Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στράτευση φορέων για τη «σωτηρία» του νοσοκομείου Ξάνθης

Στράτευση φορέων για τη «σωτηρία» του νοσοκομείου Ξάνθης

0

Ιδιαίτερα οξυμένο το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης – Λειτουργεί με τους μισούς γιατρούς από όσους έχει στο οργανόγραμμά του

 

Με έναν μόνο αναισθησιολόγο! Τσέπελης με Τσιλιγγίρη και άλλους φορείς στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη

 

Συναγερμός έχει σημάνει στους φορείς της Ξάνθης εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο Ξάνθης που ανέδειξε με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης (Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ ), θέτοντας προ των ευθυνών τους φορείς και προειδοποιώντας ότι στο νοσοκομείο η υποστελέχωση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και η 4η ΥΠΕ περί άλλων τυρβάζει… Με πρωτοβουλία της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο νοσοκομείο,  παρόντων των βουλευτών του νομού, κυρίων Σ. Τσιλιγγίρη, Χ. Ζεϊμπέκ και Μ. Μπουρχάν,  της Διοικήτριας κας Έ. Ροφαέλας,  του προέδρου της Ένωσης Γ. Γεωργίου καθώς και του δημάρχου Ξάνθης, Μ. Τσέπελη.

Το νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί με τους μισούς γιατρούς από όσους έχει στο οργανόγραμμά του

Ο πρόεδρος της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ κ. Γεωργίου παρουσιάζοντας το πρόβλημα στους φορείς, εξέφρασε την αγωνία των γιατρών γιατί η υποστελέχωση έχει φτάσει σε ακραίο σημείο και αυτό έχει άμεση επίπτωση στην λειτουργία του ενώ δημιουργεί εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το οργανόγραμμα του νοσοκομείου έχει 103 οργανικές θέσεις και αυτή τη στιγμή έχει μόνο 60 γιατρούς και 10 επικουρικούς. Επίσης από τους 65 ειδικευόμενους που θα έπρεπε να έχει μόνο 31 επέλεξαν να κάνουν την ειδικότητά τους και αυτοί όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου είναι στην κλινική covid και στους εμβολιασμούς: «Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γενικό φαινόμενο αλλά στο νοσοκομείο Ξάνθης έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Προκηρύσσονται θέσεις αλλά δεν καλύπτονται. Δεν είναι μόνο το οικονομικό που είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι και οι συνθήκες εργασίας που λόγω της έλλειψης απαιτείται να κάνουν πολλές εφημερίες. Έτσι επιλέγονται άλλα νοσοκομεία όπως της Καβάλας  που έχει καλή στελέχωση. Πρέπει να βρεθεί λύση. Γι αυτό καλέσαμε τους πολιτικούς φορείς. Το πρόβλημα είναι χρόνιο όμως τελευταία έχει οξυνθεί. Έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ειδικότητες όπως αναισθησιολόγους, παθολόγους και γιατρούς ΜΕΘ αλλά και άλλες ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγους, Ωτορινολαρυγγολόγους και Νευρολόγους. Είχαμε τρεις αναισθησιολόγους και έχουμε έναν. Οι γιατροί φεύγουν από το ΕΣΥ λόγω του μισθολογίου που είναι καθηλωμένο και του φόρτου εργασίας», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου. Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί ζητούν άμεσα μέτρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις , επίδομα παραμεθορίου και επιδοτήσεις ενοικίου.

Τσέπελης με Τσιλιγγίρη στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη

Την πρόθεσή τους να συστρατευτούν και να συνδράμουν στην επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας δήλωσαν οι φορείς. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης: «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία του κόσμου. Θα στηρίξουμε τους γιατρούς στον αγώνα τους να σταθεί όρθιο το νοσοκομείο μας» και πως «είναι ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση από το υπουργείο». Για το σκοπό αυτό ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης έχει κλείσει ραντεβού την προσεχή Τετάρτη με τον υπουργό Υγείας για να δεχτεί τους φορείς από την Ξάνθη που θα του εκθέσουν προβλήματα του νοσοκομείου Ξάνθης ζητώντας άμεσα λύση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…