Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΑΛ: Κυρίαρχη τάση η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

ΚΙΝΑΛ: Κυρίαρχη τάση η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

0

Με πολλούς «μνηστήρες» για την διεκδίκηση της ηγεσίας βαδίζει στο συνέδριό του το Φθινόπωρο

 

Ποιο είναι το «αγκάθι» της επιστροφής στις ρίζες – Μιλούν στο «Ε» ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν και θεσμικοί τοπικοί  παράγοντες

 

 

Με τα δημοσκοπικά ποσοστά του καθηλωμένα στο 7% και  με την φωνή «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» να δυναμώνει εντός του, βαδίζει το ΚΙΝΑΛ προς το συνέδριό του το Φθινόπωρο. Η ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί καθώς θα εξαρτηθεί και από τις συγκυρίες δεδομένου ότι φουντώνουν σενάρια προκήρυξης εθνικών εκλογών για το ίδιο χρονικό διάστημα. Να διευκρινίσουμε ότι θέμα αλλαγής ηγεσίας επίσης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στο συνέδριο ενώ ήδη στην κούρσα της διαδοχής έχει μπει κατά δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος που ξεκίνησε μάλιστα περιοδείες με πιο πρόσφατη στον Έβρο. Επίσης βέβαιη θεωρείται η εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας από την κα Φώφη Γεννηματά καθώς και του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του Παύλου Γερουλάνου χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα από  την κα Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Καστανίδη.

 ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;  Ποιο είναι το «αγκάθι» της επιστροφής στις ρίζες

Η τάση «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» τείνει να γίνει κυρίαρχη μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Κάποιοι όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν εκφραστεί δημοσίως υπέρ αυτής της άποψης ιδιαίτερα τώρα που εκλείπουν κάποιοι παράγοντες που οδήγησαν στην μετεξέλιξή του σε ΚΙΝΑΛ . Όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ ενώ θεωρείται διαχειρήσιμη οικονομικά η ρύθμιση χρεών του ΠΑΣΟΚ που ανέρχονταν σε 100 εκ. ευρώ (προ τόκων). Ωστόσο αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει όπως συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ είναι η εσωκομματική οργάνωση που πλέον βρίσκεται σε διάλυση. Εκλογές έχουν να γίνουν από το 2015 στα όργανα του κόμματος, τα μέλη που τις εκπροσωπούν τυπικά διορίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

antoniadis anestisΧαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στην Ξάνθη όπου στην Νομαρχιακή του ΚΙΝΑΛ συντονιστής είναι ο κ. Δημήτρης Παλτόγλου, στην Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υποψήφιος βουλευτής κ. Ανέστης Αντωνιάδης. Υπέρμαχος πάντα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αντωνιάδης υποστηρίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να γίνει αυτό και πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της κεντροαριστεράς υποστηρίζει αυτή την άποψη: «Πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion δείχνει ότι 60% των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς ζητά επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και μόνο 3% υποστηρίζει την παραμονή στο ΚΙΝΑΛ. Απομένει μόνο η ρύθμιση και η καταβολή των χρεών του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν περιθώρια για να γίνει αυτό. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η οργάνωση του κόμματος. Να συσταθούν όργανα με εκλογές και όχι με διορισμούς. Θεωρώ ότι γύρω από το νέο ΠΑΣΟΚ θα συσπειρωθούν όσοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ΝΔ», εκτιμά ο κ. Αντωνιάδης.

Π. Δαβιτίδης, μέλος ΚΠΕ «Θέλουμε την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στο  ΚΙΝΑΛ κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης αν και επισημαίνει πως για την κοινωνία αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η οικονομία και όχι τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ: «Θέλουμε την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Η επιστροφή στις ρίζες μας δεν αμφισβητείται ούτε αμφισβητήθηκε ποτέ. Ουσιαστικά αυτή η τάση υπήρχε πάντα. Οι άνθρωποι που ηγούνται είναι αυτοί που του δίνουν τα χαρακτηριστικά.  Τώρα δεν υπάρχουν οι λόγοι να μην γίνει  αυτό αφού δεν συμμετέχουν το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ. Το ΚΙΔΗΣΟ ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ. Το θέμα του χρέους είναι διαχειρίσιμο. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έβαλε ορκωτούς λογιστές και έκανε ρύθμιση. Θεωρώ ότι εφεξής ότι όποιος θέλει να συμμετάσχει σε κομματικές διαδικασίες να τα βάζει από την τσέπη του».

Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν: «Και σαν ΚΙΝΑΛ δεν είμαστε μακριά από το ΠΑΣΟΚ

Απ’ την πλευρά του ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν που διετέλεσε υποψήφιος και επί ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει: «Το ΠΑΣΟΚ  έχει αφήσει βαθύ και ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία. Αλλά και σαν ΚΙΝΑΛ δεν είμαστε μακριά. Η ιδεολογική πλατφόρμα είναι ίδια. Είναι γεγονός ότι δεν ανεβαίνουμε στις δημοσκοπήσεις αλλά θεωρώ ότι είναι θέμα συγκυριών και όχι ηγεσίας. Θεωρώ ότι πολλοί από το ΠΑΣΟΚ  που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν μετανιώσει και θα ξεκινήσει ο «επαναπατρισμός». Στην πολιτική άλλωστε όλα γίνονται ». Αναφερόμενος στην εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας και τα μεγάλα ποσοστά που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπουρχάν τόνισε: «Η μειονότητα στηρίζει πάντα αριστερά κόμματα. Στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έταξε πολλά …ότι θα σκίσει τα μνημόνια έδωσε επιδόματα… Νομίζω όμως ότι το κλίμα θα αλλάξει στις εκλογές». Σ’ ότι αφορά τις εκλογές ο κ. Μπουρχάν εκτίμησε πως θα γίνουν πρόωρα ίσως και μέσα στο Φθινόπωρο  ενώ αναφορικά με την εκλογική ετοιμότητα του ΚΙΝΑΛ: «Δεν έχουμε Νομαρχιακές δεν είμαστε έτοιμοι. Αυτό που προέχει είναι να οργανωθούμε κι αυτό θα επιδιώξουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…