Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

0

Καύσωνας είναι θα περάσει
Εντάξει το δέχομαι πως οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες.
Προφανώς και δεν είναι ευχάριστο να εργάζεται κανείς έξω ή να κυκλοφορεί με 35-40 βαθμούς.
Μάλιστα εάν δεν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι η κατάσταση γίνεται δύσκολη έως ανυπόφορη.
Όμως, όσα παράπονα κι αν ακούγονται είναι μεν δικαιολογημένα αλλά και αναπόφευκτα. Κι αυτό διότι για την κλιματική αλλαγή το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχει ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του.
Ψυχραιμία χρειάζεται, όχι αναίτια έκθεση στον ήλιο, άφθονα υγρά κυρίως νερό, ντους με δροσερό νερό, ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και αισιοδοξία. Καύσωνας είναι θα περάσει κι αυτός.
Εξάλλου τόσα περάσαμε.
Γ.Δ.


Προσοχή στις αγορές
Δύο περιστατικά πρόσφατα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Κυρίως δε όσους αγοράζουν προϊόντα από ηλεκτρονικά καταστήματα, δηλαδή μέσω υπολογιστών η μία περίπτωση και η δεύτερη για δήθεν βιολογικά αβγά και κοτόπουλα.
Η απάτη ήταν στημένη σωστά και οι εμπνευστές κονομούσαν αρκετά χρήματα εξαπατώντας τους πελάτες. Δήθεν τους πουλούσαν γνήσια προϊόντα ενώ αυτά ήταν μαϊμού.
Ανάλογη ήταν και η κομπίνα με τα «βιολογικά» προϊόντα τα οποία τελικά ήταν βιομηχανικής παραγωγής.
Προσοχή λοιπόν στις αγορές σας. Προτιμάτε τα καταστήματα της πόλης μας που γνωρίζετε τους ανθρώπους και τους εμπιστεύεστε.
Γ.Δ.


Περί καπνού
Η είδηση μας αφορά: «Σε δέκα χρόνια τα γνωστά παραδοσιακά  πακέτα τσιγάρων θα εκλείψουν από την αγορά».
Βέβαια οι καπνοβιομηχανίες ετοιμάζονται ήδη εδώ και χρόνια για τον περιορισμό των παραδοσιακών τσιγάρων με καπνό, ενισχύοντας τις έρευνες και πωλήσεις στην εναλλακτική λύση των θερμαινόμενων ράβδων καπνού. Προφανώς μας ενδιαφέρει ως χώρα και ως περιοχή αφού ένα από τα παραγόμενα προϊόντα μας είναι ο καπνός.
Βέβαια δεν θα εξαφανιστεί η καλλιέργεια καπνού, αλλά θα μειωθεί σημαντικά, πράγμα που σημαίνει πως αρκετοί σημερινοί καλλιεργητές θα υποχρεωθούν να σταματήσουν και να χάσουν το μικρό έστω εισόδημά τους από τον καπνό.
Γ.Δ.


Επιλογή έργα αθλητικά
Βαρύτητα δείχνει όπως μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε από τις δηλώσεις του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη προς τον αθλητισμό.
Ήδη στο στόχαστρο έχουν μπει μια σειρά από αθλητικά έργα που σίγουρα θ’αλλάξουν το τοπίο στον δήμο Ξάνθης.
Μάλιστα πρόκειται για αθλητική παρέμβαση σε διάφορους τομείς του αθλητισμού έτσι που να καλύπτονται ή δυνατόν περισσότεροι και η νεολαία να έχει τις επιλογές της.
Βέβαια πρώτη επιλογή αποτελεί η έναρξη λειτουργίας του Κολυμβητηρίου. Ως παλιό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον Μάριο Κουτσουρίδη επί σειρά ετών, γνωρίζω τις δυσκολίες της υπόθεσης. Όμως επιτέλους αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να τελειώσει. Αρκετά χρόνια έμεινε χωρίς Κολυμβητήριο η Ξάνθη.
Γ.Δ.


14,5 εκ. ευρώ για έργα της ΔΕΥΑΞ
Το’ πε και το’ κανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Δεν πέρασε μήνας (30/6) από τότε που ήρθε στην Ξάνθη και δεσμεύτηκε ότι θα ενταχθούν σε πρώτη φάση έργα 14,5 εκ. ευρώ του δήμου Ξάνθης στο «Α. Τρίτσης» και όντως χθες υπέγραψε την απόφαση ένταξης. Πρόκειται για έργα της ΔΕΥΑΞ και προκρίθηκαν γιατί ήταν τα πρώτα που είχαν υποβληθεί και είχαν αξιολογηθεί. Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης υπέβαλε περίπου 33 εκ. ευρώ προτεινόμενα έργα ξεπερνώντας το πλαφόν του που είναι στα 22 εκ. ευρώ. Αποτελεί δε αίτημα της ΚΕΔΕ η κατάργηση του πλαφόν. Σ’ ότι αφορά τα έργα της ΔΕΥΑΞ είναι έργα υποδομής των δικτύων και αναβάθμισης των συστημάτων ύδρευσης. Έργα υποδομής και όχι βιτρίνας και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η δημοτική αρχή για ψηφοθηρικό σκοπό.
Μ.Ξ.


Ασφαλτοστρώσεις από σήμερα
Κατά κανόνα, οι ασφαλτοστρώσεις γίνονται Άνοιξη και Καλοκαίρι, αυτό είναι γνωστό σε όλους. Επειδή λοιπόν στο κέντρο θα γίνουν έργα για την τοποθέτηση των δικτύων Φυσικού Αερίου, ο δήμος ξεκινάει ασφαλτοστρώσεις από τις περιφερειακές γειτονιές. Αργότερα, όταν ολοκληρωθούν τα σκαψίματα, τότε θα γίνει η ασφαλτόστρωση και στο κέντρο.
Ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα οι οδοί που από σήμερα θα ασφαλτοστρωθούν. Ας το γνωρίζουν οι κάτοικοι για να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους.
Οι οδοί αυτοί είναι: Σκαπτής ύλης, Μακέδη Γεωργίου, Καλαρά Ιωσήφ, Τσαμούρ Χαλήλ, Θεοδώρου Μάξιμου, Μαλκότς Χουσεΐν, Εράνου, Σαλαμίνος, Θησέως και παρόδου αυτής και Βυρσοδεψείων…
Γ.Δ.


Έστω και τώρα
Δεν σας κρύβω πως μια μικρή δικαίωση την πιστώνω στη στήλη για την επιμονή να τονίζει χρόνια τώρα πως πολλές, οι περισσότερες καύσεις ξερών χόρτων από ηλικιωμένους πως είναι σκόπιμες.
Επιτέλους η Πυροσβεστική άλλαξε νοοτροπία και δηλώνει πως στο εξής μηδενική θα είναι η ανοχή της προς όσους καίνε ξερά χόρτα, κυρίως το καλοκαίρι.
Αλήθεια τι νόημα είχε αυτή η ανεκτική συμπεριφορά της Πυροσβεστικής μέχρι τώρα;
Αφού κανείς δεν την υπολόγιζε κι έκανε ό,τι γούσταρε, συνήθως σκόπιμα στην Αττική και αλλού που τα οικόπεδα είναι ακριβά και έχουν ζήτηση.
Έστω και τώρα, έστω μετά από πυρκαγιές που έχουν κατακάψει δάση και δάση κι έχουν καταστρέψει πνεύμονες πρασίνου κι έχουν αφαιρέσει και ζωές.
Γ.Δ.


Ο γιατρός από την Ξάνθη
Την Τετάρτη 21 Ιουλίου στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Φεστιβάλ Φιλίππων, ένας θεατής εμφάνισε προβλήματα υγείας. Αμέσως προσέτρεξαν σε βοήθειά του η εθελόντρια γιατρός του Φεστιβάλ και ένας θεατής γιατρός από την Ξάνθη.
Το πρόβλημα υγείας του θεατή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και το θέμα έληξε εκεί.
Η εφημερίδα μας πληροφορήθηκε το συμβάν και το όνομα του ξανθιώτη γιατρού που βοήθησε ο οποίος διακριτικά μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε.
Λοιπόν, για την ιστορία, μια που ο ίδιος είναι σεμνός, σας ενημερώνουμε πως πρόκειται για τον Θεόδωρο Μακρή, γιατρό, αδελφό της κυρίας Αναστασίας- Νατάσας Μακρή, φίλη και συνεργάτιδα της εφημερίδας.
Τον συγχαίρουμε για τη βοήθεια και την σεμνότητά του.
Γ.Δ.


«Βράζουμε» από ζέστη και κορωνοϊό
«Βράζει» η χώρα μας από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά «βράζει» και από τον κορωνοϊό! Τα κρούσματα είναι σταθερά καθημερινά πάνω από 2.000, ενίοτε ξεπερνούν και τις 3.000 και οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι δεν έχει φτάσει η κορύφωση του 4ου  κύματος που το περιμένουν μέσα στον Αύγουστο. Η διαφορά με τον 3ο κύμα είναι ότι ευτυχώς είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες έχουν εμβολιαστεί σε ένα υψηλό ποσοστό. Θα μπορούσε βέβαια να είναι υψηλότερο όπως και στους νέους αλλά είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πειστεί για την ωφέλειά του και ίσως φοβάται υπερβολικά για τις πιθανές  παρενέργειες  και μάλιστα μελλοντικά όπως υποστηρίζουν διάφορες θεωρίες χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση.
Θέτουν τον εαυτό τους σε άμεσο κίνδυνο γιατί φοβούνται μήπως έχουν προβλήματα από το εμβόλιο μετά από 5 – 10 χρόνια ενώ μπορεί κάποιοι να πεθάνουν από τον κορωνοϊό τώρα!
Η παράνοια σ’ όλο της το μεγαλείο!
Μ.Ξ.


Ανθρώπινα δράματα
Τα ανείπωτα ανθρώπινα δράματα που συμβαίνουν ξαφνικά και απροσδόκητα αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, τελειωμό δεν έχουν.Συμβαίνουν σαν μια σκηνή από αρχαία τραγωδία.
Απίθανο στη σύλληψη τροχαίο, αλλά συνέβη. Στις στιγμές της χαράς του γάμου, τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μια στιγμή από ένα γεγονός που μόνον στη φαντασία σεναριογράφου θα υπήρχε.
Στο πεζοδρόμιο, με τα καλά τους, συμμέτοχοι σ’ένα νέο ζευγάρωμα δύο νέων ανθρώπων, έτοιμοι να μπουν μέσα. Κι εκεί ήρθε ο θάνατος από ένα ανθρώπινο έργο, από μια απροσεξία κάποιου οδηγού.
Συγκλονίζεται κανείς και μόνον στη σκέψη αυτού του ακραίου θανάτου, του άδικου που οδήγησε την χαρά να γίνει λύπη και τη νύφη να βάλει τα μαύρα.
-Τι σκαρφίζεται η ζωή αλήθεια…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…