Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

0

Καλώς να έρθει ο πρωθυπουργός. Αλλά…
Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Ξάνθη η επίσκεψη του πρωθυπουργού. Όποιας αφορμής είναι αυτή, διότι μια παρόμοια επίσκεψη πάντα αποβαίνει υπέρ της περιοχής.
Βεβαίως οι Ξανθιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσδοκούν πως ο πρωθυπουργός θ’απαντήσει σε ορισμένα θέματα που εκκρεμούν στην περιοχή και τα οποία ουδόλως απασχολούν τους τοπικούς άρχοντες διαφόρων αξιωμάτων.
Απλά υπενθυμίζουμε προς τον πρωθυπουργό πως η Περιφέρεια μας είναι η τελευταία σε πολλούς τομείς και η κυβέρνηση αυτό θα πρέπει να το αλλάξει.
Γ.Δ.


Το δίκτυο φυσικού αερίου
Ιδού λοιπόν μία ευχάριστη είδηση. Είδηση μάλιστα σημαντική, παρότι καθυστέρησε πάρα πολλά χρόνια να υλοποιηθεί. Ο λόγος για την έναρξη υλοποίησης του εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη μας.
Πρόκειται όντως για έργο σοβαρής υποδομής, αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το Φ.Α. αποτελεί ένα εργαλείο στην καθημερινή ζωή της επιχείρησης αλλά και του σπιτιού.
Τα θετικά στοιχεία του είναι δεδομένα ακόμη και αυτό το κόστος του έναντι του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού.
Όντως για την περιοχή της Περιφέρειάς μας, έστω κι αργά,  θα βοηθήσει σημαντικά στο να μπει σε νέα ενεργειακή εποχή.
Τέλος καλό, έστω και με καθυστέρηση μεγάλη.
Γ.Δ.


Ελεγκτική – όχι εξελεγκτική
Φίλος φιλόλογος τηλεφώνησε για να κάνει μια διόρθωση σ’ένα συνεχιζόμενο λάθος που γίνεται από διοικητικά συμβούλια συλλόγων, σωματείων κλπ. Εκεί λοιπόν ως γνωστόν εκλέγεται κι ένας αριθμός 2-3 ατόμων με καθήκον τον οικονομικό έλεγχο του σωματείου.
Αυτό το όργανο λοιπόν ονομάζεται Ελεγκτικό, Ελεγκτική Επιτροπή, κι όχι Εξελεγκτική Επιτροπή.
Πρόκειται για ένα λάθος που έγινε μια φορά και συνεχίζεται.
Έλεγχος λοιπόν και Ελεγκτική το σωστό.
Γ.Δ.


Διευκρίνιση
Λόγοι επαγγελματικοί σοβαροί δεν επέτρεψαν στον πρόεδρο του Ομίλου Αντισφαίρισης Ξάνθης Ηλία Βασιλούδη να παραστεί στη συνάντηση της Παρασκευής στο δημοτικό κατάστημα. Εκεί όπου ο δήμος δέχτηκε την επίσκεψη του Πέτρου Στάλιου, τενίστα με πανελλήνιες διακρίσεις, γιου του Λάζαρου Στάλιου ο οποίος επί σειρά ετών κέρδιζε τίτλους εντός κι εκτός Ελλάδος.
Κάνουμε τη διευκρίνιση αυτή, διότι στη συνάντηση ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης δήλωσε πως για το θέμα των νέων γηπέδων τένις που έχει σχεδιάσει ο δήμος, έχει βοηθήσει τόσο ο Βασιλούδης ως προς τον σχεδιασμό και μελέτη των γηπέδων όσο και η Ομοσπονδία Τένις Ελλάδος.
-Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.
Γ.Δ.


Οι προσλήψεις έχουν συνέχεια
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας που δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε.
Διαβάστε: το Δημόσιο σιγά –σιγά γίνεται ηλεκτρονικό ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ναι; Βεβαίως.
Έτσι, βάσιμα υπολόγιζαν οι νεοέλληνες πως σταδιακά θα υπάρξει και μείωση του αριθμού των εργαζομένων σ’αυτό. Λάθος, διότι εδώ είναι Ελλάδα και ιδού το νέο.
Η κυβέρνησή μας κάνει γνωστό πως προγραμματίζει προσλήψεις για το 2021 έως το 2025 αθροιστικά σε 110.000 άτομα, έναντι 75.000 αποχωρήσεων στο ίδιο διάστημα.
Δηλαδή όχι μόνον μείωση δεν γίνεται αλλά αυξάνονται οι προσλήψεις.
-Αθάνατη πολιτική των προσλήψεων δεν πρόκειται να σε πειράξει κανείς…
Γ.Δ.


Επιχείρηση – νοικοκύρεμα από τον δήμο Αβδήρων
Ένα γενικό νοικοκύρεμα επιχειρεί η δημοτική Αβδήρων με στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικισμούς. Ολοκλήρωσε εγκαίρως τις εργασίες καθαρισμού των παραλιών και του κάμπινγκ διεκδίκησε και πήρε μισό εκατομμύριο ευρώ από το ανοιχτό μέτρο του ΕΣΠΑ για την διαχείριση των βιοαποβλήτων του. Σημειωτέον ποσό υπερδιπλάσιο από όσο οι άλλοι 18 δήμοι της περιφέρειας που εντάχθηκαν μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ. Κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για τις υπηρεσίες του δήμου Αβδήρων αφού η πρόταση που κατέθεσαν ήρθε 3η στην αξιολόγηση μετά τον δήμο Καβάλας και τον δήμο Παγγαίου. Επιπρόσθετα εξασφάλισε και χρηματοδότηση ύψους 230.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου. Ένα έργο που βγάζει σε διαγωνισμό για να το δημοπρατήσει. Το κτήριο του σχολείου των Αβδήρων κτίστηκε προπολεμικά περίπου το 1936. Έκτοτε ανακαινίστηκε αρκετές φορές.  Είναι  απ ‘ τα πιο όμορφα σχολεία του νομού μας και είναι ευχής έργον αυτή η νέα αναβάθμιση.
Μ.Ξ.


Ιερείς από όπου να’ναι;
Ήταν εκείνα τα χρόνια που ο ιερέας ήταν ο φτωχός πολύτεκνος χωρίς στον ήλιο μοίρα.
Υπάρχει η εικόνα του στα σχετικά διηγήματα- μυθιστορήματα.
Τα χρόνια άλλαξαν, αλλά η επιλογή των ιερέων όχι.
Υπήρχε μέχρι πρόσφατα ένας διορισμός που δεν στηρίζονταν στην επιλογή αλλά στην επαγγελματική αποκατάσταση.
Σήμερα λοιπόν, πέρα από γνώσεις ο ιερέας θα πρέπει να έχει σωστή άρθρωση, να μην είναι κακόφωνος και άμουσος και βέβαια να διακρίνεται για τις αρχές και το ήθος του, στη δε επιλογή του να έχουν λόγο και οι λαϊκοί κι όχι μόνον οι Μητροπολίτες.
Οι καιροί αλλάζουν, καιρός είναι ν’αλλάξουν κάποια πράγματα και στην Εκκλησία.
Γ.Δ.


Με ονοματεπώνυμο
Ελληνική νομοθετική ευαισθησία υποκριτικής προέλευσης και μόνον. Μαζί βέβαια και μιας στρεβλής αντίληψης προστασίας δήθεν της προσωπικότητας του δράστη.
Μιλώ ξεκάθαρα για μια ελληνική υπερβολή που ως γνωστόν μας διακρίνει.
Πριν λίγα χρόνια, οι ειδήσεις ανέφεραν το ονοματεπώνυμο και δημοσιοποιείτο το όνομα του ή των ατόμων που ενεργούσαν σε βάρος των μελών της κοινωνίας.
Έτσι, η κοινότητα είχε πληροφόρηση για τον δράση της έκνομης πράξης και αναλόγως έπαιρνε τις αποστάσεις και προφυλάξεις.
Δυστυχώς, υποστηρίζω, αυτό σταδιακά απαγορεύτηκε. Και φθάσαμε ο παράνομος να είναι δίπλα μας και να μην το γνωρίζουμε για τη λήψη μέτρων προφύλαξης και ο δράστης να συνεχίζει τις παρανομίες του.
Γ.Δ.


Προβλήματα προς επίλυση
Και μια και θα υποδεχτούμε σύντομα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φρόνιμο είναι να θυμίσουμε κάποιες υποθέσεις που χρειάζονται λύσεις.
Πρώτο θέμα και σημαντικό, να πληροφορηθούμε πού βρίσκεται το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Θράκη που ανέλαβε να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση η επιτροπή υπό την κυρία Μπακογιάννη.
Δεύτερο σημαντικό έργο υποδομής για τον αγροτικό τομέα η υλοποίηση του μεγάλου έργου της μεταφοράς νερού από το Νέστο για την καταπολέμηση της υφαλμύρωσης του κάμπου.
Άλλο  μεγάλο έργο αποτελεί η ολοκλήρωση των αναδασμών που καθυστερεί χρόνια, όπως και των αντιπλημμυρικών έργων.
Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή στους ιδιώτες τα Ιαματικά Λουτρά Ποταμιάς αλλά και η αξιοποίηση του Πεδίου από τον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή προϊόντων που έχουν ζήτηση όλον τον χρόνο.
Ακόμη, τέλος ο κύριος πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερωθεί για το μπέρδεμα που έγινε με την επιδότηση του 12% και την καθυστέρηση του ΟΑΕΔ.
Αυτά εν συντομία και με μια γρήγορη και περιληπτική προσέγγιση των θεμάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ελπίζουμε αυτά και άλλα από τα προβλήματα να μεταφερθούν στον πρωθυπουργό για να προωθηθούν και λυθούν.
Γ.Δ.


Νέα δεδομένα από την κίνηση των «4»
Ο κύβος ερρίφθη και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι θα περίμενε κάποιος παρατηρητής και αναλυτής των δημοτικών πεπραγμένων.   Ο λόγος για την κοινή δήλωση των τεσσάρων παρατάξεων του δήμου Ξάνθης που ενώθηκαν σε μία με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο που τάραξε όντως την θερινή ραστώνη.  Σ’ ένα νέο συνδυασμό ανεξάρτητο όπως τον χαρακτηρίζουν που θα κατεβεί στις εκλογές του 2023. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολυσυλλεκτικός καθώς έχει ολίγον από όλες τις κομματικές αποχρώσεις, γι αυτό και απαιτούνται υπερβάσεις για να λειτουργήσει το εγχείρημα. Ζητούμενο παραμένει και η λειτουργία τους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αν και μας είχαν προϊδεάσει με τις κοινές ανακοινώσεις τους τελευταία. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα. Όπως φαίνεται δημιουργούνται δύο πόλοι που θα συγκρουστούν στις εκλογές. Είναι φανερό ότι η παράταξη του πρώην δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου έχει πρόβλημα καθώς ο ένας μετά τον άλλο τα μέλη της ανεξαρτητοποιούνται και μπορεί τελικά να ενωθεί με την παράταξη του νυν δημάρχου.  Βέβαια μέχρι το 2023 που θα γίνουν οι εκλογές πολλά θα αλλάξουν και μπορεί να δούμε και άλλους υποψήφιους για το δήμο αλλά φαίνεται πως ήταν καθοριστικής και ιστορικής σημασίας αυτή η κίνηση των «4» ως προς την διαμόρφωση νέου σκηνικού στο δήμο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…