Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Τσιμπημένη» φέτος η τιμή του πασχαλινού αρνιού

«Τσιμπημένη» φέτος η τιμή του πασχαλινού αρνιού

0

Υπολογίζεται σε πάνω από 10 ευρώ το κιλό – Πάνω από 1 ευρώ αύξηση η τιμή παραγωγού από πέρσι!

 

Μεγάλη ζήτηση αλλά θα έχουμε επάρκεια για το Πάσχα

 

«Τσιμπημένη» θα είναι φέτος η τιμή του πασχαλινού οβελία καθώς μια σειρά από συγκυρίες εκτόξευσαν την τιμή του από την στάνη σπάζοντας το φράγμα των 6 ευρώ για το αρνί,  και κατά συνέπεια για όλα τα στάδια που μεσολαβούν  μέχρι να καταλήξει ως σφάγιο στον κρεοπώλη. Έτσι διαμορφώνεται η εγχώρια αγορά ενόψει του Πάσχα, ενώ από κοντά ακολουθεί και η τιµή στο κατσικάκι.

Δεν προλαβαίνουν να πουλάνε οι κτηνοτρόφοι  – Πάνω από 1 ευρώ αύξηση η τιμή παραγωγού από πέρσι!

Την καλύτερη χρονιά τους εδώ και χρόνια έχουν φέτος οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, όπως μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Ψεμματάς καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση λόγω του καθολικού Πάσχα και πουλήσανε 3 ευρώ το κιλό ζωντανά αμνοερίφια ενώ η μεγάλη ζήτηση παραμένει εν’ όψει του δικού μας Πάσχα και οι έμποροι αγοράζουν έως και 3, 40 ευρώ τις τελευταίες μέρες. Υπολογίζει ότι η μέση αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι 1 – 1,5 ευρώ το κιλό καθώς πουλούσαν 2 ευρώ το κιλό ζωντανό.: «Φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για τους κτηνοτρόφους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για όλων των ειδών τα κρέατα και φυσικά για τα αμνοερίφια. Προφανώς έπαιξε ρόλο και οη πανδημία καθώς έχει καταγραφεί ότι οι καταναλωτές έχουν στραφεί στην κατανάλωση φαγητού αφού έχουν απαγορευτεί άλλες δραστηριότητες.  Είχε πολλή ζήτηση και είχαμε αύξηση στην τιμή πάνω από 1ευρώ από πέρσι. Έφυγαν μεγάλες ποσότητες σε Ισπανία και Ιταλία για το Πάσχα αλλά παρόλα αυτά θα έχουμε επάρκεια για το δικό μας», επισημαίνει ο κ. Ψεμματάς.

Ακριβό φέτος το πασχαλινό αρνί – Πάνω από 10 ευρώ το κιλό

Έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες η τιμή του αρνιού για τους καταναλωτές θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό. Μια τιμή που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στα κρεοπωλεία ωστόσο θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία της πόλης μας και στην δημοτική αγορά ανέρχεται σε 7 – 7,50 έως και 8 ευρώ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την τιμή παραγωγού οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πρέπει να έφαγαν ελληνικό αρνί σε τιμή 13 – 14 ευρώ το κιλό, δεδομένου ότι μεσολαβούν: σφαχτικά μεταφορικά , μεσιτεία εμπόρου και κέρδος κρεοπώλη.

Τηλεδιάσκεψη κτηνοτρόφων ΑΜΘ με Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) , Ανδρέα Λυκουρέντζου με τους προέδρους των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ. Θέμα συζήτησης οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή από τα ΠΣΕΑ που καλύπτουν τις φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστερούν έως και 4 χρόνια να καταβληθούν στους πληγέντες από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού στο Ρίμινι της Ιταλίας

Για την επετειακή εκδήλωση της ιστορικής μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου   Στο Ρίμινι…