Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σχεδόν 50% η πληρότητα στην ΜΕΘ του ΠΓΝΑ

Σχεδόν 50% η πληρότητα στην ΜΕΘ του ΠΓΝΑ

0

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κ. Βενετίδης: «Η Καβάλα σ’ αυτή τη φάση το  επίκεντρο της πανδημίας στην ΑΜΘ. Πιέζεται το νοσοκομείο»

 

Σταθερή και ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ξάνθη και Έβρο – Σε μικρότερες ηλικίες οι διασωληνωμένοι

Καθυστέρησε ο εμβολιασμός και στην ΑΜΘ εξαιτίας της φοβίας για το AstraZeneca

 

«Αυξητική αλλά με τάσεις σταθεροποίησης και ελεγχόμενη», χαρακτηρίζει την επιδημιολογική κατάσταση στην περιφέρεια μας ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» η αύξηση παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα με επίκεντρο την Π.Ε. Καβάλας ωστόσο δεν έχει φτάσει στα ανησυχητικά επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κ. Βενετίδης: «Η Καβάλα σ’ αυτή τη φάση το  επίκεντρο της πανδημίας στην ΑΜΘ. Πιέζεται το νοσοκομείο»

«Μετά από μια περίοδο 3 μηνών επιδημιολογικής νηνεμίας στην περιφέρειά μας με ένα επιδημιολογικό φορτίο που έτεινε να μηδενιστεί και με άδειες κλινικές covid  στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης αλλά και στα περιφερειακά νοσοκομεία καθώς με άδειες κλίνες ΜΕΘ, ξαφνικά περί τα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε η άνοδος. Ενώ είχαμε 12 κρούσματα σ’ όλη την ΑΜΘ τώρα φτάσαμε στα 65- 70. Έτσι  άρχισαν και πάλι να δέχονται ασθενείς covid  όλα τα νοσοκομεία. Περισσότερο απ’ όλα πιέζεται τώρα η Καβάλα και το νοσοκομείο Καβάλας. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι εξ αρχής η Καβάλα δεν είχε ανάλογα με τον πληθυσμό της αρκετά κρούσματα, όπως η Ξάνθη ή η Δράμα που χτυπήθηκαν πολύ από την πανδημία και έχει τώρα την εκτίναξη», επισημαίνει ο κ. Βενετίδης, Να θυμίσουμε ότι στο βαθύ κόκκινο από την περιφέρεια μας είναι αυτή τη στιγμή η Καβάλα , η Θάσος, οι Σάππες και το Διδυμότειχο ενώ όλη η υπόλοιπη στο κόκκινο.

Σταθερή και ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ξάνθη και Έβρο

Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση αλλά με τάση σταθεροποίησης σε ένα επίπεδο ελεγχόμενο και διαχειρήσιμο από το νοσοκομείο Ξάνθης. Αυτό μεταφράζεται από τα δεδομένα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά δεν μπορούν ν’ αλλάξουν από μέρα σε μέρα και αυτό το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές.

Αναφορικά με τον Έβρο ο κ. Βενετίδης επεσήμανε: «Ο Έβρος είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Είναι ο μοναδικός νομός που είχε πάντα κρούσματα αλλά σε μια ελεγχόμενη κατάσταση δεν ξέφυγε ποτέ καθ’ όλη της διάρκεια της πανδημίας». Ενώ για τη Δράμα: «Θεωρώ ότι η Δράμα είχε από ένα σημείο και μετά μια δραματική κατάσταση με πολλά κρούσματα αλλά και απώλειες. Ενώ  τώρα όπως και η Ξάνθη έχει μπει σε μια σταθερή πορεία. Τέλος σ’ ότι αφορά την Ροδόπη μετά την εκτίναξη ήρθε η ύφεση και είναι η περιφερειακή ενότητα με τα λιγότερα κρούσματα τον τελευταίο μήνα».

12 – 13 ασθενείς στην ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης –  Σε μικρότερες ηλικίες οι διασωληνωμένοι

Σ’ ότι αφορά την πληρότητα στη ΜΕΘ του ΠΓΝΑ ο κ. Βενετίδης βασιζόμενος στην πρόσφατη ενημέρωση που είχε σημείωσε πως η πληρότητα είναι στο 50%. Να θυμίσουμε ότι το ΠΓΝΑ διαθέτει 30 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 12 – 13 ασθενείς ενώ τον Δεκέμβριο είχε πληρότητα 100%.  Αυτό όμως που έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρσι είναι ότι τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ μικρότερες ηλικίες ,μεταξύ 40 – 50 χρόνων. «Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες, ένα μεγάλο ποσοστό έχει εμβολιαστεί αλλά και προσέχουν περισσότερο» εκτιμά ο κ. Βενετίδης.

Καθυστέρησε ο εμβολιασμός και στην ΑΜΘ εξαιτίας της φοβίας για το AstraZeneca

Αναφορικά με το επίπεδο του εμβολιασμού στην ΑΜΘ ο κ. Βενετίδης το κατέταξε στο ίδιο με όλη τη χώρα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί εξαιτίας των παρενεργειών που συνδέονται με το AstraZeneca.”Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις,  ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του και αυτό είναι ένα μελανό σημείο στον εμβολιασμό. Ωστόσο αυτό που πρέπει να αποδεχτούμε όλοι είναι ότι μόνο με τον εμβολιασμό και τα τεστ μπορούμε να ξεπεράσουμε την πανδημία. Αυτό πλέον πρέπει να το πιστέψουμε και να το ακολουθήσουμε. Έτσι μόνο η πανδημία θα γίνει παρελθόν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…