- Για τη ζύμη
- -200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- -100 γραμμάρια βούτυρο, κρύο από το ψυγείο
- -1 αυγό
- -1 πρέζα αλάτι
- -1/2 φλ. κρύο νερό ψυγείου
Για την τάρτα
- -1-2 μέτριες σε μέγεθος μελιτζάνες
- -1/2 κτσ ρίγανη
- -1/2 κτσ βασιλικός
- -αλάτι και πιπέρι
- -1/3 φλ. λιαστές ντομάτες
- -1 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
- -2 κτσ ελαιόλαδο
Για τη ζύμη, βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ, το βούτυρο σε κύβους, εκτός από το νερό. Με το χέρι αναμείξτε καλά το μείγμα, επιμείνετε γιατί το βούτυρο είναι κρύο. Αν μείνουν μερικά γρομπαλάκια βουτύρου, δεν πειράζει, θα λιώσουν υπέροχα στον φούρνο. Οταν το μείγμα έχει πάρει μορφή, ρίξτε λίγο λίγο το νερό ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αλλά όχι πολύ υγρή. Προσθέτουμε το υγρό στοιχείο στο μείγμα για την τάρτα ώστε να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίξτε την ζύμη με διαφάνεια, καλύψτε με μία πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί. Απλώστε αλεύρι σε επιφάνεια και ανοίξτε τη ζύμη με τα χέρια σας σε φύλλο όσο χρειάζεται το ταψάκι σας.
Αφού την φτιάξετε, αφήστε την για 30 λεπτά στο ψυγείο ώστε να κάτσει. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα καθώς είναι σημαντικό για να μην ‘απλώσει’ η ζύμη όσο την ψήνουμε στον φούρνο.
Κόψτε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και ρίξτε λίγο αλάτι. Αφήστε τες να κάτσουν για 20 λεπτά και στραγγίξτε την υγρασία. Βάλτε τες λίγο στο γκριλ ή στο τηγάνι για να τσιγαριστούν ελαφρώς.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180C. Απλώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί που θα βάλετε την ζύμη ή μία φόρμα για τάρτα.
Απλώστε τις ροδέλες από τις μελιτζάνες στην τάρτα. Ρίξτε λίγη ρίγανη, λίγο βασιλικό και λίγο πιπέρι (εάν θέλετε) και το τυρί. Βάλτε επίσης τις λιαστές ντομάτες και ψήστε για περίπου 35 λεπτά.