Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καθαρίζουν από φυτοπλαγκτόν οι θάλασσές μας

Καθαρίζουν από φυτοπλαγκτόν οι θάλασσές μας

0

Σε ύφεση το φαινόμενο υποστηρίζει ο Καθηγητής Γ. Συλαίος. Οι τιμές χλωροφύλλης ήταν 0,10- 0,20 μικρογραμμάρια/λίτρο την Παρασκευή

 

Η βλέννα έφυγε. Δεν είναι τοξικό το φυτοπλαγκτόν. Κανένας κίνδυνος για την υγεία των λουομένων και την αλιεία.  «Βγήκαν έξω» τα νέα στον Αη Γιάννη

 

Σε θολά νερά κολυμπούν φέτος οι Ξανθιώτες, οι Θρακιώτες και όσοι επιλέγουν τις παραλίες μας. Είναι ένα φαινόμενο που γίνεται αντιληπτό από έναν απλό λουόμενο που είχε μέτρο σύγκρισης με άλλα καλοκαίρια στις ίδιες παραλίες αλλά έχει τεθεί και υπό επιστημονική παρατήρηση.

Γιατί αυξήθηκε η θολότητα των θαλασσών μας  – Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Συλαίος , Καθηγητής του ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο Διαχείριση και Προσομοίωση Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας, το Θρακικό Πέλαγος όπως και η περιοχή του Θερμαϊκού έχουν πάντα αυξημένη θολότητα υδάτων σε σχέση με τις Κυκλάδες για παράδειγμα για τον πολύ απλό λόγο ότι: «Στο Θρακικό αλλά και στον Θερμαϊκό εκβάλλουν ποτάμια διασυνοριακά που μεταφέρουν θρεπτικά άλατα. Επίσης το Θρακικό είναι  στην ζώνη επηρεασμού από την Μαύρη θάλασσα μέσω Δαρδανελίων και υπάρχει έντονη αλιευτική δραστηριότητα. Το ίδιο σημαίνει και στον Θερμαϊκό. Ωστόσο φέτος η θολότητα είναι μεγαλύτερη» , παραδέχεται ο κ. Συλαίος και το αποδίδει : «Οι έντονες  βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης που παρέσυραν αζωτούχες ενώσεις δημιουργώντας έτσι το φυτοπλαγκτόν».

Σε ύφεση το φυτοπλαγκτόν – Τι δείχνουν οι μετρήσεις της χλωροφύλλης

Το φυτοπλαγκτόν που έχει κατακλύσει το Θρακικό Πέλαγος από τον Μάρτιο και παρουσίασε έξαρση τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως βεβαιώνει ο κ. Συλαίος παρουσιάζει σταθερή ύφεση: «Οι τελευταίες δειγματοληψίες της Παρασκευής έδειξαν ότι οι τιμές χλωροφύλλης είναι 0,10- 0,20 μικρογραμμάρια/λίτρο. Όταν ήταν σε έξαρση είχαμε πολύ υψηλές τιμές πάνω από 1 μικρογραμμάρια / λίτρο. Το φαινόμενο παρουσιάζει ύφεση και αποκλιμακώνεται σταθερά».

Η βλέννα έφυγε – Δεν είναι τοξικό το φυτοπλαγκτόν – Κανένας κίνδυνος για υγεία των λουομένων και την αλιεία

Ο κ. Συλαίος διαβεβαίωσε επίσης ότι η βλέννα που είχε παρατηρηθεί έχει φύγει από τις θάλασσές μας και πως αυτό το φυτοπλαγκτόν δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί κινδύνους για την δημόσια υγεία και την αλιεία: «Η βλέννα που είχε παρατηρηθεί έχει εξαφανιστεί και αυτό το φυτοπλαγκτόν που μειώνεται συνεχώς δεν έχει τοξικότητα. Δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε για τους λουόμενους ούτε για την αλιεία».

Βγήκαν έξω τα νέα στον Αη Γιάννη

Με ένα ακόμη φυσικό φαινόμενο ήρθαν αντιμέτωποι οι λουόμενοι το Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες του «Ε» από την παραλία του Αη Γιάννη Αβδήρων, η θάλασσα έκανε… κατάληψη την μισή παραλία και έτσι τα κιόσκια του δήμου πλημμύρισαν ενώ οι λουόμενοι αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν τις ομπρέλες τους ψηλά στους αμμόλοφους. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Συλαίος πρόκειται για το φυσικό φαινόμενο της παλίρροιας που προκαλείται από την έλξη των πλανητών και έχει σχέση με την θέση της Σελήνης απέναντι στη Γη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…