Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μια… βροχή θα σώσει τους αγρότες

Μια… βροχή θα σώσει τους αγρότες

0

Η ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες του νομού  – Πλήρης καταστροφή των αμυγδαλεώνων από την παγωνιά του Απρίλη

 

Φόβοι μήπως πειράχτηκαν και τα ακτινίδια, ροδιές και καρυδιές

 

Με τα μάτια στραμμένα στον καιρό και στα δελτία της ΕΜΥ είναι όλο τον Μάιο οι αγρότες του νομού μας. «Έπρεπε να είχε βρέξει… χθες», μας λένε για να καταδείξουν την ανάγκη των ανοιξιάτικων καλλιεργειών αλλά και των χειμερινών όπως τα σιτάρια και τα κριθάρια για βροχή προκειμένου να δέσουν καρπό.

Η ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες του νομού

Αστάθμητος αλλά καθοριστικός παράγοντας πάντα ο καιρός για τους αγρότες και φέτος τα σημάδια δεν είναι καλά. Η παρατεταμένη ανομβρία έφερε ξηρασία στα χωράφια και απειλεί τα στάρια και τα κριθάρια που είναι στη φάση που δένουν καρπό. Την ίδια στιγμή νερό χρειάζονται και οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες όπως ηλιόσπορος, βαμβάκια, καλαμπόκια για να φυτρώσουν! Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης σε πολλά σημεία όπου υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος οι αγρότες άρχισαν και ποτίζουν: «Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος της καλλιέργειας», ενώ επισημαίνει ότι σε μερικά σημεία που είναι ξερικές οι καλλιέργειες στην Μάνδρα, στα Άβδηρα , στην Κυψέλη: «Είναι σε οριακό σημείο. Αν παραταθεί η ανομβρία θα έχουμε μειωμένη ποσότητα και κακή ποιότητα. Δεν θα βγάλουμε ούτε τα έξοδα», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης. Μια εκτίμηση πολύ δυσοίωνη ωστόσο δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Πλήρης καταστροφή των αμυγδαλεώνων από την παγωνιά του Απρίλη

Στο μεταξύ η καταστροφή στις αμυγδαλιές από την παγωνιά που έκανε αρχές Απριλίου είναι ολοσχερής. Ο παγετός τα πέτυχε σε φάση καρποδεσίας και κυριολεκτικά τα αφάνισε:  «Φέτος ο νομός μας δεν θα έχει παραγωγή από αμύγδαλα. Μπορεί να μην είχαμε μεγάλη παραγωγή αλλά φέτος δεν θα έχουμε καθόλου. Ας ελπίσουμε να δοθούν σύντομα αποζημιώσεις», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.

Φόβοι μήπως πειράχτηκαν και τα ακτινίδια, ροδιές και καρυδιές

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Δαλάτση από αγρότες καλλιεργητές ακτινιδίων παρατηρούνται κάποια σημεία ξηρασίας στα ακτινίδια και φοβούνται πως αυτό θα έχει αντίχτυπο στην παραγωγή. Επίσης δεν είναι γνωστό ακόμη τι επέφερε η ξηρασία στις ροδιές και στις καρυδιές που σημειωτέον έχουμε αρκετά μεγάλη παραγωγή ως νομός.

 Μείωση 33% σε μια 10ετία οι αγρότες

Είναι γεγονός ότι το αγροτικό επάγγελμα έχει μεγάλο ρίσκο επειδή  είναι σε απόλυτη εξάρτηση από τον καιρό αλλά δεν είναι ο βασικός παράγοντας που παρουσιάζει σταδιακή συρρίκνωση ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Σύμφωνα με έρευνες μέσα σε μια 10ετία καταγράφηκε μείωση κατά 33%. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι γερασμένος και χρειάζεται επειγόντως ανανέωση. Γι αυτό και ενισχύονται τα προγράμματα για νέους αγρότες από την Ε.Ε. Όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης: «Το αγροτικό επάγγελμα έχει ρίσκο αλλά έχει και εισόδημα αν κάποιος ασχοληθεί με επαγγελματισμό και σε επιχειρηματική βάση. Σ’ αυτή την περίπτωση έχει και πολλή δουλειά όμως. Υπήρξε μια τάση στα χρόνια της κρίσης να ασχοληθούν κάποιοι με την γεωργία αλλά την είδαν σαν λύση ανάγκης και στην πρώτη ευκαιρία εγκατέλειψαν. Η γεωργία έχει μέλλον αλλά πρέπει να είναι οργανωμένη, να έχουμε ισχυρούς συνεταιρισμούς για να μπορούμε να πουλάμε τα προϊόντα σε καλές τιμές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία

Ανοιχτή και θερμαινόμενη η αίθουσα του ΚΑΠΗ έως τις 11 μμ για ευάλωτους πολίτες. Ανάλογα μ…