Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα ΙΝΣΒΕ: Η Ελλάδα ανέβηκε φέτος άλλες τρεις θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

ΙΝΣΒΕ: Η Ελλάδα ανέβηκε φέτος άλλες τρεις θέσεις στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

0

Η παγκόσμια κατάταξη

Άνοδο τριών θέσaεων στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας για το 2021 σημείωσε, εν μέσω πανδημίας, η Ελλάδα. Συνολικά στη διετία 2019-2020 βρέθηκε υψηλότερα κατά συνολικά 12 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ).

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 46η θέση της σχετικής κατάταξης, μεταξύ 64 χωρών, από την 49η, που κατείχε πέρυσι (σ.σ. τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα για την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2021 και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2020).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 64 οικονομιών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση για την εξαγωγή της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα» (η Ελλάδα βρέθηκε στην 52η θέση στη λίστα του 2021 από την 55η πέρυσι), στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα» (σταθερά στην 52η θέση, που κατέκτησε πέρυσι), στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» (στην 44η θέση, έναντι τις 51ης πέρυσι) και στις «Υποδομές» (σταθεροποίηση στην 39 η θέση, «ανακόπτοντας μάλλον οριστικά την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών»).

Κατά το ΙΝΣΒΕ, οι τρεις δείκτες που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και αποτελούν «δυνατά σημεία» για τη χώρα, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του 2021, είναι οι εξής: η «μακροχρόνια ανάπτυξη της απασχόλησης» (3η θέση μεταξύ των 64 χωρών), η «προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής» (11η θέση) και η «διαφάνεια» (19η θέση μεταξύ των 64 χωρών).

Αντίθετα, οι τρεις δείκτες οι οποίοι λειτουργούν αρνητικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι: ο «Σχηματισμός ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου» (63η θέση), το «χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ» (62η) και η «πιστοληπτική ικανότητα της χώρας» (57η).

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης του 2020, η Ευρώπη έδειξε τις δυνατότητές της, με την πρώτη τετράδα της παγκόσμιας κατάταξης να καταλαμβάνεται από ευρωπαϊκές χώρες και με τις πρωτοπόρους ευρωπαϊκές οικονομίες να μοιράζονται τρία κοινά χαρακτηριστικά: αυξημένες επενδύσεις στην καινοτομία, διαφοροποίηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων και κατάλληλες δημόσιες πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Για το 2021, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε η Ελβετία, βελτιώνοντας την περσινή της κατάταξη κατά δύο θέσεις. Την «έκπληξη» για εφέτος την έκανε η Σουηδία, η οποία από την 6η θέση πέρυσι, εκτινάχθηκε στη δεύτερη, ενώ ακολουθούν η Δανία στην τρίτη θέση και η Ολλανδία στην τέταρτη. Στην πέμπτη βρέθηκε η Σιγκαπούρη, έχοντας απωλέσει όχι μόνο την πρωτιά που κατείχε, αλλά συνολικά τέσσερις θέσεις, σε σχέση με την κατάταξη του 2020.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…