Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

0

Νέα επένδυση στα σκαριά από την ΣΕΚΕ
Μια είδηση «έκρυβε» η δήλωσή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού αναφορικά με την ΣΕΚΕ που επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης. Στο Δελτίο του υπουργείου αναφέρεται ότι: «ενημερωθήκαμε με χαρά για το νέο όραμα της ΣΕΚΕ για τη δημιουργία ενός ελληνικού brand, το οποίο θα καλύπτει όλα μας τα προϊόντα που κάνουν τη διαφορά : Φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα που είναι εξαιρετικής ποιότητας, συμβάλουν στην ευζωία και τη μακροζωία των ανθρώπων και συνιστούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας». Όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή πρόκειται για μια  νέα επένδυση της ΣΕΚΕ στον πρωτογενή τομέα με πολυετείς καλλιέργειες σε μια έκταση 120 – 160 στρεμμάτων σε αγρόκτημα της Διομήδειας που έχει ήδη παραχωρηθεί από τον δήμο Αβδήρων.
Περισσότερα εν αναμονή…
Μ.Ξ.


Νέα επένδυση ύψους 5,7 εκ. ευρώ με καλλιέργεια φουντουκιού στην Ξάνθη
Μια νέα επένδυση βρίσκεται σε προετοιμασία και αφορά συμβολαιακή γεωργία με μεγάλη ιταλική εταιρεία παραγωγής ξηρών καρπών και σοκολάτας, Besana, για την καλλιέργεια φουντουκιού. Τα συμβόλαιο είναι για 13 έτη Οι παραγωγοί που θα υπογράψουν συμβόλαια θα αγοράσουν τα δέντρα σε πολύ χαμηλή, όπως υπογραμμίζεται, τιμή, ενώ η εταιρεία δεσμεύεται ότι το προϊόν θα αγοράζεται με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη εγγυημένη τιμή.
Μ.Ξ.


Τι παιχνίδια έπαιζαν παλιά στα Άβδηρα


Το βράδυ της Τετάρτης  η αυλή του Λαογραφικού μουσείου Αβδήρων είχε άρωμα από λουκούμι και θύμησες από μια άλλη εποχή…  Τότε που τα κορίτσια έφτιαχναν κούκλες από κουρέλια και τα αγόρια έπαιζαν τσαλίκ(ι). Ειδικότερα πρόκειται για την εκδήλωση: «Ακούμε από τους μεγαλύτερους για τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά στα Άβδηρα” που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Μουσείου και στο πλαίσιο της καταγραφής των παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών που έχει ξεκινήσει ο Πολιτιστικός και Χορευτικός Συλλογής Αβδηριτών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν κυρίες των Αβδήρων που θυμήθηκαν και αφηγήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια και τα παιχνίδια που έπαιζαν. Την επόμενη Τρίτη θα επαναληφθεί η εκδήλωση με νέες ιστορίες.
Να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος έχει αναλάβει την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου που φιλοξενεί παλιά αντικείμενα και οικιακά σκεύη από σπίτια των Αβδήρων.
Μ.Ξ.


Αντεπίθεση με έργα
Καλοκαιρινή αντεπίθεση μπορούν να χαρακτηριστούν όλα όσα ανακοινώνει ο δήμαρχος Ξάνθης στο επίπεδο των έργων. Εντάξεις έργων, εγκρίσεις μελετών, ωρίμαση άλλων, υπάρχει μια κινητικότητα ιδιαίτερα σημαντική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις, υπάρχει μια παρεμβατικότητα προς διάφορους τομείς.
Έτσι, ανακοινώνονται έργα αθλητικά, σημαντικά από την ΔΕΥΑΞ, άλλα προς τον Πολιτισμό και άλλα προς την Παιδεία.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως η παρούσα δημοτική αρχή παρεμβαίνει στο να χρηματοδοτηθούν έργα που ήταν σε στασιμότητα όπως το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη το οποίο –επιτέλους – θα φιλοξενήσει ένα παιδικό μουσείο.
Γ.Δ.


Άνθρωποι…
Θα’ θελα να είχα δίπλα μου τον άνθρωπο που σκότωσε με το ψαροντούφεκό του τη φώκια της Αλλονήσου. Όχι για να του αποδώσω βρισιές και κατάρες για την αποτρόπαια πράξη του.
Όχι. Θα’ θελα να τον ρωτήσω από ποια ανάγκη, επιθυμία, βλακεία, κακία, μίσος οδηγήθηκε στο να την σκοτώσει.
Θα’ θελα να μάθω από τον ίδιο πως ένιωσε την στιγμή που το καμάκι τρύπησε τη φώκια και την σκότωσε. Να πει, να εξηγήσει ποιο ένστικτό του τον οδήγησε στην απόφασή του να δολοφονήσει ουσιαστικά ένα άκακο ζώο.
Ο άνθρωπος αυτός δύσκολο να εντοπιστεί και έτσι θα γλιτώσει την τιμωρία. Όμως δεν θα γλυτώσει από την οργή των ανθρώπων που ήδη έχει πέσει επάνω του, παρότι κρυβόμενος, δειλός και μόνος.
Γ.Δ.


Πολλές οι περιοδείες
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως τελευταία και στο μεσοκαλόκαιρο μάλιστα, έχουμε επισκέψεις σε εξέλιξη.
Επισκέψεις πολιτικών αρχηγών όπως Μητσοτάκη, Τσίπρα και υπολοίπων. Οι οποίοι επισκέπτονται περιοχές διάφορες. Το ίδιο κάνουν και υπουργοί με διάφορες προφάσεις βέβαια.
Όλη αυτή η κινητικότητα εύλογα γεννά ερωτηματικά και εικασίες διάφορες που όλες παραπέμπουν στο συμπέρασμα των πρόωρων εκλογών Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Τις οποίες βέβαια ο μόνος που θ’αποφασίσει είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως δηλώνει πως θα εξαντλήσει την τετραετία.
Γ.Δ.


Κατασκηνωτικό
Μανία τους είχε πιάσει όλους (υπάρχουν ευτυχώς και λίγες εξαιρέσεις)  να λειτουργήσουν τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Αποτέλεσμα, μία- μία να οδηγούνται στο κλείσιμο διότι έχουν κρούσματα και οι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους και φεύγουν.
Πάντως όντως ήταν βιαστικό το να επιτραπεί να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις όπου τα παιδιά συνωστίζονται συνέχεια σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες πράγμα βέβαια που είναι αδύνατο να περιοριστεί.
Και βέβαια, τα περισσότερα κρούσματα μετέδωσαν οι εργαζόμενοι σ’αυτές, ας μην το κρύβουμε αυτό, όπως εξάλλου έγινε και στα Γηροκομεία.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις
Φίλος της στήλης μου έλεγε προχθές για τη συναισθηματική φόρτιση που νοιώθε όταν διέρχεται από το χώρο όπου παλιά λειτουργούσε η βιομηχανία Ζαχάρεως, η ΣΕΒΑΘ και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων στο νομό που σήμερα δεν υπάρχουν.
Έχει δίκιο ο συμπολίτης μας. Οι εν λόγω επιχειρήσεις ξεκίνησαν την λειτουργία τις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Βιομηχανίες καθετοποιημένες μεν, με συγκριτικά πλεονεκτήματα που στην πορεία του χρόνου χάθηκαν μέχρι που ήρθε το τέλος του χρόνου κι έκλεισαν.
Αλήθεια, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Άνθρωποι και επιχειρήσεις που έδωσαν δουλειά, έφτιαξαν βιομηχανίες και βιομηχανικούς εργάτες, άλλαξαν το τοπίο του νομού.
Γ.Δ.


Το σήμερα
Το βιομηχανικό σήμερα βέβαια είναι διαφορετικό. Όσες επιχειρήσεις είχαν γερά θεμέλια και άντεξαν στην κρίση, σήμερα ευημερούν.
Δεν είναι πάρα πολλές, όμως είναι αρκετές και η παρουσία τους είναι καταλυτική για την περιοχή μας και την απασχόληση.
Διαθέτουμε επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό, με εξαγωγική δραστηριότητα, υγιέστατες οικονομικά και κυρίως με σωστή διοίκηση που εγγυάται το μέλλον τους.
Από τη μία λοιπόν τα κουφάρια των κτιρίων μες την σιωπή και την εγκατάλειψη και από την άλλη ο θόρυβος της παραγωγής, της εργασίας, της ζωής.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…