Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Μαΐου 2021

0

Άδεια για αεροψεκασμούς από αέρος
Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία που αποδεικνύει την χωρίς λογική λειτουργία του δημοσίου.
Εγκαίρως λοιπόν η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειάς μας απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας και ζητά την χορήγηση άδειας για αεροψεκασμούς καταπολέμησης των κουνουπιών.
Χωρίς αυτήν την άδεια δεν επιτρέπεται να γίνουν ψεκασμοί από αέρος.
Λοιπόν, αυτή η απλή, συνηθισμένη και κάθε χρόνο αιτούμενη άδεια κάνει μήνες να εγκριθεί.
Έτσι, ο καιρός περνά, ο χρόνος για τους αεροψεκασμούς δεν γίνεται τότε που πρέπει κι όταν δίνεται η έγκριση τότε είναι σχεδόν αργά!
Αυτό είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Ανάλγητη, αδιάφορη, ζημιογόνα.
Τα κουνούπια βέβαια εμάς ταλαιπωρούν, όχι αυτούς.
Γ.Δ.


Βρήκε τη θέση της
Πριν λίγο καιρό στην εφημερίδα μας είχαμε αναφερθεί για την μαρμάρινη μαϊμού που υπήρχε στο σπίτι του γιατρού Χρήστου Κοψιδά, πρώην δημάρχου Ξάνθης.
Στο δημοσίευμα αναφέραμε την ιστορία της μαϊμούς αυτής και κάποια γεγονότα από τη «ζωή»της στον δημόσιο χώρο και τις αντιδράσεις που προξένησε.
Τελικά η μαϊμού τοποθετήθηκε σε μια αποθήκη του δήμου.
Το δημοσίευμά μας όμως προξένησε το ενδιαφέρον των μελών που δημιούργησαν το «Μονοπάτι της Ζωής». Έτσι, ζήτησαν από τον δήμαρχο να τους την παραχωρήσει, εκείνος δέχτηκε και σε λίγο θα κοσμεί τον χώρο του «Μονοπατιού».
-Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν.
Γ.Δ.


«Εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τ’ άρματα, τώρα οι γύφτοι κρεμούνε τα νταούλια τους»
Τα παραπάνω λόγια λέγονται για την απαξίωση αρχών, αξιών, ευγενικών ενεργειών, υψηλόφρονων αποφάσεων και δράσεων.
Με δυο λόγια, για τον ξεπεσμό των ανθρώπινων ενεργειών. Φαίνεται αυτό πλέον ολοκάθαρα και στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην δημόσια.
Για να επιβεβαιωθεί το λεχθέν από τον Γιάννη Τσαρούχη «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Αρκεί να το δηλώσεις, αρκεί να βγάλεις μια καρτ-βιζίτ με το όνομα και την «ιδιότητά» σου.
Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Θα επισημάνω μόνον πως  αυτά τα άνθη ανθούν σε μια μη σοβαρή χώρα. Και η χώρα μας, το γνωρίζουμε δα, δεν φημίζεται για τη σοβαρότητά της.
Γ.Δ.


Λόγια, λόγια
Τι το πλέον εύκολο από το να υπόσχεσαι. Να δίνεις υποσχέσεις πως θα κάνεις αυτό, πως θα λύσεις το άλλο, πως δεν θ’αφήσεις να διαιωνίζεται μια εξόφθαλμη αδικία και άλλα πολλά ακόμη.
Τα λόγια εύκολα λέγονται συνήθως. Όπως ελέχθη από την κυβέρνηση πως θα κατασκευαστούν νέες φυλακές, σύγχρονες κλπ, και θα καταργηθούν αυτές στον Κορυδαλλό.
Στα λόγια έμεινε η ιστορία. Ούτε καμία άλλη νέα φυλακή δημιουργήθηκε και μάλιστα δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια πρόθεση για κατασκευή.
Δικαίωμα στην κυβέρνηση να κάνει ό,τι αυτή νομίζει σωστό.
Όμως, η ανασφάλεια που εμφανίζεται στους πολίτες, που καθημερινά βιώνουν παράνομες ενέργειες, έχουν σοβαρό αντίκτυπο και θα πληρωθεί στις εκλογές.
Η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα για να το αγνοεί η κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Πρώτα το κόμμα
Παγίως εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τις επιλογές στα πρόσωπα για την κεντρική πολιτική σκηνή τις κάνουν οι μηχανισμοί των κομμάτων.
Σπανίως η «βάση» ερωτάται για να εκφράσει την άποψή της και κυρίως να προτείνει αυτή ποιον θεωρεί ικανό και καλύπτει τα απαραίτητα εφόδια για να υπηρετήσει με επιτυχία τη θέση της επιλογής μέσω της εκλογικής διαδικασίας βεβαίως.
Πρόκειται για ένα σύστημα- θεσμός που υφίσταται σε όλα τα κόμματα, ριζωμένο βαθειά και είναι απίθανο να ξεριζωθεί παρότι πολλές επιλογές σε πρόσωπα ήταν όχι απλά ατυχείς, αλλά τραγικές.
Όπως και να’χει, αυτό δύσκολα θα σταματήσει.
Έτσι τη νοοτροπία αυτή θα την ξαναζήσουμε και πάλι, όποτε γίνουν εκλογές βεβαίως.
Γ.Δ.


Ιατρικό
Η αντίδραση προήλθε από φίλο συμπολίτη, άτομο που παρακολουθεί τα γεγονότα και ενημερωμένο για τα τοπικά και ελληνικά δρώμενα.
Αφορμή επικοινωνίας με την εφημερίδα στάθηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.
Μας επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες και των ιδιωτών ιατρών στη μάχη κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας την ιδιαίτερα ασήμαντη συμμετοχή στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας.
Στα λόγια πρώτοι, στην προσφορά προς την κοινωνία που δοκιμάζεται, ελάχιστα πράγματα.
Ο όρκος, είπε, τι νόημα έχει; Γιατί τον επικαλούνται;  Τώρα που χρειάστηκε να δώσουν το παρόν, απουσίασαν.
Όπως απουσίασαν, μερίδα ιατρών, από τον προσωπικό εμβολιασμό. Δεν όφειλαν να το καυτηριάσουν αυτό;
Η στάση όλων θα κριθεί, ήδη τα συμπεράσματα βγήκαν και θα αποδοθούν ευθύνες όπως και ως προς τους νοσηλευτές.
Και κάτι τελευταίο που έχει τη σπουδαιότητά του. Επεσήμανε ο συμπολίτης τον καταλυτικό και απόλυτα πετυχημένο ρόλο και αποστολή του δημόσιου τομέα  σε αντιδιαστολή με τον ιδιωτικό που ουσιαστικά παρακολουθούσε.
Γ.Δ.


Ιατρικό ΙΙ
Εκφράζω μια απορία σαν απλός πολίτης, σαν άνθρωπος.
Η απορία μου είναι η εξής και αφορά τη μικρή μερίδα των γιατρών και το μεγάλο ποσοστό των νοσηλευτών στα νοσοκομεία.
Απορώ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αρνούνται να εμβολιαστούν μέχρι τώρα, τι είδους αποδείξεις περισσότερες θέλουν απ’όσα έζησαν και είδαν στις ΜΕΘ;
Στον δικό τους χώρο δουλειάς πέθαναν άνθρωποι, συνολικά πάνω από 11.000 ψυχές έφυγαν, αφού ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ. Δεν τα είδαν, δεν τους επηρέασε, δεν τους προβλημάτισε τίποτε;
Δεν σκέφτηκαν ότι οφείλουν να προστατευθούν και να προστατεύσουν και τους άλλους εμβολιαζόμενοι;
-Αλήθεια πώς να εξηγηθεί αυτό; Ανοησία, αναισθησία, φανατισμός ή έλλειψη ανθρωπιάς;
Γ.Δ.


Ατιμωρησία
Στις πόσες διαρρήξεις μπαίνεις φυλακή;
Το ερώτημα τίθεται διότι υπάρχει επαγγελματίας διαρρήκτης ο οποίος πιάστηκε στα πράσα 102 φορές!
Το πιο ωραίο όμως είναι πως κυκλοφορεί ανάμεσά μας ελεύθερος και συνεχίζει το έργο του.
Άρα ρωτά ο νομοταγής πολίτης: Σε πόσες κλοπές ο εν λόγω θα πρέπει να μπει φυλακή;
Τι είδους νόμοι είναι αυτοί που δεν τιμωρούν;
Που ουσιαστικά προστατεύουν τους θύτες κι όχι τα θύματα;
Οι θύτες που υφίστανται ψυχική ταλαιπωρία, υλικές απώλειες και στο φινάλε ο κλέφτης ζει και βασιλεύει συνεχίζοντας το «επάγγελμά» του;
Γ.Δ.


Ανοίξαμε αλλά δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό
Πρώτη μέρα ελευθερίας μετά από 7 μήνες lockdown χθες Παρασκευή 14 Μαΐου που τέθηκε σε εφαρμογή η άρση των μέτρων.  Ανοιχτές οι μετακινήσεις εντός και εκτός νομών και περιφερειών, ανοιχτός ο τουρισμός μόνο με τα απαραίτητα τεστ φυσικά, «ανοίγει» σιγά σιγά και η καλοκαιρινή μας διάθεση για βόλτες, και εξορμήσεις σε βουνό και θάλασσα. Την ίδια στιγμή όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα μας σαν νομός δεν είναι ενθαρρυντικά και δεν συμβαδίζουν με όλη αυτή την ευφορία. Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε διψήφιο αριθμό, το νοσοκομείο κάθε μέρα δέχεται αρκετούς με covid ενώ η ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι  ο εμβολιασμός πάει καλά κι αυτό αντισταθμίζει κάπως την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός ότι βγήκαμε από το lockdown αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Είναι λάθος να χαλαρώσουμε γιατί θα δούμε να εκτοξεύονται τα κρούσματα και θα ξαναμπούμε lockdown. Αυτό που μάθαμε καλά είναι ότι θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και δεν είναι σίγουρο αν ποτέ θα είμαστε όπως πρώτα…
Μ.Ξ. 


Η προφητική φράση του Γιώργου Παυλίδη για το αρδευτικό
Το αρδευτικό της Ξάνθης και το γεγονός ότι πέρασαν 10 χρόνια έως ότου να βγει απόφαση του ΣτΕ που το δικαιώνει αφού πρώτα  ακυρώθηκε και απεντάχθηκε από το πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής», έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός κατά την ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης αλλά και περιβαλλοντικής σημασίας που αν δεν το έβαζαν στον στόχο τους οι 3 περιβαλλοντικές οργανώσεις τώρα θα ήταν τελειωμένο και θα είχε άλλη μορφή ο κάμπος της Ξάνθης.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοντός μας είπε πως αυτό το έργο πρέπει να γίνει και πως ο ίδιος συνεχίζει την προσπάθειά τους γιατί το θεωρεί «παιδί» του και ότι έχει την διαβεβαίωση πως θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το ίδιο μας είχε βεβαιώσει πριν λίγο καιρό ο βουλευτής κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης ο οποίος επίσης έχει κάνει επαφές γι αυτό το έργο. Στο σημείο αυτό θέλω να καταθέσω μια φράση που είχε πει σε συνέντευξη του στο «Ε»  ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης ο οποίος ήταν και εμπνευστής του έργου. Την περίοδο εκείνη που το έργο ήταν στα δικαστήρια μας είπε: «Αυτό το έργο θα γίνει. Όχι τώρα αλλά κάποτε θα γίνει. Το ζητά η κοινωνία. Κανείς δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…