Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Οι ξενοδόχοι της Ξάνθης ζητούν ν’ ανοίξει  άμεσα η τουριστική δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου

Οι ξενοδόχοι της Ξάνθης ζητούν ν’ ανοίξει  άμεσα η τουριστική δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου

0

Αναδεικνύουν τα οφέλη για την τοπική αγορά – Υπάρχει ενδιαφέρον από Βούλγαρους και Ρουμάνους

 

Αντικίνητρο το κόστος του μοριακού τεστ –  Κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία στην πόλη

 

 

Μυρίζει «Άνοιξη» στον τουριστικό κλάδο μετά μια περίοδο βαρυχειμωνιάς που έφερε  η πανδημία. Οι επαγγελματίες του κλάδου στο νομό μας αρχίζουν να …ξυπνούν από την «χειμερία νάρκη» και αναπτερώνονται οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μάτια τους στραμμένα στα βόρεια σύνορά μας αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό.

Κάτι αρχίζει να κινείται στον τουρισμό στην Ξάνθη

Παρότι η τουριστική δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου είναι κλειστή και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει κλειστή ωστόσο άρχισαν δειλά – δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους στην παραλιακή ζώνη αυτοκίνητα με βουλγάρικες πινακίδες. Είναι κάποιοι που έχουν σπίτια στα παραλιακά χωριά και έρχονται από την Νυμφαία. Να θυμίσουμε ότι   ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμενε κλειστός όλους τους προηγούμενους μήνες για τους επισκέπτες των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκίνητων και μόνο επαγγελματικά φορτηγά αυτοκίνητα μπορούσαν να περάσουν ελεύθερα αλλά από τις 19 Απριλίου έχει ανοίξει για τους επισκέπτες με ΙΧ αυτοκίνητα.

Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στους ξενοδόχους – Αντικίνητρο το κόστος του μοριακού τεστ

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος: «Υπάρχει ενδιαφέρον από Βουλγάρους και Ρουμάνους αλλά και άλλες περιοχές. Παίρνουν και ρωτάνε τιμές. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι κάτι αρχίζει να κινείται και στο νομό μας αλλά θα πρέπει να αρθούν κάποια πράγματα που εμποδίζουν την τουριστική κίνηση». Όπως εξήγησε ο κ. Ιερόπουλος αυτά που εννοεί είναι: Πρώτον, το κόστος του μοριακού τεστ που είναι μεγάλη επιβάρυνση για τους ξένους επισκέπτες μας και δεύτερον, το γεγονός ότι η δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου που είναι καθαρά τουριστική και όσοι έρχονται από εκεί κατευθύνονται στην Ξάνθη και στις παραλίες μας τόσο για ψώνια και διασκέδαση όσο και τουρισμό είναι κλειστή: « Είμαστε σε αναμονή. Είναι γεγονός ότι το μοριακό τεστ που πρέπει να κάνουν οι ξένοι για νε έρθουν κοστίζει 60 ευρώ και για μια οικογένεια είναι μεγάλο το κόστος και είναι αποτρεπτικό για να έρθει κανείς. Απ την άλλη όμως είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη όλων μας να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα που μας καθιστά αισιόδοξους».

Ζητούν να ανοίξει άμεσα η τουριστική δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου

Σ’ ότι αφορά την τουριστική δίοδο: «Θεωρώ πως είναι μέγα λάθος να παραμένει κλειστή και αν δεν την ανοίξουν καθόλου όπως ακούγεται θα είναι μεγάλη η ζημιά για την Ξάνθη σε πολλά επίπεδα. Είναι μια τουριστική δίοδος. Οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί. Τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά… Υπάρχουν πολλοί βούλγαροι που έρχονται στην Ξάνθη για να ψωνίσουν ελληνικά προϊόντα. Έχει δημιουργηθεί αυτή η τάση στην μεσογειακή διατροφή και βρίσκουν πολύ ποιοτικά τα προϊόντας μας. Έμαθαν να τρώνε ψάρια και τα τυριά μας.  Δεν είναι τυχαίο που ανοίγουν μαγαζιά με ελληνικά προϊόντα στην Βουλγαρία και παρότι είναι πιο ακριβά έχουν μεγάλη ζήτηση.  Επίσης πολλοί νέοι έρχονται από την τουριστική δίοδο για να διασκεδάσουν τα Σαββατόβραδα στα μαγαζιά της Ξάνθης. Δημιουργείται μια νέα τάση εκτός από τον τουρισμό παραλίας και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την τοπική αγορά».

Κλειστά τα περισσότερα ξενοδοχεία στην πόλη

Συνεχίζοντας ο κ. Ιερόπουλος ανέφερε ότι ο κλάδος των ξενοδόχων έχει πληγεί πολύ από την πανδημία και ότι αυτή την στιγμή ελάχιστα ξενοδοχεία στην πόλη είναι ανοιχτά. Τα περισσότερα είναι κλειστά και έχουν θέσει σε αναστολή το προσωπικό τους: «Είναι γεγονός ότι αυτά που είναι ανοιχτά δουλεύουν με εργαζόμενους σε κάποιες επενδύσεις φωτοβολταϊκών ή σε κάποια έργα. Θα δούμε πως θα πάει. Νομίζω ότι μετά τις 20 Ιουλίου θα ανοίξουμε όλοι».

Η πορεία των κρατήσεων

Η  πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνα Σβήνου, αναφερόμενη στους ποσοτικούς στόχους για το 2021 σημείωσε ότι αν επιτευχθεί ο αριθμητικός στόχος του 50% των αφίξεων του 2019 (κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια), θα είναι ικανοποιημένος ο τουριστικός κόσμος της χώρας.

Σχετικά με τις κρατήσεις για το 2021 η κυρία Σβήνου σημειώνει ότι αυτές ανέρχονται πανελλαδικά στο 20% του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, που έκλεισε με 33 και πλέον εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών (μαζί με επισκέπτες κρουαζιέρας). Εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι όποιες κρατήσεις γίνονται αυτή την περίοδο, αυτές αφορούν τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί οι ανάλογες προκαταβολές και η ρευστότητα που λείπει σε αυτά ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ. Και επαναλαμβάνει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα πρωταγωνιστήσουν την φετινή χρονιά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…