Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

0

Το παρκάκι άλλαξε


Μέρα με τη νύχτα η εικόνα. Μία εικόνα τελείως διαφορετική προς το καλύτερο βέβαια.
Για το μικρό παρκάκι στην οδό Καραολή ο λόγος, δίπλα στην «Αρτόπολη». Το οποίο έχει αλλάξει τελείως και από χώρος περιθωριακών, έχει γίνει χώρος για καφέ με τραπέζια, καθίσματα κλπ.
Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική της αλλαγής.
Συμπέρασμα;  Όταν ένας χώρος φροντίζεται, καθαρίζεται αλλά και υπάρχει διάθεση και θέληση, αλλάζει προς το καλύτερο.
Γ.Δ.


Αντιδρούν
Υπάρχουν ομάδες διάφορες συμπολιτών που αντιδρούν στον εμβολιασμό.
Άλλοι γιατί είναι θρησκευόμενοι, άλλοι γιατί φοβούνται, άλλοι γιατί αμφιβάλλουν, κι άλλοι γιατί έτσι νομίζουν πως αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση!
Ανάμεσα σ’ αυτούς, μια μεγάλη ομάδα που αντιδρούν είναι οι Πόντιοι που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι λεγόμενοι και Ελληνοπόντιοι.
Αυτοί λοιπόν εκφράζοντας διάφορες δικαιολογίες σε μεγάλο αριθμό δεν έχουν εμβολιαστεί κι ούτε θα το κάνουν όπως δηλώνουν.
Υπερισχύει ο μεγάλος εγωισμός τους και προτιμούν να νοσήσουν από το να εμβολιαστούν, ενώ τα θύματα καθημερινά αυξάνουν. Θύματα που δεν έχουν εμβολιαστεί βέβαια.
Γ.Δ.


Δυσάρεστη είδηση
Δεν αποτελεί ευχάριστη είδηση η παύση λειτουργίας ενός χειμερινού κινηματογράφου. Συνέβη προχθές στην Κομοτηνή με το σβήσιμο των φώτων στις αίθουσες του ODEON.
Μετά από 17 χρόνια λειτουργίας, έφθασε το τέλος. Δυσάρεστο για την Κομοτηνή, για τους φίλους του κινηματογράφου αλλά και του πολιτισμού εν γένει.
Όντας φίλος της σκοτεινής αίθουσας νιώθω την απώλεια στο κλείσιμο αυτό και την υστέρηση των κινηματογραφόφιλων της Κομοτηνής. Το νέο γέμισε θλίψη μεν, αλλά η πραγματικότητα η οικονομική είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η επιχείρηση είχε ζημιές.
Γ.Δ.


Αλήθειες
Και κλείνω για σήμερα με ένα κείμενο, απόσπασμα του οποίου παραθέτω διότι λέει αλήθειες, δεν χαϊδεύει αυτιά και κυρίως εντοπίζει τις πληγές και δεν τις κρύβει.
Γράφει: Διάβασα ότι οι Γάλλοι πυροσβέστες που ήρθαν να βοηθήσουν εντυπωσιάστηκαν από την παντελή έλλειψη αντιπυρικών ζωνών. Κι ότι τα πεύκα στα ελληνικά δάση φτάνουν τα 100 έως 300 ανά στρέμμα, ενώ τα διεθνή μοντέλα διαχείρισης των δασών προβλέπουν μόλις 30. Υπάρχουν πολλές ακόμη ανοιχτές πληγές, όπως τα αυθαίρετα μέσα στα ρέματα, η ανυπαρξία οδών διαφυγής από οικισμούς, η αργή αποκομιδή των κομμένων κλαδιών. Θα σπάσει αυγά αυτή η κυβέρνηση; Ή θα πορευτεί στα ίχνη των προηγούμενων;»
Γ.Δ.


Όταν εγκαταλείπεις το κτίριο
Προχθές πέρασα έτσι μια βόλτα από το Κολυμβητήριο. Να δω πως προχωρούν τα έργα, τι γίνεται εκεί. Ναι, όντως γίνονται έργα, υπάρχουν πράγματα που έγιναν και άλλα που θα γίνουν.
Όντως η εικόνα είναι καλύτερη, έχει ο εξωτερικός χώρος καθαριστεί όλος, ξεκίνησαν τα βαψίματα μέσα-έξω, γίνεται συντήρηση στα εξωτερικά κτίρια και το ίδιο το Κολυμβητήριο.
Όμως, επειδή ο χώρος μου είναι γνωστός από τη θητεία μου στα Δ.Συμβούλια του Κ.Ο.Ξ., θα μου επιτραπεί μία επισήμανση-διαπίστωση.
Ο χώρος εγκαταλείφθηκε, έμεινε αφύλακτος, αγνοήθηκε και έγινε θύμα λεηλασίας, κλοπών, καταστροφών.
Αποτέλεσμα; Για να επανέλθει και γίνει λειτουργικός, θα ξοδευτούν διπλάσια έως τριπλάσια χρήματα.
Μετά από αυτά, κάποιοι πρέπει να μιλούν λιγότερο και να κάνουν την αυτοκριτική τους για το που κατάντησαν το σύνολο των εγκαταστάσεων και το Κολυμβητήριο φυσικά.
Γ.Δ.


Ο Μουσικός Αύγουστος που δεν έγινε στην Ξάνθη
Στη Λέσβο ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Μόλυβο. Το Φεστιβάλ αυτό όπως κι αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, έφερε στο νου μια δική μας, ξανθιώτικη ιστορία.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται (έχουμε ξαναγράψει πριν καιρό για το θέμα) την προσπάθεια που έγινε από τον τότε Νομάρχη Κωνσταντίνο Θανόπουλο και τη ΦΕΞ να έρθει ο Μάνος Χατζιδάκις στη γενέτειρά του και να τη βοηθήσει στον Πολιτιστικό τομέα.
Ο Μάνος λοιπόν πρότεινε στη νομαρχία, δήμο και ΦΕΞ να γίνει ένα Μουσικό Φεστιβάλ με την ονομασία «Μουσικός Αύγουστος». Μάλιστα ο ίδιος έψαξε και εντόπισε τον χώρο που θα κατασκευαζόταν ένα αμφιθέατρο κατάλληλο για το Φεστιβάλ.
Ο χώρος που επέλεξε ο Μάνος είναι απέναντι από το Άλσος που δημιουργήθηκε απέναντι από την Ξανθίππη σε ένα επίπεδο σαν οροπέδιο μικρό.
Γ.Δ.


Ο Μουσικός Αύγουστος ΙΙ
Μάλιστα ο Μάνος που είχε αδυναμία στην Παλιά Πόλη, αγόρασε το σπίτι της Μαρίας Σεμίζη, δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο για να έχει στέγη δική του. Στην πρόταση του Μάνου για τον Μουσικό Αύγουστο αρχικά όλοι ήταν θετικοί. Μάλιστα ο δήμος του έδωσε τιμώντας τον, το «κλειδί της πόλης».
Κι ενώ ο Μάνος σχεδίαζε κι ετοίμαζε όλο αυτό το όραμα, άρχισαν σχόλια, γκρίνιες κατευθυνόμενα από γνωστό άτομο που δρούσε ως κύμβαλο αλαλάζων και το οποίo φυσικά δρούσε κατ’ εντολήν άλλων.
Τα σχόλια επεκτάθηκαν και στην προσωπική ζωή του Μάνου και τις ερωτικές του επιλογές.
Έτσι, γεμάτος αηδία και αποστροφή, αρνούμενος ο Μάνος να εμπλακεί σ’ αυτήν τη χυδαιολογία, αποχώρησε. Οριστικά και δεν ξαναήρθε στην Ξάνθη. Με αυτόν τον τρόπο χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την Ξάνθη ν’ αποκτήσει έναν μουσικό θεσμό υψηλού επιπέδου που θα είχε πανελλήνιο και γιατί όχι διεθνή ακτινοβολία.
Οι φορείς της Ξάνθης υπέκυψαν σε υπόγειες συκοφαντίες και δεν αντελήφθησαν το ειδικό βάρος και το μέγεθος της ιδέας και του εγχειρήματος που τους ετοίμαζε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο οποίος αηδιασμένος γενικά, πούλησε και το σπίτι που είχε αγοράσει στον τότε καθηγητή Στεφανή.
Αυτή η σύντομη ιστορία μιας μεγάλης πολιτιστικής ευκαιρίας που χάθηκε οριστικά.
Γ.Δ.


Στελέχη στις Μουφτείες
Προχθές έγινε η δημοσίευση του υπουργείου Παιδείας μέσω δύο προκηρύξεων για τη στελέχωση των Μουφτειών της Θράκης.
Οι προκηρύξεις αφορούν τη στελέχωση των Μουφτειών με ειδικούς συνεργάτες αλλά και μετακλητούς υπαλλήλους. Με την απόφαση αυτή του καθ’ ύλην υπουργείου, αναβαθμίζεται η λειτουργία των Μουφτειών μέσω των νέων στελεχών που θα αναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους και βεβαίως των ίδιων των Μουφτήδων που θα έχουν τη βοήθεια και συνδρομή ειδικών συνεργατών.
Γ.Δ.


Όλοι στο κολυμβητήριο
Δεν ξέρω κατά πόσο η καθημερινή παρουσία και επιστασία του δημάρχου Ξάνθης στο κολυμβητήριο τον ωφελεί επικοινωνιακά (προσωπικά πιστεύω όχι) ωστόσο είναι σεβαστό το γεγονός ότι αφιερώνει καθημερινά χρόνο για να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες και η βούλησή του να συμμετέχει και ο ίδιος σ’ αυτό.  Το χώρο του κολυμβητηρίου επισκέφτηκαν χθες και οι «4» της αντιπολίτευσης και ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο. Όπως δήλωσαν με κοινή τους ανακοίνωση δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις του αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  αυτό που προέχει είναι να τελειώσει με κάθε τρόπο το κολυμβητήριο και να αποδοθεί μετά από επτά χρόνια στην κοινωνία της Ξάνθης και ότι υπάρχει καιρός για να αποδοθούν ευθύνες και να συζητηθούν όλα. Αυτή είναι μια πολύ θετική προσέγγιση και δείχνει πολιτική ωριμότητα από τους «4» της αντιπολίτευσης.
Μ.Ξ.


Λένε ΝΑΙ στα εμβόλια αλλά δεν εμβολιάζονται…
Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης με συμμετοχή μελών του σωματείου ενώ η πρόεδρος κα Δώρα Πλαστήρα αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους της διαμαρτυρίας αλλά και στους «αποτυχημένους» όπως τους χαρακτήρισε χειρισμούς της κυβέρνησης να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα. Είχαν και ένα πανό με το σύνθημα ΌΧΙ στην υποχρεωτικότητα, Όχι στον Διχασμό, ΝΑΙ στα εμβόλια, ΝΑΙ στην ενίσχυση του ΕΣΥ». Ερώτημα: Λένε ΝΑΙ στα εμβόλια; Και γιατί δεν εμβολιάζονται; Ζητούν λέει καμπάνια ενημέρωσης για να πειστούν. Είναι πραγματικά υποκρισία.  Αν δεν έχουν πειστεί οι νοσοκομειακοί που καθημερινά βλέπουν ανθρώπους να μην μπορούν να πάρουν ανάσα και να πεθαίνουν στις ΜΕΘ, τι άλλο θα μπορούσε να τους πείσει για να εμβολιαστούν; Εκτός των άλλων δίνουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στους νέους ιδιαίτερα που πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν τόσο αν και τα περιστατικά με θανάτους νέων τους διαψεύδουν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…