπτη Χρ. Παυλίδη για την δημιουργία του Ηρώου Ξάνθης, του «Άγνωστου Στρατιώτη».
Γ.Δ.


5 και 12 Δεκεμβρίου οι κάλπες
Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε: οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου να γίνουν 5 και 12 Δεκεμβρίου.
Ο πρώτος γύρος στις 5 του μηνός και οι επαναληπτικές στις 12 Δεκεμβρίου.
Έτσι, δρομολογούνται τα πράγματα και πλέον οι υποψήφιοι μπαίνουν στην αφετηρία του εκλογικού τους αγώνα.
Εκείνο που προσωπικά εκτιμώ είναι πως ο αγώνας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων θα είναι δύσκολος. Εξ’ αυτού του γεγονότος, προβλέψεις και προγνωστικά δεν πρόκειται να γίνουν με βεβαιότητα.
Εκείνο σε πρώτη φάση που έχει σημασία για τους τέσσερις είναι να βρεθούν στη δεύτερη Κυριακή οι δύο, γιατί τότε θα κριθεί και η εκλογή του νέου προέδρου.
Γ.Δ.


Εκλογές και στη Ν.Δ.
Αγώνα όμως κάνουν και οι Ξανθιώτες υποψήφιοι για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Μαθαίνω πως κινούνται, έχουν επαφές, κάνουν επισκέψεις και γενικώς βρίσκονται σε κινητικότητα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως για το αξίωμα του προέδρου της ΝΟΔΕ ο Αλέξανδρος Νταμπουρατζής προηγείται του ανθυποψήφιού του Γιώργου Μυλωνά.
Μάλιστα αυτοί οι δύο είναι οι βασικοί υποψήφιοι. Υπάρχει κι ένας τρίτος με ελάχιστες πιθανότητες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Παράλληλα, θα εκλεγούν και οι υποψήφιοι για τις υπόλοιπες θέσεις όπως για τη δημοτική οργάνωση, για τις τοπικές κλπ.
Γ.Δ.


Ένα ιστορικό ντοκουμέντο
Στο χθεσινό φύλλο της Εφημερίδας και στη σελίδα 14, δημοσιεύσαμε ένα ντοκουμέντο από εμβολιασμό κατά της ευλογιάς.
Πρόκειται για μια ερευνητική επιτυχία του συμπολίτη μας Γιώργου Μπατζακίδη. Με την ιδιότητα του ιστορικού ερευνητή της οθωμανικής ιστορίας και με μεταπτυχιακές σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό, «ξετρύπωσε» ένα Πιστοποιητικό Εμβολιασμού Χριστιανού υπηκόου της αυτοκρατορίας με ημερομηνία 1904!
Ο εν λόγω κάτοικος είχε εμβολιαστεί με την τρίτη δόση κατά της ευλογιάς που εκείνα τα χρόνια, πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο, κυριολεκτικά θέριζε τους ανθρώπους και είχαν πεθάνει εκατομμύρια άνθρωποι όπως το ίδιο συνέβη και από την ισπανική γρίπη.
Αυτά τότε, εκατό και χρόνια πριν, ενώ σήμερα πεθαίνουν όχι γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια αλλά γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν…
Γ.Δ.


Διάκριση
Ελληνίδα, Καβαλιώτισσα η Ζωή Γαβριηλίδου, αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας.
Μάλιστα η κυρία Γαβριηλίδου είναι η πρώτη Ελληνίδα που καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση.
Η ίδια μετά την εκλογή της δήλωσε: «Ανέκαθεν στόχος μου ήταν να συνδράμω στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων μέσα από σκληρή δουλειά για την εκπόνηση έρευνας υψηλού επιπέδου αλλά και τη συστηματική ανάδειξή της».
Από μας, συγχαρητήρια και ευχές για δύναμη και επιτυχία.
Γ.Δ.


Γκρίνιες Ι
Ακούστηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία αγοράς των τριών γαλλικών φρεγατών.
Οι γνωστές γκρίνιες του τύπου «τι τις θέλουμε τις φρεγάτες», «τι τους θέλουμε τους εξοπλισμούς».
Προσωπικά θα συμφωνήσω πως τα προβλήματα με τον γείτονα δε λύνονται με τα όπλα.
Δέχομαι τον διάλογο, την καλή γειτονία.
Όμως, όταν γείτονας είναι κάποιος άλλος κι όχι η Τουρκία που καθημερινά παραβιάζει θαλάσσια και εναέρια σύνορα και θέλησε να μπουκάρει στον Έβρο μαζί με τους μετανάστες.
Αυτά είναι γεγονότα κακής γειτονίας.
Γι’ αυτό και συμφωνώ πως ήταν απαραίτητο ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, διότι είκοσι χρόνια τώρα δεν υπήρξε τίποτε σοβαρό στον τομέα αυτόν.
Γ.Δ.


Γκρίνιες ΙΙ
Αντιλαμβάνομαι πως τα χρήματα που διατίθενται για εξοπλισμούς πως είναι πολλά. Πάρα πολλά. Και αφαιρούνται από τομείς που θα έπιαναν τόπο σε κοινωνικό επίπεδο, της υγείας, της παιδείας.
Όμως, υπάρχει στο τραπέζι πάντα το ζήτημα πως χωρίς εξοπλισμούς κινδυνεύεις να μείνεις πίσω, ν’ αδυνατίσει η άμυνά σου και τέλος να υποστείς επιθέσεις σε βάρος των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων τα οποία δεν θα έχεις τη δύναμη ν’ αποτρέψεις.
Με δύο λόγια και με βαριά καρδιά, όλοι οι νοήμονες Έλληνες καταλαβαίνουμε πως τα χρήματα στα σίδερα είναι μεν πολλά, αλλά απαραίτητα διότι δεν είμαστε γείτονες με τους Βέλγους αλλά με την Τουρκία.
Έτσι, γνωρίζουμε πως είναι απαραίτητο το τίμημα αυτό να το πληρώνουμε μέχρι οι γείτονες αντιληφθούν πως και το δικό τους συμφέρον είναι διαφορετικό και πως και η δική τους χώρα πληρώνει ακριβά αυτόν τον παραλογισμό των συνεχών εξοπλισμών.
Γκρίνιες μεν, αλλά προέχει η ασφάλεια της χώρας, των Ελλήνων, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.
Γ.Δ.


Ε.Βενιζέλος: Συγχαρητήρια και κριτική για την ελληνογαλλική συμφωνία
Πολλά γράφτηκαν και πολλά θα γραφτούν τις επόμενες ημέρες για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη και οι επισημάνσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αποδίδει μεν τα εύσημα αλλά ζητά να εξετασθεί η δυνατότητα διευκρίνισης ότι η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή Ελλάδας – Γαλλίας, θα καλύπτει πέραν της επικράτειας και τις ζώνες ΑΟΖ.
Γράφει ο πρώην υπουργός: «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».


Μια από τις σκοτεινές σελίδες της Επανάστασης
Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 δεν υπάρχουν μόνο λαμπρές σελίδας δόξας, υπάρχουν και πολλές σκοτεινές σελίδες που καθόρισαν τη μοίρα αυτού του έθνους και είναι πολύ σημαντικό να τις μνημονεύουμε κι αυτές στην επέτειο των 200 χρόνων. Μία απ’ αυτές είναι  η δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας του Ιωάννη Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 από τους αδελφούς Μαυρομιχάλη. Πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα μας αν δεν συνέβαινε αυτό το έγκλημα και από πόσα δεινά θα είχαμε γλυτώσει δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι ο Καποδίστριας ήταν ένας ευφυέστατος πολιτικός, μεταρρυθμιστής, που έθεσε τις βάσεις του ελληνικού κράτους, που έχτισε σχολεία, που προσπάθησε να οργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση, που προώθησε τη θέσπιση νομικού πλαισίου της πολιτείας που έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανασύσταση της κρατικής μηχανής.
Κι όλα αυτά και πολλά άλλα στον σύντομο βίο του ως κυβερνήτης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…