Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Βρέχει» 14,5 εκ. ευρώ για έργα της ΔΕΥΑΞ

«Βρέχει» 14,5 εκ. ευρώ για έργα της ΔΕΥΑΞ

0

Εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο «Α. Τρίτσης» με υπογραφή Πέτσα

 

Τα έργα αφορούν «Αναβάθμιση υποδομών δικτύων ύδρευσης, ύψους  9.862.798,91€ και «Ενεργειακή αναβάθμιση γεωτρήσεων και αντλιοστασίων Ύδρευσης και Αποχέτευσης», ύψους 4.657.077€

Τέλος στο πρόβλημα ύδρευσης σε Πίλημμα, Μ. Ευμοίρου και Γέρακα

 

 

Με δύο σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΞ ανοίγει η «στρόφιγγα» του προγράμματος «Α. Τρίτσης» για τον Δήμο Ξάνθης. Ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της πόλης μας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κάνει πράξη τα λόγια του και ειδικότερα όσα είπε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο κ. Μανώλη Τσέπελη: «Τα δύο πρώτα που έχουν υποβληθεί νωρίς και αφορούν έργα ύδρευσης και ενεργειακής αξιοποίησης ύψους συνολικά 14 εκ. ευρώ θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα ώστε να έχετε τον χρόνο να τα συμβασιοποιήσετε και να τα υλοποιήσετε αυτά τα σημαντικά έργα». 

14,5 ευρώ από το «Α. Τρίτσης» για δύο έργα της ΔΕΥΑΞ

Ειδικότερα τα έργα που ενέκρινε την χρηματοδότηση ο κ. Πέτσας είναι συνολικού ύψους 14.519.875,91€ και αφορούν έργα ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ξάνθης, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος των διαρροών και της κατανάλωσης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης με την καταμέτρηση δεδομένων, η αντικατάσταση δικτύων, η κατασκευή εξωτερικού δικτύου σε οικισμούς του Δήμου, η ενεργειακή αναβάθμιση γεωτρήσεων και αντλιοστασίων.

Τα έργα  με τα υποέργα και τους προϋπολογισμούς τους αναλυτικά

Συγκεκριμένα, τα έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

1.Ένταξη του Έργου με τίτλο: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ», αξίας 9.862.798,91€ το οποίο αφορά στα εξής υποέργα:

Ι.Έλεγχος Διαρροών Ύδρευσης στα Εσωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης του Δήμου Ξάνθης – Καταμέτρηση Δεδομένων Κατανάλωσης στον Δήμο Ξάνθης (4.975.673 ευρώ)

II.Αντικατάσταση Δικτύων Ύδρευσης Οδών της Πόλης Ξάνθης (2.334.816,91 ευρώ

III.Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης Υδροδότησης των Οικισμών Πιλήμματος, Μ. Ευμοίρου και Γέρακα Δήμου Ξάνθης (2.170.000 ευρώ)

IV.Κατασκευή νέας Δεξαμενής προς αντικατάσταση της Δεξαμενής Παλαιού Υδραγωγείου στην περιοχή Παλιάς Πόλης Ξάνθης(1.310.415,45 ευρώ)

Να σημειώσουμε ότι τα υποέργα που εντάσσονται είναι οκτώ συνολικά με μικρότερους προϋπολογισμούς.

2.Ένταξη του Έργου με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση γεωτρήσεων και αντλιοστασίων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. ΞΑΝΘΗΣ», αξίας 4.657.077,00€

Για ένταξη και χρηματοδότηση όλων των προτάσεων του δήμου Ξάνθης μέσα στο 2022 δεσμεύτηκε ο Πέτσας

Να υπενθυμίσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Ξάνθης  ήταν στην Αθήνα,  είχε συνάντηση με τον κ. Πέτσα και έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν μέσα στο 2022 όλα τα προτεινόμενα έργα του δήμου Ξάνθης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: «Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς εγκρίσεων έργων για τον Δήμο Ξάνθης, όπως διαβεβαίωσε ο αν. Υπουργός Σταύρος Πέτσας τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, στη συνάντηση, που είχαν την περασμένη Πέμπτη, 22 Ιουλίου, στην Αθήνα. Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του ’21 θα εγκριθούν και άλλα έργα για τον Δήμο Ξάνθης, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης χρηματοδοτήσεων όλων των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, θα ολοκληρωθεί το 2022».

Ικανοποίηση Μ. Τσέπελη: ««Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας αποτελεί κυρίαρχο στόχο μας»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις πρώτες εντάξεις έργων στον Δήμο Ξάνθης, ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, δήλωσε: «Ευχαριστώ τον υπουργό Στέλιο Πέτσα για τους εντατικούς ρυθμούς, με τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην υλοποίηση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Συγχαίρω τον συνεργάτη μου και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ξάνθης, Ιπποκράτη Καμαρίδη και το προσωπικό της Επιχείρησης για την εκπόνηση της εμπεριστατωμένης αυτής πρότασης. Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας αποτελεί κυρίαρχο στόχο μας. Συνεχίζουμε με πίστη και αισιοδοξία την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, με προσήλωση στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, προωθώντας δράσεις και πρωτοβουλίες που οριοθετούν την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, την εξομάλυνση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας».

 

Όλα τα προτεινόμενα έργα του Δήμου Ξάνθης για το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

1.Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ   47.542,04€

Αφορά την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητα όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου Ξάνθης καθώς και δράσεις ενημέρωσης για βέλτιστη διαχείριση πιθανού σεισμού και εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς του πληθυσμού του Δήμου.

2.Δράσεις ηλεκτροκίνησης στον Δήμο Ξάνθης

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1.225.975,60€

Προμήθεια 1 ηλεκτρικό λεωφορείο 20 έως 30 επιβατών με μία θέση ΑΜΕΑ, 1 ηλεκτρικό σάρωθρο, 1 ηλεκτρικό 4Χ4 όχημα με πλυστικό σάρωθρο, αλατιέρα και χιονολεπίδα και 1 ηλεκτρική σκούπα  πεζού χειριστή.

3.Ανάπλαση και Διαμορφώσεις οδών και κόμβων ευρύτερης περιοχής Δημοτικής Αγοράς

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ    2.117.073,17€

Περιλαμβάνει πρόταση ανάπλασης, πολεοδομικής αστικής διαμόρφωσης και αναβάθμισης αστικού δημόσιου χώρου στο κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Ξάνθης. Το συνολικό εμβαδό της περιοχής επέμβασης (με τα οικοδομικά τετράγωνα) στην οποία προτείνονται οι παρεμβάσεις είναι περίπου 17.000 τ.μ.

4.Ψηφιακή αναβάθμιση και μετασχηματισμός Δήμου Ξάνθης

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 399.76,00 €

Αφορά Ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω ψηφιοποίησης παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στοχεύει στην ασφάλεια και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες σε όλες τις καθημερινές συναλλαγές, στην παραγωγική αξιοποίηση των δεδομένων του Δημοσίου και στην εξασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας.

5.Ο Πολιτισμός της Ξάνθης μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ   441.440,00€

Αφορά δικτυακή προβολή ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου, ενημερωτικές διαδραστικές εφαρμογές για οθόνες αφής, πλατφόρμα για δημιουργία αφηγημάτων σε μορφή διαδραστικών ψηφιακών βιβλίων, διαδραστικά τρισδιάστατα εκπαιδευτικά παιχνίδια, εικονικό μουσείο ιστορίας και πολιτισμού κ.α.

6.Μελέτη για την ανέγερση κτιρίου Πολιτισμού, Διοίκησης και Αναψυχής

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ     2.247.439,92 €

Αφορά εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή κτιρίου πολιτισμού, διοίκησης και αναψυχής, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου Ξάνθης μέσα στο οποίο βρίσκεται το κλειστό κολυμβητήριο. Το κτίριο θα έχει κάλυψη περίπου στα 1.600 τμ και δόμηση περί τα 6.400 τμ. Θα εκτείνεται σε τέσσερις (4) ορόφους (ισόγειο-πρώτος-δεύτερος-τρίτος).

Επιπρόσθετα θα διαθέτει υπόγειο 2.230τμ χώρο στάθμευσης – ανεξάρτητης από την εγκατάσταση- λειτουργίας.

7.Δημιουργία γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Ξάνθης

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 9.079.280,00€

Αφορά τη Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης στον Δήμο Ξάνθης σε 17 σημεία συλλογής, Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης καθώς και 20πολυκέντρα ανακύκλωσης για διαλογή στην Πηγή και παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους Δημότες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…