Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ψητές μελιτζάνες με πλιγούρι

Ψητές μελιτζάνες με πλιγούρι

0

Για τις μελιτζάνες

12 μέτριες μελιτζάνες κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.

αλάτι, πιπέρι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας

4 κουταλιές ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδα λιωμένες

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

400γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβα

1 κουταλιές πάστα ντομάτας

1 κουταλιά ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για το πλιγούρι

1 φλ. Πλιγούρι

2 φλ. ζωμό λαχανικών

Για τη συναρμολόγηση

1 φλ. φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια

6 κουταλιές παρμεζάνα, τριμμένη

-βασιλικό

1 ½ φλ. μοτσαρέλα χοντροτριμμένη

Βάζετε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι και τις πασπαλίζετε με αλάτι. Τις αφήνετε να σταθούν για 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C στον αέρα. Ξεπλένετε να φύγει το αλάτι και τις στραγγίζετε. Στρώνετε τις φέτες στο ταψί του φούρνου, αλείφοντας με λίγο λάδι και τις ψήνετε για 20 λεπτά. Τις γυρίζετε, αλείφετε με ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι οι μελιτζάνες να έχουν πάρει χρώμα και να είναι ψημένες.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα σκόρδα και σοτάρετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να μυρίσουν αλλά να μην καούν. Περιχύνετε το κρασί και το αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό. Προσθέτετε τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει 5-6 λεπτά μέχρι να γίνει λίγο πιο παχύρρευστη. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Για το πλιγούρι: Βράζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το πλιγούρι. Καλύπτετε την κατσαρόλα και ψήνετε για 10 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να ψηθεί αλλά να μην είναι λασπωμένο. Απλώστε το  σε ένα ταψί για να κρυώσει.

Παίρνετε ένα ορθογώνιο σκεύος για λαζάνια, περίπου 23Χ33 εκ. Απλώνετε στη βάση του ½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας σε μία λεπτή στρώση. Βάζετε από πάνω μια στρώση μελιτζάνες,  η μια λίγο πάνω στην άλλη. Καλύπτετε τις μελιτζάνες με 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζετε με τη μισή φέτα, 2 κουταλιές παρμεζάνα και σκορπίζετε μερικά φυλλαράκια βασιλικό. Καλύπτετε με το μισό πλιγούρι, συνεχίζετε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, την υπόλοιπη φέτα, 2 κουταλιές παρμεζάνα, 7 φυλλαράκια βασιλικό και το υπόλοιπο πλιγούρι.

Τελειώνετε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τις τελευταίες δυο κουταλιές παρμεζάνα. Πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και τα υπόλοιπα φυλλαράκια βασιλικό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε στους 175°C και ψήνετε για ακόμα 15 λεπτά ξεσκέπαστο μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί 30 τουλάχιστον λεπτά πριν το σερβίρετε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κοτόπουλο φιλέτο με ανανά και λαχανικά

-1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο -1 μέτριο κρεμμύδι ξερό -3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο -1 ½ φλ…