4 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια και φακές ανάμεικτα
2 πατάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
2 φέτες ψωμί
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκι, τρίβουμε το σκόρδο και την κάππαρη και τα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με τις πατάτες, τα όσπρια το βασιλικό και το μαϊντανό.
Τρίβουμε το ψωμί στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ψίχουλα και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα και, αν είναι υγρό, προσθέτουμε λίγο τριμμένο ψωμί ακόμη.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον για να σφίξει και να ενωθούν οι γεύσεις.
Στη συνέχεια αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και πλάθουμε μπιφτέκια με το μείγμα.
Τα στρώνουμε στο ταψί, επάνω σε αντικολλητική λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200° C για 15’-20’. Τα σερβίρουμε με φρέσκα σαλατικά.