-1½ κιλό σαρδέλες, μεγάλες
-2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
-1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
-αμπελόφυλλα ζεματισμένα
-ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Καθαρίζετε τις σαρδέλες από το κεφάλι, τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά. Τις ξεπλένετε, τις σουρώνετε και τις ανοίγετε μία μία σαν πεταλούδα.
Χτυπάτε στο μίξερ το μπαγιάτικο ψωμί να γίνει ψίχουλα και το ανακατεύετε με το μαϊντανό, την καυτερή πιπερίτσα, το σκόρδο και δύο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι.
Μοιράζετε τη γέμιση στα ψαράκια, τα αλατοπιπερώνετε , τα κλείνετε και τα τυλίγετε ένα ένα με ζεματισμένο αμπελόφυλλο. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι, ρίχνετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Τις σερβίρετε με ντοματίνια και μαύρες ελιές.