Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ζητά τα αντίμετρα του lockdown η εστίαση

Ζητά τα αντίμετρα του lockdown η εστίαση

0

Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κλάδος μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες χωρίς στήριξη, υποστηρίζει η ΠΟΕΣΕ

 

Προέδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου: «Μπαίνουμε σε άτυπο lockdown. Πρέπει να γίνει επαναφορά των αντίμετρων»

 

 

Μόνο με τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες θα δουλεύει από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι 31 Μαρτίου η εστίαση σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Αυτό προκαλεί την αντίδραση του κλάδου καθώς περιορίζεται σημαντικά το πελατολόγιό τους και κατά συνέπεια οι  τζίροι τους. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) καταγγέλλει την εργαλειοποίηση του κλάδου. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων: «Πάλι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιούνται ως o ‘πολιορκητικός κριός’ απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες, κι αυτό για να καλυφθούν ελλείμματα στην κυβερνητική πολιτική». Σημειώνουν παράλληλα ότι μετά τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών ο κλάδος μπαίνει σε νέα περιδίνηση.

Προέδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου: «Μπαίνουμε σε άτυπο lockdown. Πρέπει να γίνει επαναφορά των αντίμετρων»

Για άτυπο lockdown κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου τονίζοντας πως είναι ανάγκη για την επιβίωση του κλάδου που θα στερηθεί ένα μέρος των πελατών του να δοθούν αντίμετρα όπως όταν είχαμε lockdown: «Εργαλειοποιούν τον κλάδο μας και τον χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για να αυξήσουν τους εμβολιασμούς. Δεν κάνουν το ίδιο όμως με το λιανικό εμπόριο που θα συνεχίσει να δέχεται  και ανεμβολίαστους στα μαγαζιά ή στα μάρκετ ή στις τράπεζες. Ουσιαστικά μπαίνουμε σ’ ένα άτυπο lockdown. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τα αντίμετρα του lockdown», επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου.

Όπως εξήγησε δε : «Συμφωνούμε με την ΠΟΕΣΕ και ζητάμε να γίνει η επαναφορά της μείωσης ενοικίου, η επαναφορά των αναστολών συμβάσεων εργασίας και νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Έτσι θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις απώλειες. Διαφορετικά αποδυναμώνεται ο κλάδος μας».

Αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα έχει η ακύρωση των δύο κορυφαίων θεσμών της Ξάνθης λόγω κορωνοϊού

Συνεχίζοντας η και Τσιακίρογλου επεσήμανε πως ιδιαίτερα για την Ξάνθη και την ΑΜΘ είναι πιο δύσκολη η κατάσταση καθώς το καλοκαίρι διαρκεί λιγότερο και από το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.  Ιδιαίτερα δε για την Ξάνθη που είναι ο δεύτερος χρόνος που χάνει τους δυο κορυφαίους θεσμούς Καρναβάλι και Γιορτές Π. Πόλης με πολύ αρνητικές επιπτώσεις την οικονομική ζωή του τόπου: «Και η αστυνόμευση που μας είχαν επιβάλλει προκάλεσε αρκετά προβλήματα καθώς υπήρξαν περιστατικά με δυσαρεστημένους πελάτες που αποχωρούσαν όταν τους ζητούσαμε πιστοποιητικά. Αλλά το κάναμε γιατί η δημόσια υγεία είναι απαράβατη συνθήκη. Στην Ξάνθη χάσαμε δύο φορές και τους δύο μεγάλους μας θεσμούς και αυτό έχει αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία. Γενικότερα υπάρχει  μια αβεβαιότητα και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε η κα Τσιακίρογλου.

Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στην εστίαση της Ξάνθης έχει εμβολιαστεί

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), αφού κατά την προσέλευση θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή της νόσησης από τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, θα γίνεται ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής Covid Free app που θα πρέπει έχουν όλα τα καταστήματα του χώρου.

Επίσης  υπενθυμίζεται πως όσοι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος των rapid tests που υποχρεούνται να κάνουν. Η κα Τσιακίρογλου σημείωσε πως ένα μεγάλο ποσοστό από τους εργαζόμενους του κλάδου στην Ξάνθη έχει ήδη εμβολιαστεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…