Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

0

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο
Το πρόσεξα σε τοπικό ψαράδικο και χαμογέλασα στην αρχή.
Το σκέφτηκα και δεν άντεξα να επισημάνω στον συμπαθή ιδιοκτήτη του ψαράδικου πως άλλο πράγμα είναι το ψάρι κι άλλο ο ποιητής.
Ο πωλητής των ψαριών έγραφε: Σολωμός 13€!
Θα έχουν τρίξει τα κόκαλα του εθνικού μας ποιητή· φαντάζομαι σε πάρα πολλά μέρη- ψαράδικα της χώρας που το νόστιμο ψάρι Σολομός το μπέρδεψαν με τον ίδιο.
Τουλάχιστον ο δικός μας ψαράς διόρθωσε το λάθος…
Γ.Δ.


Μνήμη Σεφέρη
Σαν χθες, 20 Σεπτεμβρίου, έκλεισαν 50 χρόνια από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.
Ακόμη θυμάμαι, σε μια εκδρομή μαθητική, στο λεωφορείο που μας μετέφερε στον προορισμό μας, ένας συμμαθητής μας, σε κάποια στιγμή, να ξεκινάει το γνωστό τότε τραγούδι «Στο Περιγιάλι το κρυφό» σε στίχους Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Το πιο ωραίο;  Ακολούθησαν και πολλοί άλλοι μαθητές και 2-3 καθηγητές.
Το τραγούδι επιτρεπόταν βέβαια διότι οι στίχοι ήταν του Σεφέρη, παρότι την μουσική την είχε γράψει ο…Θεοδωράκης!
-Ναι, η Ελλάδα, που κατά Σεφέρη «όπου και να ταξιδέψεις σε πληγώνει»…
Γ.Δ.


Η εικόνα πληγώνει
Είναι σίγουρο πως η εικόνα του άστεγου ανθρώπου που κοιμάται στην οδό Καραολή ότι δημιουργεί ένα άσχημο συναίσθημα στον περαστικό.
Έφυγε από τη μια πλευρά γιατί γίνονται εργασίες οικοδομικές και πήγε απέναντι.
Μια εικόνα που συνεχίζεται, που πληγώνει αλλά και δεν τιμά το κοινωνικό σύστημα της πόλης.
Στρώμα, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια και επαιτεία. Ένα άτομο προφανώς με προβλήματα που θα πρέπει να φύγει από κει, να του βρεθεί μια στέγη.
Η ανοχή της παραμονής του στο κέντρο της πόλης δεν πρέπει να συνεχιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους, υγείας κλπ.
Την πρωταρχική ευθύνη έχουν οι φορείς του τόπου για να τον απομακρύνουν και μεταφέρουν για να ζει σαν κανονικός άνθρωπος.
Γ.Δ.


Καλό φθινόπωρο
Από προχθές Κυριακή μπήκαμε ημερολογιακά στο φθινόπωρο.
Μια εποχή που για κάποιους ρομαντικούς και ευαίσθητους ανθρώπους είναι από τις καλύτερες.
Θεωρούν μάλιστα τον Σεπτέμβρη έναν γλυκό, ήρεμο μήνα, με τη φύση χαλαρή να υποδεχτεί κάθε επισκέπτη της και να του προσφέρει τη γαλήνη και τα ωραία χρώματά της.
Κυρίως δε αυτά τα χρώματα τα συναντά κανείς στο βουνό.
Εκεί η φύση οργιάζει, τα χρώματα ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία. Εκεί που ο περίπατος στο δάσος γίνεται μια μυσταγωγία θορύβων, χρωμάτων και απόλαυσης.
Ανεπιφύλακτα προτείνω την εκδρομή Σεπτέμβρη και Οκτώβρη στα βουνά της περιοχής μας.
Θα σας αποζημιώσει η εικόνα, η ηρεμία, τα χρώματα. Με δυο λόγια η φύση του βουνού.
-Καλό φθινόπωρο λοιπόν.
Γ.Δ.


Εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ξάνθη
Με έντονη ανησυχία παρατηρούμε την έκρηξη κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα στο νομό μας. Αν συνεχίσουμε έτσι  κι αυτή την εβδομάδα δεν τα γλυτώνουμε τα ειδικά μέτρα όπως μπήκε η γειτονική μας Καβάλα. Παρατηρούμε ότι η αύξηση είναι γενικευμένη σ’ όλη την ΑΜΘ ακόμη και στην γειτονική μας Ροδόπη που είχε τα λιγότερα κρούσματα. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στον Δήμο Αβδήρων 40 άτομα είναι σε καραντίνα τις τελευταίες μέρες καθώς διαγνώστηκαν θετικοί. 10 – 15 κρούσματα έχουμε σε παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και άλλα τόσα στα Δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Στα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν τεστ όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχει μεγάλη αύξηση στα θετικά τεστ. Οι προσελεύσεις στο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί ωστόσο οι νοσηλείες στην Αλεξανδρούπολη είναι σταθερές.
Αυτή είναι η γενική εικόνα όπως διαμορφώνεται με τα νέα στοιχεία και φυσικά εύλογα εμπνέει ανησυχία.
Μ.Ξ.


Ο Τσίπρας στην ΔΕΘ
Το μήνυμα ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, και έχοντας την πείρα του παρελθόντος αλλά και τη διάθεση για τομές, προκειμένου να αναλάβει εκ νέου τις τύχες της χώρας στα χέρια του έστειλε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το «γάντι» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογές, ενώ επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την μεσαία τάξη, λέγοντας πως ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα της αντίθετα από τον Πρωθυπουργό. Στον αντίλογο να θυμίσουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ  είχαν αποδώσει την ήττα τους στις εκλογές στο γεγονός ότι με τις πολιτικές τους διέλυσαν την μεσαία τάξη! Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για 800 ευρώ κατώτατο μισθό ενώ για τα ελληνοτουρκικά είπε πως χάθηκαν ευκαιρίες και πως δεν χειρίστηκε σωστά η κυβέρνηση την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος επέκρινε τον πρωθυπουργό που έφτασε το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ, μια περιουσία που στατιστικά στην χώρα μας κατέχει μόνο το 0,04% του πληθυσμού. Τώρα σ’ αυτό έχει ένα δίκιο! Θα μπορούσε να είναι πιο χαμηλά το αφορολόγητο για να μείνει δημοσιονομικός χώρος για άλλες παροχές όπως για μείωση στον ΕΝΦΙΑ.
Μ.Ξ.


Έρχονται δύσκολα γεγονότα
Δεν πρόκειται για προσωπικές θεωρίες και απόψεις, κάθε άλλο μάλιστα.
Διεθνείς Οργανισμοί, Φορείς και άνθρωποι με θέσεις, γνώσεις και μελέτες που έχουν επεξεργαστεί, μιλούν και αναφέρονται σε δύο σοβαρά θέματα που στην παρούσα χρονική περίοδο κυριαρχούν.
Πρώτο στις επισημάνσεις τους η Οικολογική θύελλα που ήδη είναι παρούσα παγκοσμίως και δεύτερη επίσης σημαντική η Νέα τεχνολογική επανάσταση που επίσης είναι εδώ.
Τα δύο αυτά σοβαρά δεδομένα όπως τονίζουν όλοι αυτοί που τα μελετούν, ξεπερνούν τις όποιες τοπικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών και οικονομιών.
Μάλιστα καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και σκύψουν με πραγματικό ενδιαφέρον στο να βρεθούν λύσεις πριν είναι πολύ αργά και μη αναστρέψιμα τα πράγματα.
Γ.Δ.


Αυτοκτονίες
Τι πρόλαβες να ζήσεις, να γνωρίζεις, ν’ απογοητευτείς από τη ζωή στα 25 χρόνια σου;
Ποια πράγματα σε τόση νέα ηλικία σε ταρακούνησαν για να δώσεις τέλος στη ζωή σου;
Προσωπικά, η αυτοκτονία αποτελεί ένα δύσκολο μυστήριο που δεν μπόρεσα να λύσω και δυσκολότερα ν’ αποδεχτώ ως τρόπο λύσης ή φυγής από το όποιο πρόβλημα.
Γίνεται όμως η πράξη τραγικότερη όταν την αποφασίζει ένας νέος άνθρωπος και την εκτελεί.
Σ’ αυτήν την περίπτωση πραγματικά μένει κανείς με την μεγάλη απορία. Γιατί;
Δεν υπήρχε λύση και επιλέχτηκε το μοναχικό, τραγικό τέλος;
-Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου όντως…
Γ.Δ.


Τα έργα θα μετρήσουν
Το λέμε και το ξαναλέμε, τα γράφουμε και τα τονίζουμε, τα επισημαίνουμε ως αιτήματα των κατοίκων, ως επιθυμίες των δημοτών από τους δήμους τους.
Θα το επαναλάβουμε άλλη μια φορά μήπως δια της επαναλήψεως γίνει κάτι.
Λοιπόν, μας μεταφέρουν οι δημότες των δήμων μας πως δεν βλέπουν να υλοποιούνται έργα στους δήμους τους. Έργα μικρά αλλά και μεγάλα.
Αυτό είναι ένα μόνιμο παράπονο το οποίο οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι δημοτικές αρχές.
Δεν πρόκειται για επιθυμία μόνον η εκτέλεση έργων αλλά και απαίτηση των κατοίκων.
Θέλουν δηλαδή τα αυτονόητα και παράλληλα όσα έχουν υποσχεθεί. Εξάλλου τα έργα είναι αυτά που θα μετρήσουν και θα λάβουν υπόψιν τους οι δημότες όταν θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες στην επόμενη εκλογική διαδικασία.
Ας τα’ χουν αυτά λοιπόν κατά νου οι δημοτικοί μας άρχοντες. Τα έργα και μόνον αυτά θα μετρήσουν.
Γ.Δ.


Πότε θα γίνει αυτό;
Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό της χώρας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη. Κατάφερε να φθάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τόσο σε επισκέψεις όσο και σε έσοδα.
Δηλαδή, η λοκομοτίβα δούλεψε πολύ καλά και πρόσφερε πλούτο στους ιδιώτες του χώρου αλλά και στο ίδιο το κράτος.
Επιχειρήσεις κάθε μορφής που εμπλέκονται με τον τουρισμό δούλεψαν πάρα πολύ καλά.
Μεταφορές κάθε μορφής, ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση και άλλα πολλά και διάφορα, είχαν κέρδη και αναπλήρωσαν τη χασούρα.
Από αυτόν λοιπόν τον «πλούτο του τουρισμού» ο νομός μας, δυστυχώς, δεν ωφελήθηκε παρά ελάχιστα. Επομένως είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα προς εξέταση από τους τοπικούς μας παράγοντες κάθε μορφής, να γίνει μια σοβαρή αξιολόγηση και συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει στο νομό μας για να εισρεύσει, έστω μικρός στην αρχή, πλούτος από τον τουρισμό.
Το έχουμε ξαναπεί. Υστερούμε μεν, αλλά κάνουμε λίγα για να κερδίσουμε στα στοιχεία που διαθέτουμε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα.
-Άραγε πότε θα γίνει αυτό;
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …