10 – 15 κρούσματα καθημερινά σε Γυμνάσια και Λύκεια – Αρνητής εκπαιδευτικός θα τεθεί σε αναστολή. Απουσίες παιδιών σε δημοτικά – νηπιαγωγεία
Προβλήματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην Ειδική αγωγή
Η Τοπική Επιτροπή Συνδιαχειριστών Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών Ξάνθης» ζητά εκατομμύρια ευρώ από Διευθυντές σχολείων! – Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Απρόσκοπτα συνεχίζεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων της Ξάνθης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 10 – 15 κρούσματα σε καθημερινή βάση στη Δευτεροβάθμια και άλλα τόσα περίπου στην Πρωτοβάθμια. Τα υγειονομικά Πρωτόκολλα, όπως μας αναφέρουν οι Διευθυντές αντιστοίχως, εφαρμόζονται στο έπακρο και ουδείς μαθητής εισέρχεται σε σχολείο χωρίς rapid test και μάσκα.
10 – 15 κρούσματα καθημερινά σε Γυμνάσια και Λύκεια
«Αν σκεφτούμε ότι ο συνολικός αριθμός των μαθητών είναι 9.500 άτομα τα 10 – 15 δεν είναι μεγάλος αριθμός, ωστόσο ειδή είναι καθημερινός είναι ένα «καμπανάκι» επισημαίνει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας κ. Χρήστος Ιωαννίδης και βεβαιώνει πως: «Όλοι οι μαθητές κάνουν τεστ. Δεν εισέρχονται στο σχολείο διαφορετικά».
Αρνητής εκπαιδευτικός θα τεθεί σε αναστολή
Σε αναστολή πρόκειται να τεθεί ένας εκπαιδευτικός αρνητής του εμβολίου, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη καθώς ο νόμος είναι σαφής και ορίζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς.
Απουσίες παιδιών σε δημοτικά – νηπιαγωγεία
Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και τα καθημερινά κρούσματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ενώ υπάρχουν περιπτώσεις με απουσίες μαθητών που ωστόσο δεν δύνανται να διαπιστωθεί αν οφείλεται στην άρνηση των γονέων να τηρήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και έτσι κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι ή απουσιάζουν από άλλη αιτία. Ωστόσο σ’ ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς όπως αναφέρει η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας κα Εύη Στυλιανίδου δεν υπάρχει κανείς αρνητής του εμβολίου οπότε δεν χρειάστηκε κανείς να τεθεί σε αναστολή.
Προβλήματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην Ειδική αγωγή
Αντίθετα στην Ειδική αγωγή οι εκπαιδευτικοί παρότι όλοι εμβολιασμένοι είναι εκτεθειμένοι καθώς 25 μαθητές δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα δηλαδή να φορέσουν μάσκα και δεν υποβάλλονται σε τεστ. Αυτό αναφέρει ο Διευθυντής του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Γενισέας (ΕΕΕΕΚ) και υπεύθυνος λειτουργίας του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Ξάνθης (πρώην ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ) κ. Κλεομένης Ψωμακέλης: «Το εκπαιδευτικό μας προσωπικό είναι όλο εμβολιασμένο. Από τους μαθητές μας οι μισοί τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υποβάλλονται σε τεστ που είτε το κάνουν οι γονείς τους είτε ο νοσηλευτής στο σχολείο και φορούν και μάσκα αλλά υπάρχουν και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, 25 για την ακρίβεια, που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα και δεν κάνουν τεστ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά οι υπόλοιποι μαθητές να είναι συνεχώς εκτεθειμένοι γιατί μπορεί να είναι συμπτωματικοί. Ζητήσαμε από τους γονείς να γίνονται τα τεστ από την νοσηλεύτρια αλλά προς το παρόν δεν εισακουστήκαμε. Είναι ιδιαίτερη η περίπτωση και δεν μπορούμε να πιέσουμε αυτά τα άτομα».
Καλύτερη είναι η κατάσταση στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Ξάνθης καθώς τόσο οι εργαζόμενοι (19) όσο και οι τρόφιμοι του οικοτροφείου και του Κέντρου (47) είναι εμβολιασμένοι, όπως αναφέρει ο κ. Ψωμακέλης.
Η Τοπική Επιτροπή Συνδιαχειριστών Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών Ξάνθης» ζητά εκατομμύρια ευρώ από Διευθυντές σχολείων! – Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Κι ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθεί να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο που έχει επιβάλει η προστασία από την πανδημία, «βομβαρδίζεται» από e – mail διαφόρων τύπων εξώδικων, όπου επικαλούνται συμβάσεις οφειλής και μνημόνια με απαίτηση καταβολής παράλογων υπέρογκων χρηματικών ποσών και ποινές. Τα e – mail αποστέλλονται από την επονομαζόμενη «Τοπική Επιτροπή Συνδιαχειριστών Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών Ξάνθης». Απευθύνονται σε Διευθυντές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τους ζητούν υπέρογκα ποσά γιατί όπως υποστηρίζουν δεν έχουν δικαίωμα να τηρούν αυτά τα μέτρα. Όπως μας ανέφεραν όλοι οι προλαλήσαντες που έγιναν αποδέκτες των μηνυμάτων που τους ζητούν εκατομμύρια ευρώ(!) τα αγνόησαν και τα μπλόκαραν. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις γονέων οι οποίοι καταφεύγουν σε εξώδικα που επιδίδονται με δικαστικό και ζητούν την είσοδο των μαθητών στα σχολεία χωρίς τεστ και μάσκες.
Ο Διδασκαλικός Σύλλογος τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του για το φαινόμενο αυτό: «Τα φαινόμενα αυτά τείνουν να γενικευτούν με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι σε μια δύσκολη περίοδο που προσπαθούν να προσφέρουν έργο μέσα σε δυσμενείς και πρωτόγνωρες συνθήκες, να κινδυνεύουν με μηνύσεις και προσαγωγές στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, αλλά και με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας της σωματικής τους ακεραιότητας.
Ζητούμε από τη ΔΟΕ να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να εξεταστεί αυτό με τη νομική μας σύμβουλο για περαιτέρω ενέργειες από μέρους των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, αν αυτό χρειαστεί.
Το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της υγείας και ζωής των εκπαιδευτικών από τέτοια περιστατικά με πλήρη κάλυψη, με συγκεκριμένες ενέργειες και σαφείς οδηγίες προς τα στελέχη της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων».
Μαριάννα Ξανθοπούλου