Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

Αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

0

Δεκάδες νέες παραμέτρους έφεραν τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό και το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο

 Υπομονή και όχι βιασύνη συστήνουν οι λογιστές της Ξάνθης. Στηρίζουν το αίτημα για παράταση της υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον έως 30/9, τονίζοντας ότι αλλιώς «τα μαθηματικά δεν βγαίνουν»!

Στην περίοδο του «πυρετού» των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι λογιστές και φοροτεχνικοί λόγω της έναρξης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μόνο που φέτος στην εξίσωση μπαίνουν τα δεκάδες μέτρα και παράμετροι που αφορούν τα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν κάθε άτομο, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση.

Το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων έχει μεν ανοίξει από 31/5 ωστόσο, δηλώσεις δεν έχουν γίνει πέραν ελάχιστων, καθώς αναμένονται διευκρινίσεις και κυρίως οι παραμετροποιήσεις στο σύστημα που συνεχίζουν να γίνονται, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων.

mpatzakidou
«Καλούμε τους συμπολίτες μας να κάνουν υπομονή για να αποφευχθούν τα λάθη βιασύνης και οι τροποποιήσεις στις δηλώσεις»
Ρένα Μπατζακίδου
Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών
Φοροτεχνικών Ν. Ξάνθης

Η πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ξάνθης Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου, μπροστά σε αυτά τα δεδομένα συνιστά στους ξανθιώτες υπομονή και αποφυγή βιασύνης, καθώς για δηλώσεις που θα γίνουν τώρα, μπορεί στη συνέχεια να προκύψουν προβλήματα που θα χρειαστούν τροποποιήσεις, και άρα νέα έξοδα και κυρίως αν δεν διαπιστωθούν ενδέχεται να οδηγήσουν και σε πρόστιμα.

«Η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων είναι απολύτως απαραίτητη. Εμείς παγίως ζητούμε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έναρξης της υποβολής ωστόσο ακόμη και σήμερα το σύστημα δεν είναι έτοιμο. Επομένως, μία παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου είναι αναγκαία», σημειώνει η κ. Μπατζακίδου, εξηγώντας ότι η διαδικασία διορθώσεων των ΜΥΦ, που αποτυπώνει την αντιστοιχία των τιμολογίων λήγει στις 18/6 και άρα μπορεί μέχρι και τότε να προκύψουν θέματα.

Ακόμη, φέτος στην «εξίσωση» των δηλώσεων μπαίνουν σημαντικές νομοθετικές μεταβολές, πολλοί νέοι κωδικοί, όπως αναστολές εργασίας, απαλλαγή ενοικίων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα μέτρα στήριξης δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο που πρέπει αρχικά να αποτυπωθεί και σύστημα και αφετέρου να συμφωνήσει με την κατάσταση κάθε φορολογούμενου. Την ίδια στιγμή, αρκετοί φορείς δεν έχουν στείλει ακόμα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ δεν έχει αναρτήσει τις βεβαιώσεις, το Ν είναι ακόμα κλειστό και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Όλα αυτά δημιουργούν μία διστακτικότητα στους λογιστές που αναμένουν τις νέες ενημερώσεις των προγραμμάτων και την ολοκλήρωση των διευκρινίσεων, ώστε να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πελατών τους.

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως 27/8/21. Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία έχουν προθεσμία έως 15/9/21. Τα φυσικά πρόσωπα υποβάλουν την πρώτη δόση 31/8/21 και έχουν δικαίωμα να εξοφλήσουν τον φόρο σε 8 δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία έχουν στη διάθεσή τους τη δυνατότητα εξόφλησης σε 6 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων στις 30/9/21.

Για τη χορήγηση της έκπτωσης του 3% με εφάπαξ καταβολή τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση έως 28.7.21 και να πληρώσουν έως 30/7/21. Αντίστοιχη είναι η προθεσμία και για τη δεύτερη κατηγορία.

Και προσεχώς myData εν μέσω δηλώσεων

Και εν μέσω αυτής της κατάστασης, από 1/7 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η λειτουργία του myData, δηλαδή των ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή θα γίνει αρχικά πιλοτικά και χωρίς πρόστιμα, αλλά για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές αποτελεί μία νέα ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που μέχρι σήμερα λειτουργούν. Υπενθυμίζουμε ότι οι λογιστές έχουν ζητήσει η λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων να είναι πιλοτική για τα έσοδα τα έτη 2021 και 2022 και στη συνέχεια να τύχουν πλήρους εφαρμογής. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη εφαρμογή υπάρχουν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η κ. Μπατζακίδου επισημαίνει ότι πέρα από τους λογιστές, το ζήτημα της ανάδειξης των προβλημάτων που υφίστανται και εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή του myData θα έπρεπε να είναι και αίτημα των επιχειρηματικών και εμπορικών φορέων, αφού οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα κληθούν κατά βάση να διασφαλίσουν την ορθή λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων εντός των οργανισμών τους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…