Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Ετοιμάζονται να ανοίξουν φτερά στη θέση «ΑΕΤΟΣ» άλλες δύο ανεμογεννήτριες

Ετοιμάζονται να ανοίξουν φτερά στη θέση «ΑΕΤΟΣ» άλλες δύο ανεμογεννήτριες

0

Μεταξύ Ασκύρων και Κιμμερίων του δήμου Ξάνθης – Θετική εισήγηση για περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το Περιφερειακό συμβούλιο

 

Θερμό ενδιαφέρον για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νομό μας

 

Ένας νέος αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται ν’ ανοίξει …τα φτερά του στην θέση «Αετός» που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των Κιμμερίων και Ασκύρων του δήμου Ξάνθης. Πρόκειται για δύο ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,6 MW της εταιρείας “ARCADIA A.Π.E. O.E.», εκ Δράμας που έχει λάβει την σχετική αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή και επί του αιτήματος της, σ’ ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει το περιφερειακό συμβούλιο.

Θερμό ενδιαφέρον για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νομό μας

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ο Γ. Ζιμπίδης, ο οποίος εισηγήθηκε θετικά. Να σημειώσουμε ότι το θέμα αυτό αναβλήθηκε στο προηγούμενο περιφερειακό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Ζιμπίδης έλειπαν κάποια δικαιολογητικά και υπήρχαν κάποιες αντιφάσεις για τις οποίες ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις. Είπε ακόμη πως κατά την περίοδο της διαβούλευσης δεν εκφράστηκαν κάποιες αντιδράσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αυτών όπως  σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης δεν υπήρξαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες οπότε η εισήγηση είναι θετική,  ωστόσο διευκρίνισε ότι την τελική αδειοδότηση θα την πάρει η εταιρεία από την Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο Ενέργειας.

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζιμπίδης σημείωσε ότι γενικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες τόσο για  την περιφερειακή ενότητας Ξάνθη αλλά και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό βέβαια είναι θετικό ως το σημείο που δεν υπάρχει όχληση στην τοπική κοινωνία ή αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Λειβαδίτη βρήκε σθεναρή αντίδραση από την τοπική κοινωνία και από τις Αρχές του τόπου και τελικά μάλλον ακυρώθηκε. Την ίδια στιγμή ένα αντίστοιχο ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία για αιολικό πάρκο στο Αχλαδοβούνι γνωστό και ως Τσαλ δεν είχε ανάλογη αντιμετώπιση και μάλιστα είχε την στήριξη του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκου Ευφραιμίδη με δημόσια δήλωσή του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…