1 πακέτο σπαγγέτι
6 φέτες προσούτο κομμένο σε λωρίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα λεπτοκομμένα
χυμό από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
80 γρ. flakes παρμεζάνας
Ελαιόλαδο, αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το προσούτο για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.
Ρίχνουμε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα, αλατοπιπερώνοντάς τα, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει η σάλτσα, για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και το προσούτο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα πορτοκαλιού και flakes παρμεζάνας.