Προβλήματα με τα self tests μόνο στο 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης και στο Γυμνάσιο Ολβίου. Αναφορές για 2 θετικά self-test στα Γυμνάσια
2 θετικά self-test στα δημοτικά που όμως ήταν αρνητικά στα rapid – Τα ελαττωματικά self test που ανησύχησαν τους γονείς
Σαν έτοιμοι από καιρό οι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων προσήλθαν χθες στις τάξεις τους έχοντας στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα self tests που είναι το «εισιτήριο» για να γίνουν δεκτοί. Το πείραμα των self tests που δοκιμάστηκε στους μαθητές των Λυκείων το προηγούμενο διάστημα έγινε άμεσα εφαρμόσιμο από τα μικρότερα παιδιά με την συνεργασία των γονέων τους παρά το γεγονός διαπιστώθηκαν κάποια προβλήματα κατά τη διαδικασία διενέργειας των τεστ καθώς κάποια δεν είχαν αρκετό ρυθμιστικό διάλυμα. Επίσης κάποιοι μαθητές δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν καθώς η πλατφόρμα άνοιξε για τους μαθητές την Τετάρτη και έκλεισε την Παρασκευή. Πρόβλημα υπάρχει όμως και με την ηλεκτρονική υποβολή του αποτελέσματος, καθώς στην περίπτωση που ο γονέας δεν έχει προμηθευτεί εγκαίρως το δωρεάν τεστ το σύστημα απαγορεύει τη δήλωση του αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση η δήλωση πρέπει να γίνει χειρόγραφα και να δοθεί στο σχολείο.
Προβλήματα με τα self tests στο 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης και στο Γυμνάσιο Ολβίου
«Σε γενικές γραμμές η πρώτη μέρα πήγε πολύ καλά. Μόνο στο 8ο Γυμνάσιο παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα καθώς αρκετά παιδιά δεν είχαν το ΑΜΚΑ τους ώστε να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Σοβαρότερο ήταν το πρόβλημα στο Γυμνάσιο του Ολβίου όπου περισσότερα από τα μισά απιδιά δεν είχαν κάνει το self test και δεν έγιναν δεκτά. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο αλλά πιθανολογούμε πως επειδή οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας γιορτάζουν το Ραμαζάνι κάποια παιδιά δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τεστ έως την Παρασκευή και μετά έκλεισε η πλατφόρμα», αναφέρει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης.
Αναφορές για 2 θετικά self-test στα Γυμνάσια
Σ’ ότι αφορά τον αριθμό των θετικών που εντοπίστηκαν, οι αναφορές μιλούν για 2 θετικά ωστόσο ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι σαφή εικόνα θα έχει η Δευτεροβάθμια σήμερα. Να σημειώσουμε πως η διαδικασία που ακολουθείται αν το self-test είναι θετικό, είναι ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός να οδηγηθεί άμεσα για rapid test και αν κι αυτό είναι θετικό τότε τίθεται σε καραντίνα, διαφορετικά επιστρέφει στο σχολείο: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι το self-test το κάνουμε για να νιώθουμε εμείς αλλά και οι άλλοι γύρω μας ασφαλείς», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.
2 θετικά self-test στα δημοτικά που όμως ήταν αρνητικά στα rapid
Για μια εξαιρετικά καλή πρώτη μέρα για τα Δημοτικά σχολεία κάνει λόγο η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου: «Είναι αποτέλεσμα της άριστης προετοιμασίας αλλά και συνεργασίας των εκπαιδευτικών μεταξύ τους καθώς επίσης ένδειξη και του υψηλού επιπέδου συνεργασίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς. Όλοι τους επέδειξαν υπευθυνότητα και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε αναφορές για 2 θετικά self-test αλλά και κάποιες απουσίες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία σε αγροτικές περιοχές. Πιθανότατα όμως να είναι λόγω του Ραμαζανιού. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα παιδιά είναι πολύ χαρούμενα που βρήκαν τους φίλους τους και τους δασκάλους τους. Νιώθουν απελευθερωμένα και ξέγνοιαστα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Τα ελαττωματικά self test που ανησύχησαν τους γονείς
Αρκετά προβλήματα φαίνεται πως έχουν προκύψει με τα selft test, με γονείς να αναφέρουν ότι κάποια είναι ελαττωματικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται λάθη στην αυτοδιάγνωση. Το γεγονός βεβαιώνει ο φαρμακοποιός κ. Αλέξανδρος Ψωμιάδης που αναφέρει πως υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ήρθαν γονείς ζητώντας άλλα self test.Εξήγησε δε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί ο αριθμός των τεστ είναι καθορισμένος και χρεωμένος στα φαρμακεία: « Το πρόβλημα που εντοπίστηκε ήταν ότι κάποιες παρτίδες δεν είχαν αρκετό ρυθμιστικό διάλυμα ώστε να μπορούν να κάνουν το τεστ. Τώρα όμως μας έχουν βάλει επιπλέον κάποια μπουκαλάκια με σκέτο διάλυμα σε κάθε παρτίδα και έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αν δεν έχει αρκετό κάποιο τεστ», επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthooulou@empros.gr