Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 30 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 30 Αυγούστου 2021

0

Ζήτησαν άσυλο δύο Κούρδοι
Συχνό φαινόμενο είναι παρότι δεν γίνεται πάντα γνωστό, Τούρκοι να ζητούν άσυλο στην χώρα μας. Όπως έγινε εξάλλου πρόσφατα στην Ορεστιάδα. Δύο νεαροί, κουρδικής καταγωγής, πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο. Εκεί, ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και υπέβαλαν αίτημα ασύλου για πολιτικούς λόγους.
Το περιστατικό αναφέρει η εφημερίδα «Γνώμη»  του Έβρου και προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.
Πάντως δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο. Οι αιτούντες άσυλο είναι αρκετοί και οι αιτήσεις τους εξετάζονται.
Συνήθως οι περισσότεροι που ζητούν άσυλο είναι νέα άτομα με οικογένεια, μορφωμένα.
Γ.Δ.


Ουδέ
Έκανε κι ένα καλό ο κορωνοϊός. Εξαφάνισε τον ιό της γρίπης!
Η είδηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων το οποίο βάσει των στοιχείων ενημερώνει για την εξαφάνιση σχεδόν του ιού της γρίπης τόσο από την Ευρώπη και τον κόσμο.
Έτσι, οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις δημόσιες συγκεντρώσεις, η χρήση μάσκας επίσης εμπόδισε την μετάδοση της γρίπης. Δηλαδή, αποδείχθηκε ότι η παρουσία του νέου κορωνοϊού εμποδίζει τη μόλυνση από τα στελέχη του ιού της γρίπης.
-Να λοιπόν κι ένα καλό που πρόσφερε στους ανθρώπους ο κορωνοϊός. Φτάσαμε να έχουμε ελάχιστα κρούσματα γρίπης και κανένα θάνατο.
Γ.Δ.


Μισοί-μισοί
Οι μισοί Έλληνες θα ξεκινήσουν από 1η Σεπτέμβρη την τρίτη δόση, στην αρχή για ειδικές κατηγορίες, και οι άλλοι μισοί δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση!
Ελληνικό παράλογο θα το έλεγε κανείς και θα είχε δίκιο μεν αλλά δεν θα ήταν το μόνο για να εκπλαγεί κανείς.
Όπως και να έχει το θέμα αποδεικνύουμε για άλλη μία φορά πως είμαστε των άκρων.  Ανηφόρα ή κατηφόρα. Ο ίσιος δρόμος δεν είναι για μας, άσπρο ή μαύρο, το γκρι δεν υπάρχει σαν χρώμα.
Βέβαια στην περίπτωση του εμβολιασμού ή μη εμβολιασμού, η υπόθεση δεν είναι απλά αρρωστημένου εγωισμού, διότι υπάρχει η νόσηση και ο θάνατος.
Εάν αυτό δεν ενδιαφέρει τους αρνητές μίσους δεν είναι δικαίωμά τους διότι θέτουν σε κίνδυνο και τους άλλους οι οποίοι θα «πληρώσουν»  χωρίς να φταίνε.
Γ.Δ.


Στον βόρειο Έβρο
Το να πεις την αλήθεια και να παραδεχτείς την αιτία ενός γεγονότος, είναι μια δύσκολη πράξη και λίγοι το τολμούν.
Το τόλμησε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
Είπε λοιπόν και αποδέχτηκε πως οι ροές των μεταναστών συνεχίζονται, κυρίως στα χωριά του Βορείου Έβρου και πως πρέπει η πολιτεία να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις.
Ποιες εννοεί ρηξικέλευθες, όμως εγώ διαβάζω πίσω από τις δηλώσεις του κ. Γιαλαμά πως στον βόρειο Έβρο υπάρχουν τρύπες, κενά, διαβάσεις, περάσματα που είναι γνωστά και στις δύο πλευρές.
Αυτές οι πλευρές που όπως φαίνεται συνεργάζονται στενά…
Γ.Δ.


Τίποτε δεν είναι τυχαίο
Φίλος συμπολίτης, μαθηματικός, μου τηλεφώνησε αφού διάβασε το σχετικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση βράβευσης του αργυρού Ολυμπιονίκη στη Χημεία Γιάννη Καραγεωργίου.
Λοιπόν, ο νεαρός Καραγεωργίου είναι χαρισματικός, με ιδιαίτερες ικανότητες. Μάλιστα ο δείκτης νοημοσύνης του φτάνει στο 140, πράγμα που σημαίνει πως βρίσκεται αρκετά ψηλά προσεγγίζοντας την ιδιοφυΐα.
Από ιδιαίτερα νέος είχε συμμετοχές στις Μαθηματικές διοργανώσεις, κερδίζοντας πρωτιές. Το ίδιο συνέβαινε και με την Χημεία η οποία του άρεσε περισσότερο και πλέον έχει στραφεί προς αυτήν.
Ο πατέρας του εργάζεται ως Χημικός Μηχανικός στα Πλαστικά Θράκης και ο μικρότερος αδελφός του Γιάννη, έχει κι αυτός εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθήματά του.
-Θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια Γιάννη Καραγεωργίου.
Γ.Δ.


Έργα στην Πινακοθήκη
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση των διαφόρων ελλείψεων και ζημιών που είχαν δημιουργηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης.
Το κτίριο χρειαζόταν φροντίδα επειγόντως διότι μια μικρή ζημιά μπορεί να γίνει σοβαρή και ν’ απαιτεί πολλαπλάσια έξοδα για να επισκευαστεί.
Πάντως, όπως μου έλεγε δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, «τα περισσότερα κτίρια χρειάζονταν επισκευές, οικοδομικές άδειες, τακτοποίηση. Σχεδόν τίποτε δεν παραλάβαμε ολοκληρωμένο σωστά όπως Κολυμβητήριο, πάρκινγκ κλειστά, κτίριο κεντρικής πλατείας πάνω από την Άττικα και άλλα πολλά. Διορθώνουμε, επισκευάζουμε, νομιμοποιούμε και τελειωμό δεν έχουν».
Γ.Δ.


Αργά μεν, αλλά πάμε μπροστά
Δεν σας κρύβω πως χάρηκα ιδιαίτερα για την απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει το νέο θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Ήταν κάτι που πραγματικά απουσίαζε από το πλαίσιο της κοινωνικής φροντίδας για τα άτομα αυτά εκ μέρους της πολιτείας.
Επιτέλους το βλέμμα της πολιτείας είδε το πρόβλημα και με θάρρος το λύνει.
Όλοι λίγο- πολύ, έχουμε συγγενείς και φίλους που έχουν το πρόβλημα αυτό. Γνωρίζουμε τον «σταυρό»  του μαρτυρίου που πολλοί σηκώνουν.
Γι’ αυτό, με ικανοποίηση και συγκίνηση γράφω τις γραμμές αυτές, διότι έτσι, με τέτοιες χειρονομίες και αποφάσεις η πολιτεία δείχνει την αγάπη, τον σεβασμό και την φροντίδα σ’ αυτούς που τα χρειάζονται.
Θα πει κάποιος πως άργησε η λήψη του μέτρου.
Θα συμφωνήσω. Όμως έστω και τώρα, κάνουμε βήματα μπροστά.
Γ.Δ.


Έφταιξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την Αρχιτεκτονικής Ξάνθης
«Αστόχησαν» οι πρυτανικές αρχές με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης και ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανένας επιτυχών ούτε από ΓΕΛ ούτε από ΕΠΑΛ και μόνο 8 εισάγονται με το 10%! Ποια ήταν η αστοχία;  Έβαλαν υψηλή βάση 1,1 και στα γενικά και στα ειδικά μαθήματα. Όταν έκαναν διορθωτική ήταν αργά επειδή είχε περαστεί στο σύστημα. Ωστόσο όπως αναφέρεται αρμοδίως δεν είναι κάτι ανησυχητικό αυτό για την Σχολή καθώς θα διορθωθεί του χρόνου.
Γενικότερα όπως δείχνουν τα συγκριτικά αποτελέσματα που επεξεργάστηκε το «Ε» φέτος θα έχουμε 130 λιγότερους νεοεισακτέους φοιτητές στην Ξάνθη από πέρσι και περίπου 839 σ’ όλο το Πανεπιστήμιό μας. Δεν είναι και λίγοι! Περισσότερες απώλειες είχε η Ξάνθη με τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Πολιτικών Μηχανικών και οι Σχολές της Ορεστιάδας. Η Νομική και η Ιατρική σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη όπως και το Φιλολογίας πήγαν καλά αυξάνοντας μάλιστα τους φοιτητές τους.
Μ.Ξ.


Ο καθηγητής κ. Παύλου…
Μετά από χρόνια απουσίας έκανε δυναμικό comeback ο καθηγητής Φυσικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΔΠΘ Γεώργιος Παύλου ως υπέρμαχος του αντιεμβολιαστικού κινήματος βγάζοντας πύρινους λόγους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το Νοσοκομείο Κομοτηνής:  «Εάν αφήσουμε τα παιδιά να εμβολιαστούν, θα αρρωστήσουν με καρκίνους τα επόμενα χρόνια», είπε. Είναι να απορείς πόσο λίγο εμπιστεύονται την επιστήμη και την τεχνολογία άνθρωποι της επιστήμης. Πόσο επιρρεπείς είναι σε μεσαιωνικού και σκοταδιστικού  τύπου θεωρίες. Σ’ ότι αφορά τον κύριο Παύλου είναι γνωστός στην Ξάνθη. Η νέα του ενασχόληση σίγουρα κάπου στοχεύει….
Μ.Ξ.


Με το βλέμμα στο Ισραήλ
Στραμμένη στο Ισραήλ είναι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για να σχεδιάσει τα επόμενά της βήματα αντιμετώπισης της πανδημίας. Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τις αρχές του έτους και όπως είναι λογικό, εκεί αποτυπώνεται και ο βαθμός αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου.
Τα στοιχεία από τα νέα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αποδεικνύονται εξαιρετικά ανησυχητικά, ειδικά για τους άνω των 65 ετών και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βαθμός προστασίας από τη νόσηση βρέθηκε να έχει μειωθεί περίπου στο 39%, ενώ ειδικά για εκείνους που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τον Ιανουάριο έφτανε μόλις στο 16%!
Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 80% περίπου του ενήλικου πληθυσμού του Ισραήλ έχει λάβει ήδη και τις δύο δόσεις, τα κρούσματα έχουν φτάσει στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην ταχύτερη του αναμενομένου μείωση των αντισωμάτων στους πλήρως εμβολιασμένους και στη μετάλλαξη Δέλτα.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησε άμεσα, πρώτη και πάλι, στην απόφαση χορήγησης και τρίτης ενισχυτικής δόσης, επιδιώκοντας να αποφύγει ένα νέο lockdown. Μία απόφαση που θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα και άλλες χώρες παγκοσμίως. Στη χώρα μας η απόφαση πάρθηκε ήδη, και ξεκινάει η διάθεση τρίτης δόσης από το Σεπτέμβρη σε ειδικές κατηγορίες.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…