– 5 χωριάτικα φύλλα με αλεύρι ολικής άλεσης
– 600 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
– 2 ξερά κρεμμύδια
– 2 μέτρια πράσα
– 200 γρ. κασέρι
– 150 γρ. κεφαλοτύρι
– 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
– 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
– 1 ασπράδι αυγού
– 70 ml. ελαιόλαδο
– Μπούκοβο
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε την πιπερόπιτα. Κόβουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες ενώ τα πράσα σε λεπτές ροδέλες. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα πράσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά και να βγάλουν τα υγρά τους. Αφήνουμε να κρυώσουν τα λαχανικά για να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τις πιπεριές, το κασέρι και το κεφαλοτύρι τριμμένα, το ασπράδι, τη ρίγανη και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, προσθέτουμε πιπέρι, μπούκοβο και ελάχιστο αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 2 φύλλα ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο και το τρίτο φύλλο το βάζουμε τσαλακωτό. Προσθέτουμε τη γέμιση και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα τσαλακωτά, ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο, κλείνουμε την πιπερόπιτα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170ο C. Η πιπερόπιτα σερβίρεται ζεστή ή κρύα.
Μπορούμε να προσθέσουμε στην πιπερόπιτα, εκτός από κασέρι και κεφαλοτύρι, το τυρί θέλουμε όπως φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα ή μετσοβόνε ενώ ταιριάζουν και τα μανιτάρια.