1½ φλ. ρεβίθια αποφλοιωμένα, μουλιασμένα και βρασμένα
2 παντζάρια
2 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
3/4 φλ. γάλα
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ λεμόνι ο χυμός
1 κουτάλι κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουταλάκι ταχίνι
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Τα κρατάτε στην άκρη. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους με το γάλα και προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Πολτοποιείτε τα ρεβίθια και τα ρίχνετε στο μίγμα μαζί με το λεμόνι, τον κόλιαντρο, το σκόρδο, το ταχίνι, το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε μια ελαφριά μαρέγκα, τα ρίχνετε στο μίγμα και τα ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν με τα άλλα υλικά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο (να καλύπτει το μισό φαλάφελ) και αφήνετε να κάψει. Στη συνέχεια, παίρνετε μίγμα με ένα κουτάλι και το ρίχνετε στο τηγάνι.
Ψήνετε τα φαλάφελ για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά αφήνοντας κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά λάδια. Σερβίρετε μαζί με πίτα, σαλάτα και ταχίνι.