Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανεξέλεγκτα τα αγριογούρουνα στον κάμπο λόγω κορωνοϊού

Ανεξέλεγκτα τα αγριογούρουνα στον κάμπο λόγω κορωνοϊού

0

Σταμάτησε το κυνήγι – Ατόνησε η προσπάθεια ελέγχου του πληθυσμού με τα συνεργεία

 

 

Δεν έγινε μελέτη καταγραφής του πληθυσμού

 

 

 

 

Κάθε άλλο παρά προβλήματα υπογεννητικότητας έχουν τα αγριογούρουνα! Αντίθετα μάλιστα ραγδαία αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός τους σε βαθμό που ασφυκτιούν στο περιβάλλον τους και ξεχύνονται μέσα στις πόλεις όπως για παράδειγμα …ο μερακλής που βγήκε βόλτα στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη και έγινε πρώτο θέμα. Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο για το νομό μας. Αντίθετα μάλιστα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και κάθε τόσο φιλοξενούμε ρεπορτάζ με τα προβλήματα των αγροτών στα χωριά του κάμπου και πλησίον από το Μεγάλο Δάσος που τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Εράσμιο, Δασοχώρι, Κύρνος, Ηλιόπετρα, Μάγγανα, παλιό Εράσμιο, που τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

2.000 τα άσπαρτα χωράφια για το «βασίλειό» τους

Μάλιστα όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας το περασμένο καλοκαίρι με μαρτυρίες αγροτών  όλη η παρανέστια και παραδάσια περιοχή δυτικά και νότια από το Εράσμιο μέχρι τα Μάγγανα  είναι στο έλεός τους. Στο δε Εράσμιο είναι 2.000 στρέμματα που έχουν αφήσει ακαλλιέργητα γιατί όπως μας είπαν: « δεν προλαβαίνει να φυτρώσει τίποτε. Πρόκειται για  τα πιο εύφορα χωράφια και αντί να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι ή ηλιόσπορο όπου είναι αποδοτικές καλλιέργειες, τα αφήνουμε άσπαρτα ή τα βάζουμε συνέχεια σιτάρια με κίνδυνο να τα αποδυναμώσουμε. Κάτι πρέπει να γίνει δεν πάει άλλο… Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί ο αριθμός τους. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει».

Δεν έγινε μελέτη καταγραφής του πληθυσμού

Να σημειώσουμε πως το θέμα έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο αυτό είχε ειπωθεί ότι προαπαιτείται να εκπονηθεί μια μελέτη καταγραφής του πληθυσμού τους. Όπως όμως αναφέρει ο Δασάρχης Ξάνθης που ρωτήθηκε σχετικά η μελέτη έμεινε στα λόγια και δεν προχώρησε τίποτε.

 Ατόνησε η προσπάθεια ελέγχου του πληθυσμού με τα συνεργεία

Όταν το θέμα ήταν σε έξαρση και απασχολούσε την τοπική κοινωνία σε συνδυασμό και με την έξαρση της πανώλης των χοίρων στην Βουλγαρία και μπροστά στον κίνδυνο να εμφανιστεί και στο νομό μας, είχαν συσταθεί κάποια συνεργεία από κυνηγούς μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης. Αυτά  σε συνεργασία με το Δασαρχείο αναλάμβαναν είτε να εκδιώξουν με διάφορους τρόπους είτε να σκοτώσουν αγριόχοιρους που συναντούσαν στα βουνά προκειμένου να εντοπιστεί αν ήταν μολυσμένοι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Το ίδιο θα ίσχυε και για την πεδινή ζώνη όμως… ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός και σταμάτησε το κυνήγι.

Ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός και σταμάτησε το κυνήγι

loizos serraiosΌπως αναφέρει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος: «Προ κορωνοϊού σε συνεργασία με τον Δασαρχείο και την Κτηνιατρική υπηρεσία κάναμε εξορμήσεις τόσο στην ορεινή περιοχή όσο και στην πεδινή. Αλλά μετά ήρθε ο κορωνοϊός, το κυνήγι σταμάτησε και όλο αυτό ατόνησε. Στην περιοχή μας ξέρουμε κατά προσέγγιση τον  αριθμό τους . Είναι μεγάλος αλλά είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές, είμαστε ένας νομό με έντονη κυνηγετική δραστηριότητα. Ο πληθυσμός σε Αττική – Θεσσαλονίκη έχει αύξηση πολύ και από τα ημίαιμα που εξέτρεφαν σε φάρμες και κάποιες επειδή δεν ανταπεξήλθαν τα άφησαν ελεύθερα. Παρότι το πρόβλημα είναι οξύ με τα αγριογούρουνα ωστόσο αντιμετωπίζεται αποσπασματικά ή καθόλου. Δεν έχει γίνει κάποιος νόμος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…