Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Για δεύτερη χρονιά στην σκιά της πανδημίας ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στα Άβδηρα

Για δεύτερη χρονιά στην σκιά της πανδημίας ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στα Άβδηρα

0

Εσπερινός, περιφορά της εικόνας, αρτοκλασία σε online μετάδοση από το ιντερνετικό κανάλι της εκκλησίας  «Διακονία»

 

Παρουσία των αρχών και με τήρηση των μέτρων – Επαναλειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

 

 

 

Με την σκιά της πανδημίας για δεύτερη χρονιά τα Άβδηρα γιόρτασαν την Πολιούχο τους,  Αγία  Παρασκευή. Χωρίς τις εκδηλώσεις των Δημοκριτείων, χωρίς πανηγυρισμούς, χορούς και τραγούδια αλλά με θρησκευτική ευλάβεια και  περισσή κατάνυξη,  οι κάτοικοι του οικισμού, οι ξένοι που παραθερίζουν αλλά και επισκέπτες από άλλους δήμους, όπως και πολλοί απόδημοι Αβδηρίτες που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες συνηθίζουν να επισκέπτονται τα πατρικά τους, συμμετείχαν στις θρησκευτικές τελετές της παραμονής, (Κυριακή 25 Ιουλίου) καθώς και ανήμερα της γιορτής, Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Εσπερινός, περιφορά της εικόνας, αρτοκλασία σε online μετάδοση από τα Άβδηρα από το ιντερνετικό κανάλι της εκκλησίας  «Διακονία»

Την Παραμονή Κυριακή 25 Ιουλίου αρκετός κόσμος μέσα και έξω από τον Ναό της Αγίας Παρασκευής φορώντας μάσκες, άναψε ένα κερί στην Χάρη της και  παρακολούθησε τον Εσπερινό ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Ακολούθησε περίπου στις 8.30 μ.μ. περιφορά της εικόνας χωρίς ωστόσο συνοδεία της  μπάντας του Στρατού για να αποφευχθεί συνωστισμός. Η πομπή σταμάτησε στο κέντρο του οικισμού όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της αρτοκλασίας. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης συνοδευόμενος από τον ιερέα της ενορίας Αβδήρων αλλά και άλλους ιερείς έψαλλαν την Ακολουθία και ευλόγησαν τους άρτους. Ενημέρωσε δε το χριστεπώνυμο πλήθος ότι όλη η τελετή μεταδίδεται online  από το ιντερνετικό κανάλι της εκκλησίας  «Διακονία» και μάλιστα πως εκείνη τη στιγμή ενημερώθηκε πως είχε ανταπόκριση από την Μάλτα!

Η Αγία της Αγάπης και της Συγχώρεσης, Προστάτιδα των ματιών

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στο Βίο της Αγίας και στον μαρτυρικό της θάνατο. Η Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Μάλιστα ο Μητροπολίτης ανέφερε ένα συμβάν που έλαβε χώρα στο τέλος της Αγίας και καταδεικνύει το μεγαλείο της Πίστης της Αγάπης της στον Χριστό.

Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν ότι για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος (διώκτης της), αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι’ αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της. Μετά από χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο δεύτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει.

Παρουσία των αρχών και με τήρηση των μέτρων

Παρόντες στην τελετή ήταν ο δήμαρχος Αβδήρων κ Γιώργος Τσιτιρίδης , ο αντιπεριφερειάχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, η πρώην δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη, ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δημοσίων σχέσεων κ. Κώστας Κουρτίδης καθώς και αντιδήμαρχοι και  δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κόσμος ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με τις προ κορωνοϊού εποχές και όπου δεν τηρούνταν αποστάσεις φορούσαν μάσκες, οι περισσότεροι τουλάχιστον,  ιδιαιτέρως κατά την παραλαβή άρτου. Παρούσα διακριτικά ήταν η Αστυνομία για να επιτηρεί την τήρηση των μέτρων στις ταβέρνες και στα καφέ όπου επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το κουρμπάνι

Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί ιερουργούντος του Μητροπολίτης Ξάνθης, η οποία μεταδόθηκε επίσης σε ζωντανή μετάδοση. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την παρασκευή του εθίμου του κουρμπανιού. Σε παρακείμενη από την εκκλησία αυλή, από το βράδυ της παραμονής άρχισε η διαδικασία παρασκευής με τον βρασμό των κρεάτων μέσα σε μεγάλες χύτρες που τοποθετούνται πάνω σε φωτιά.  Το κρέας είναι δωρεά των κατοίκων που έχουν τάμα στην Αγία Παρασκευή. Επειδή οι Αβδηρίτες αγαπούν πολύ την Αγία τους, την οποία θεωρούν προστάτιδα και σε κάθε δύσκολη στιγμή τους την επικαλούνται για βοήθεια,  κάθε σπίτι κάνει δωρεά στην Χάρη της. Το κουρμπάνι μοιράστηκε (κομμάτια από διάφορα κρέατα) μετά το πέρας της λειτουργίας ενώ το πιλάφι που παρασκευάζεται με συκωταριές και διάφορα κομμάτια κρέατος,  μοιράστηκε στη 1 το μεσημέρι.

Επαναλειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων

Να σημειώσουμε ότι ο Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει με ένα τόνο πολιτισμού τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής και μέσα στο πλαίσιο των μέτρων,  άνοιξε στο κοινό, κατοίκους και επισκέπτες, τις πύλες του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αβδήρων,  τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει από το Μάιο του 2021 με απόφαση του Δήμου Αβδήρων. Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

-Σάββατο 23/07  ” Το πιο περίεργο αντικείμενο”. Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο . Η είσοδος έγινε ανά ομάδες των 4-5 παιδιών με μάσκες. Επίσης το Μουσείο ήταν ανοιχτό την Κυριακή 25/07  από τις 10:00-13:00 π.μ. και 19:00-21:00

Την Δευτέρα 26/07 από τις 10:00-13:00 και την Τρίτη 27/07 επίσης από τις 10:00-13:00 και στις 20:00.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…