Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

0

Άρχισαν τα κίνητρα
Το δημοσίευμα-σχόλιο στη γειτονική εφημερίδα της Ροδόπης «Παρατηρητής της Θράκης». Η καλή εφημερίδα αναφέρεται σε εκδρομή που διοργανώνει ο Σύλλογος Πατεράδων.
Στην οποία όμως εκδρομή, όπως σημειώνει και επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο, θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί.
Ιδού λοιπόν άλλο ένα κίνητρο για να εμβολιαστεί κανείς. Για να μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή με τους φίλους, την παρέα του.
Γ.Δ.


Ο «δρόμος του εμβολίου»
Συζητώντας με αγαπητό επαγγελματία του τομέα του υγειονομικού χώρου, συμφωνήσαμε πως πρωταρχικά ο συνειδητός επαγγελματίας πρώτος αυτός οφείλει να έχει εμβολιαστεί.
Κι αυτό, για έναν και μόνον λόγο, την προστασία των ίδιων των πελατών του. Αυτούς που στηρίζουν με την προτίμησή τους ν’αγοράζουν από το κατάστημά του.
Αυτοί λοιπόν πρωτίστως θα πρέπει να έχουν ακολουθήσει τον «δρόμο του εμβολίου» χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως βέβαια και οι συμπολίτες της τρίτης ηλικίας.
Οι οποίοι μάλιστα ήδη πλήρωσαν ακριβά με την ίδια τη ζωή τους την αδικαιολόγητη άρνηση να εμβολιαστούν.
Γ.Δ.


Μείωση εσόδων των δήμων
Ως αναπόφευκτη συνέπεια θεωρείται η μείωση των εσόδων στους δήμους του νομού.
Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα υπάρξει στον μητροπολιτικό δήμο. Η αιτία βέβαια γνωστή, η επιδημία του κορωνοϊού.
Το 2020 ήταν γενικά αρνητικό στα έσοδα και η μείωση συνεχίζεται και το 2021.
Από την άλλη οι δήμοι προτρέπουν τους ανθρώπους που έχουν οφειλές, να προχωρήσουν σε ρύθμιση γιατί οι όροι είναι συμφέροντες.
Πάντως οι επαγγελματίες που νοικιάζουν κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους λόγω του κορωνοϊού που δεν δούλεψαν καλούνται να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών.
Γ.Δ.


Οι δρόμοι με τις φλαμουριές
Είναι η περίοδος τώρα που ανθίζουν και που γεμίζουν την ατμόσφαιρα με την ιδιαίτερη και δυνατή μυρωδιά τους.
Για τις φλαμουριές ο λόγος όπως πριν για τις ακακίες. Υπάρχουν δρόμοι στην πόλη όπως η Καραολή και η Περικλέους που κυριολεκτικά ζουν μέσα στο άρωμα της φλαμουριάς.
Ολόκληρη η περιοχή κυριολεκτικά ζει μέσα στο δυνατό της άρωμα που διαχέεται γύρω δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση.
Τυχεροί όσοι βρίσκονται εκεί γύρω.
Γ.Δ.


Και οι βροχές συνεχίζονται
Καβατζάραμε το πρώτο μισό του Ιουνίου και ο καιρός δε λέει να στρώσει.
Παράπονα, πολλά παράπονα από τους επαγγελματίες των καφέ, αναψυκτηρίων, παραθαλάσσιων μπαρ και καλοκαιρινών ρούχων. Παντού επικρατεί ένας εκνευρισμός για τη συνεχιζόμενη ανωμαλία του καιρού που δε λέει να στρώσει.
Στο μεταξύ η χρονική καλοκαιρινή περίοδος στην περιοχή μας είναι μικρή έτσι κι αλλιώς, την μικραίνει και ο καιρός και το γλυκό έρχεται και δένει.
Καταλαβαίνουμε την δικαιολογημένη αγανάκτηση αλλά τι να κάνει κανείς; Να τα βάλει με τον καιρό; Το μόνο που συνίσταται είναι υπομονή.
Γ.Δ.


Μεγάλες συγκινήσεις


Πόσες συγκινήσεις, αθλητικές αλλά και ανθρώπινες μας χάρισαν αυτό το Σαββατοκύριακο το τένις και το ποδόσφαιρο! Από τη μια η υπερηφάνεια για τον Στέφανο Τσιτσιπά, που στα 22 του χρόνια στάθηκε ισάξιος απέναντι στο Ν. 1 του αθλήματος κι έδωσε παλικαρίσια μάχη επί τέσσερις ώρες και η συγκίνηση με το κλάμα και την απογοήτευσή του που δεν τα κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο. Αλλά και το μεγαλείο του νικητή Τζόκοβις, που παρηγόρησε εκείνον μιλώντας του για τα τρόπαια που θα έρθουν στο μέλλον και όλους εμάς τους Έλληνες, με λόγια αδελφικής αγάπης.
Από την άλλη μας συγκλόνισε το δράμα του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσον που κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο, η μάχη των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή σε ζωντανή μετάδοση, η ανθρώπινη ασπίδα των συμπαικτών του για να τον προστατεύσουν από τα αδηφάγα μάτια και τις κάμερες. Τι υπέροχοι και όλοι οι φίλαθλοι που φώναζαν ρυθμικά το όνομά του! Και κυρίως αυτοί της αντίπαλης ομάδας, της Φινλανδίας, που έδωσαν τις σημαίες τους να γίνουν παραβάν για να τον προφυλάξουν την δύσκολη στιγμή που έδινε τη μάχη για τη ζωή του. Μάχη που ευτυχώς κέρδισε ο 29χρονος παίκτης…
Ζήσαμε στιγμές συγκίνησης τόσο διαφορετικές και μοναδικές, που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει!


Μας έκανε υπερήφανους


Για τον Στέφανο Τσιτσιπά τι να πει κανείς και τι να γράψει!
Αξίζει πολλά να πεις και να γράψεις, όμως μια φράση είναι αρκετή διότι αυτή απηχεί όλους τους Έλληνες. Κι αυτή η φράση είναι μικρή, είναι πέντε λέξεις.
«Μας έκανες υπερήφανους Στέφανε Τσιτσιπά»!
Ακριβώς αυτό έγινε. Ο νεαρός αθλητής μπορεί να έχασε με 3-2 σετ, όμως στον τελικό του Ρολάν Γκαρός υποχρέωσε τον αντίπαλό του Νόβακ Τζόκοβιτς, να ξεπεράσει τον εαυτό του για να κερδίσει στον τέλος τον αγώνα που στην αρχή έχανε με 2-0 σετ.
Γ.Δ.


Τεράστια επένδυση δίπλα μας
Κοινή επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Οι δύο εισηγμένες θα κατασκευάσουν και λειτουργήσουν τον νέο υπερσύγχρονο Αεριοστροβιλικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μεικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για τον οποίο είχε λάβει τη σχετική άδεια παραγωγής η ΤΕΡΝΑ, εταιρεία – μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες αναγκαίες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Η κατασκευή του είναι μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.
Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Στην κοινή εταιρεία που θα αναπτύξει τον σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται η σταδιακή άρση των μέτρων
Προχωρά σταδιακά η άρση των μέτρων όσο βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Ήδη από το περασμένο Σάββατο η μουσική επέστρεψε στα καταστήματα της εστίασης, ενώ επεκτάθηκε και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μια ώρα, με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται πλέον μέχρι τις 01:30.
Επίσης, από το Σάββατο 12/6 άνοιξαν ξανά τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα
Τέλος, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
Το νέο μεγάλο βήμα στην υλοποίηση των μέτρων χαλάρωσης αναμένεται την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα καταργηθεί, ενώ θα αυξηθεί και το όριο των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων στα 300 άτομα, αντί για 100.
Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι θα επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων  στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…