Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Έμεινε χωρίς προσωπικό η εστίαση στην Ξάνθη!

Έμεινε χωρίς προσωπικό η εστίαση στην Ξάνθη!

0

Άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό άλλοι στα νησιά. Για τεράστιο πρόβλημα κάνει λόγο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου

 

 

Πως θα λειτουργήσουν οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι -Με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το rapid test ανά χείρας οι πελάτες

 

 

Με δύο ταχύτητες θα κινείται πλέον ο χώρος της εστίασης και των χώρων διασκέδασης μετά την ανακοίνωση από τους αρμόδιους υπουργούς για τον τρόπο λειτουργίας εφεξής.

Το σκεπτικό και ο στόχος είναι αφ’ ενός να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός αφ’ ετέρου δε να υπάρξει προστασία από την διασπορά σε χώρους συγχρωτισμού από μη εμβολιασμένους.

Οι δύο κατηγορίες στην εστίαση: covid free και μεικτοί

 Τα εστιατόρια θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, ανάλογα με τη δήλωση του καταστηματάρχη.

Στους μεν αμιγείς χώρους (covid free)  εστιατόρια και στους χώρους διασκέδασης, θα γίνονται δεκτά μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό το τελευταία 6μηνο.  Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 75-85%, ανάλογα με τα τετραγωνικά. Η χρήση μάσκας στους αμιγείς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική.

Στους μεικτούς χώρους θα γίνονται δεκτοί και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο με επίδειξη rapid test ή μοριακό test και θα είναι υποχρεωτική στο μέτρο του δυνατού και η χρήση μάσκας. Η πληρότητα θα κυμαίνεται από 25-75%, ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το test ανά χείρας οι πελάτες

Οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Όλα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί χώροι θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

 Έλλειψη προσωπικού στην εστίαση στην Ξάνθη!

Και μπορεί μ’ αυτές τις ρυθμίσεις η εστίαση να μπαίνει σιγά σιγά σ’ ένα mood κανονικότητας ωστόσο τα προβλήματα που προκάλεσε το πολύμηνο lockdown δεν έχουν εκλείψει και συνεχώς ανακυκλώνονται. Ειδικότερα όπως μας αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τώρα είναι η έλλειψη προσωπικού! Ναι, είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο που το ανέδειξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς αλλά και πολύ έντονο τοπικά: «Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα και στην Ξάνθη. Δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό για να λειτουργήσουμε. Η  πανδημία και ο πολύμηνος εγκλεισμός έχουν αποψιλώσει από το προσωπικό τις επιχειρήσεις μας. Πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό άλλοι στα νησιά. Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα και όπως μου αναφέρουν συνάδελφοι το αντιμετωπίζουν πολλοί στο νομό μας. Έχουμε επενδύσει στο προσωπικό μας, το έχουμε εκπαιδεύσει και είναι πολύ δύσκολο και να βρούμε άλλο και να το προσαρμόσουμε στις επιχειρήσεις μας».

Στο περίμενε για την μη επιστρεπτέα και  τα άλλα δύο άλλα προγράμματα για την εστίαση

Σ’ ότι αφορά τα δύο  προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί για την εστίαση όπως, η επιδότηση πάγιων δαπανών και το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση, η κα Τσιακίρογλου είπε πως δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Σ’ ότι  αφορά δε το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας από την περιφέρεια ΑΜΘ,  οι πληροφορίες της αναφέρουν ότι μέσα Ιουλίου θα αρχίσουν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …