Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

0

Ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων
Δεν κομίζουμε κάτι νέο, κάτι επαναστατικό. Όχι. Όμως πρέπει να το τονίζουμε, να το επαναλαμβάνουμε για να γίνει κτήμα αυτών που πρέπει.
Ο τόπος μας έχει μεγάλη ανάγκη από τη δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων.
Δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ούτε ανακαλύψαμε τον τροχό, όμως μόνον αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παραχθεί πλούτος, να κινηθεί ακόμη περισσότερο η τοπική οικονομία.
Στον τομέα αυτόν εδώ και λίγα χρόνια, δυστυχώς, η περιοχή μας υστερεί, παρότι διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο τόπος μας χρειάζεται επενδύσεις, αυτό είναι το Α και το Ω.
Γ.Δ.


Σε ξένα χωράφια
«Τώρα εγώ τι να σκεφτώ»  μου είπε στο τηλέφωνο φίλος, με αφορμή το αίτημα ενός Εργατικού Κέντρου της Θράκης το οποίο ζητά την μη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!
«Μα τι είναι αυτό;»  συνέχισε. «Έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει, υποστηρίζει ό,τι του καπνίσει και μπαίνει στα χωράφια αλλονών για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του ως φορέας».
Έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος συμπολίτης.
Πώς αλήθεια θα αντιδρούσαν οι εργατοπατέρες εάν οι οτετζήδες ασχολούνταν μαζί τους; Σίγουρα δεν θα τους άρεσε. Αυτοί πότε απέκτησαν γνώσεις για την Εκπαίδευση;
Αλλά, ισχύει το κλασικό: «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις».
Γ.Δ.


«Δημοσιογραφικές ιστορίες όπως τις έζησα»
Ιστορίες μικρές και σύντομε από τη δημοσιογραφική ζωή του μας παρουσιάζει ο ξανθιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγράφος στο βιβλίο του με τίτλο «Δημοσιογραφικές Ιστορίες όπως τις έζησα».
Γεγονότα εντός κι εκτός Ελλάδος, πολιτικά πρόσωπα και συσκέψεις, ιστορίες από μια πολύχρονη διαδρομή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, άνθρωποι του Τύπου, της Τηλεόρασης και κυρίως της πολιτικής που εμφανίζονται στις ιστορίες του Ζωγράφου όπως ακριβώς τους έζησε, τους γνώρισε μέσα από ένα δύσκολο επάγγελμα.
Διακόσιες σελίδες που με ευκολία τις διαβάζει κανείς γιατί παρουσιάζουν τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής.
Γ.Δ.


Έφυγε ένας παλιός φίλος
Πολλοί μεσήλικες ξανθιώτες έχασαν ξαφνικά την παρουσία και παρέα του Σπύρου Αβραμίδη.
Ξαφνικά την Τετάρτη το βράδυ στο σπίτι του ένιωσε άσχημα και πριν προλάβει ν’ αντιδράσει έφυγε από κοντά μας.
Άτομο αγαπητό, φιλικό με όλους, ήσυχος και ήρεμος, ποδοσφαιρόφιλος, 70 χρονών που ζούσε μόνος.
Φίλος παλιός από τα χρόνια του μεγάλου μηχανουργείου που διατηρούσε με τον αδελφό του Μάκη.
Θλίψη και ξάφνιασμα για τον θάνατο του αγαπητού Σπύρου. Του ανθρώπου που είχε μόνον φίλους και που τον αποχαιρετούν με συγκίνηση.
Γ.Δ.


Βραβεύεται μεν, αλλά…
Χαρά μας και ικανοποίησή μας Ξανθιώτικες επιχειρήσεις, ασχέτου μεγέθους, όταν ξεχωρίζουν και διακρίνονται παίρνοντας μάλιστα και βραβεία.
Έτσι, το 916 Mountain Resort Τουριστικές Κατοικίες, έλαβε το βραβείο TRIPADVISOR – TRAVELLERS CHOICE 2021 Best of Best.
Κατατάχτηκε Ν. 1 από τα κορυφαία B & B και ξενώνες σε όλη την Ελλάδα και 15ο στην Ευρώπη.
Αυτές λοιπόν οι Τουριστικές Κατοικίες  που βραβεύονται συχνά, κινδυνεύουν να κλείσουν διότι ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι χάλια, δίκτυο υδρεύσεως το ίδιο, χωρίς δίκτυο τηλεφωνίας και το κυριότερο χωρίς βοήθεια από την αντιπεριφέρεια… Η οποία αγνοεί τα παγκόσμια βραβεία των καταλυμάτων αλλά υπόσχεται ότι θα φτιάξει άσφαλτο έξι χιλιομέτρων για την ταβέρνα στην Κοττάνη, σε ακατοίκητο χωριό.
Τα σχόλια και τα συμπεράσματα για το πώς γίνονται οι αξιολογήσεις, δικά σας.
Γ.Δ.


Χωρίς θερινό σινεμά
Καλοκαίρι λοιπόν.
Παλιά τέτοια εποχή ετοιμάζονταν πυρετωδώς οι… θερινοί κινηματογράφοι.
Μάλιστα τότε ήσαν και πολλοί στην πόλη μας όπως η Αίγλη, τα Αστέρια, Ολύμπια, Ηλύσια.
Τελευταίος των Μοϊκανών, τα ιστορικά Ολύμπια. Που είχαν χειμερινό αλλά και καλοκαιρινό χώρο.
Ήταν απόλαυση οι βραδιές αυτές με τ’ αστέρια από πάνω, με τις μυρωδιές από τα γιασεμιά, από την καλοκαιρινή ανεμελιά, τις μπύρες και όλα τ’ άλλα.
Εδώ και λίγα χρόνια αυτή η ιδιαίτερη απόλαυση δεν υπάρχει πλέον. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει μάλλον οριστικά για την πόλη μας δυστυχώς για όσους έχουν αναμνήσεις από τα « θερινά σινεμά».
Γ.Δ.


Χωρίς απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές
Νόμος του κράτους πλέον που ψηφίστηκε από τη βουλή το νέο νομοσχέδιο για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονταν και η τροπολογία που θέτει περιορισμούς στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής για να μην μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές.
Με την τροπολογία βέβαια καταργήθηκε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που καθιέρωνε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην πράξη λοιπόν αποδείχτηκε περίτρανα πως η απλή αναλογική αποτελούσε ένα δύσκολο εγχείρημα κι αυτό διότι απαιτεί συναίνεση, πνεύμα συνεργασίας και καλές προθέσεις χωρίς υπέρμετρους εγωισμούς.
-Κάτι δύσκολο για τους Έλληνες.
Γ.Δ.


Ενημέρωση ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ


Η στήλη οφείλει μια διευκρίνιση σχετικά με ό,τι μπορεί να έχει σχέση με την πιθανή διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ από την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Συζητώντας το θέμα με άτομο του πολύ στενού περιβάλλοντός της, ως προς τις σκέψεις για τη διεκδίκηση της προεδρίας, μου δήλωσε κατηγορηματικά πως η κυρία Διαμαντοπούλου δεν έχει καμία επιθυμία κι ούτε είναι μέρος των όποιων σκέψεών της ν’ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
Ως εκ τούτου ό,τι λέγεται και γράφεται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Γράφει την ιστορία της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην δημόσια διοίκηση
Γράφει ιστορία ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να κάνει πράξη την ψηφιακή διακυβέρνηση και να εκσυγχρονίσει την δημόσια διοίκηση όταν προηγούμενες κυβερνήσεις έμειναν μόνο στις εξαγγελίες από το 2004. Πραγματική μεταρρύθμιση και αυτό το εισπράττει άμεσα η κοινωνία. Ο πολίτης πλέον εξυπηρετείται ταχύτατα στις συνδιαλλαγές του μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. 614 συνολικά υπηρεσίες παρέχει το gov.gr . Οι κυριότερες από αυτές είναι η βεβαίωση γνησίου υπογραφής, η άυλη συνταγογράφηση και τα άυλα παραπεμπτικά, τα πιστοποιητικά δημοτολογίου και οι ληξιαρχικές πράξεις, το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, οι προσωρινές άδειες οδήγησης, η εγγραφή σε νηπιαγωγεία, η ψηφιακή ακαδημία πολιτών και η επικοινωνία με φορείς του Δημοσίου μέσω τηλεδιάσκεψης (αρχικά για τα ΚΕΠ  και την ΑΑΔΕ). Μέσω του gov.gr δόθηκε επίσης η δυνατότητα σε χιλιάδες γονείς να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ τα έξοδα για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες των παιδιών τους.
Όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του gov.gr ο συνολικός αριθμός εγγράφων που εκδόθηκαν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια!
Πρόκειται για μεταρρύθμιση και έτσι θα περάσει στην ιστορία ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ως ο μεταρρυθμιστής υπουργός που έφερε την ψηφιακή εποχή στην δημόσια διοίκηση.
Μ.Ξ.


Η οδός Α. Παπανδρέου κάθε που βρέχει πλημμυρίζει
Αναβλήθηκε η έκτακτη σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Πέμπτης στο δημαρχείο με θέμα της αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με αφορμή την πρόσφατη βροχόπτωση που δημιούργησε προβλήματα στην πόλη. Η σύσκεψη αναβλήθηκε επειδή ο δήμαρχος κ. Τσέπελης έπρεπε να παραστεί σε άλλη έκτακτη σύσκεψη στο νοσοκομείο για θέματα που αφορούν τη στελέχωση με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες των εργαζομένων. Αυτό που κυρίως χρήζει παρέμβασης είναι η οδός Α. Παπανδρέου που εντοπίζεται κάθε φορά που βρέχει πολύ. Παρότι υπάρχει αποχετευτικό για να αντλούνται τα νερά αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Κατά συνέπεια χρειάζεται να γίνει ένα αντιπλημμυρικό  έργο στην περιοχή.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…