Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Με δομικές αλλαγές το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Με δομικές αλλαγές το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

0

Το προανήγγειλε η Ευρωπαία Επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη

 

Τέλος το μοντέλο «first come, first served» – Μπαίνουν άλλα κριτήρια επιλογής – Αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2021 με προϋπολογισμό 1δισ

Οι Μηχανικοί του ΤΕΕ – Θράκης υπέρ της αλλαγής του μοντέλου

 

 

Διαφορετικά δομημένο πρόκειται να είναι το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα προκηρυχθεί μέσα στο 2021. Η είδηση προαναγγέλθηκε από την  Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κα Elisa Ferreira απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων σε προγράμματα εξάλειψης ενεργειακής φτώχειας.

Τέλος το μοντέλο «first come, first served» – Μπαίνουν άλλα κριτήρια επιλογής

Να σημειώσουμε ότι μοντέλο «first come, first served» δηλαδή η «εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας» είναι αυτό που ακολούθησε η χώρα μας κυρίως για λόγους αποτελεσματικότητας. Γι αυτό και όπως διαπιστώσαμε γινόταν ένας αγώνας δρόμου να υποβληθούν οι αιτήσεις από τους Μηχανικούς πριν ολοκληρωθεί το προγραμματισμένο κονδύλι ανά περιφέρεια. Υπενθυμίζουμε ότι είχαν παρατηρηθεί διάφορα προβλήματα  καθώς κάθε τόσο έπεφτε το σύστημα ή ήταν ελάχιστος ο χρόνος που μπορούσε κάποιος να υποβάλλει τα οποία και είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ μας.

Τι αλλάζει

Στην ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη: «Πώς μπορεί να διασφαλίσει (η Ευρωπαϊκής Επιτροπή) ότι, τουλάχιστον στο μέλλον, η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει ξανά τη λογική του “first come first served”, αλλά θα χρηματοδοτήσει έργα που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας;» απάντηση της Επιτρόπου ήταν: « Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, η λογική της «εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας» επιλέχθηκε για λόγους αποτελεσματικότητας. Συνοδεύεται, ωστόσο, από ανεξάρτητη αξιολόγηση κάθε αίτησης. Σύμφωνα με τις εθνικές αρχές, η επόμενη φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προβλέπεται να διαρθρωθεί γύρω από ετήσιες προσκλήσεις βάσει κριτηρίων επιλογής με έμφαση κυρίως στην επίτευξη υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας και στοχεύοντας στις ενεργειακά φτωχότερες ιδιωτικές κατοικίες —εγκαταλείποντας παράλληλα τη μέθοδο «εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε στην Επίτροπο πως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει σε σχετική Έκθεση του ότι έχοντας ως βασικό κριτήριο την ταχύτητα υποβολής της αίτησης, δεν επιτρέπει να αξιολογηθεί το σχετικό κόστος και τα οφέλη. Αυτό σήμαινε ότι σπανίως δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που συνέβαλλαν στην εξοικονόμηση ενέργειας ή απέφεραν άλλα οφέλη με χαμηλότερο κόστος.

Επ’ αυτού η απάντηση ήταν ότι: «Η προσέγγιση αυτή των ελληνικών αρχών αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των όρων των μελλοντικού προγράμματος και να εξασφαλίσει καλύτερη ιεράρχηση των έργων, συνάδει δε με τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ανακοίνωση για το κύμα ανακαινίσεων και το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας του σχεδίου κλιματικών στόχων για το 2030».

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» από τις 9 Δεκεμβρίου ξεκίνησε με κονδύλια ύψους άνω των 860 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το νέο πρόγραμμα για το 2021 ανέρχεται στο 1 δις και αναμένεται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί μείωση κατά 55% των εκπομπών μέχρι το 2030 που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στην ΑΜΘ υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις – Εγκρίθηκαν 3.124

Να υπενθυμίσουμε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στην ΑΜΘ είχε ανοίξει στις 25/1/2021 10.00 π.μ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας :  Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.

Μετά από τις τεχνικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο μέσος χρόνος δημιουργίας και υποβολής της κάθε αίτησης ανήλθε σε περίπου 15 λεπτά έναντι χρόνου περίπου 10 λεπτών κατά την προηγούμενη διαδικασία υποβολής». Πέραν όμως από την διαδικασία και τις στρεβλώσεις της αυτό που είχαν καταγραφεί ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα και αυτό καταδεικνύει την πρόθεσή τους για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα που τρέχει

Όπως μας πληροφόρησε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης μετά την υποβολή των αιτήσεων τον Ιανουάριο περί τα μέσα Φεβρουαρίου ζητήθηκε η ανάρτηση των στοιχείων νομιμότητας των κτηρίων ενώ στα τέλη Μαρτίου εκδόθηκε η απόφαση υπαγωγής όπου αναφέρονται τα ποσοστά επιδότησης και καλούνται οι  ενδιαφερόμενοι να την αποδεχτούν  ή όχι. Η επομένη φάση είναι η έρευνα αγοράς σε πιστοποιημένους προμηθευτές και η εισαγωγή στο σύστημα και . Στις 8/4 έχει αναρτηθεί επίσης ένα τεχνικό εγχειρίδιο που δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο ξεκινούν οι εργασίες και όταν αυτές ολοκληρωθούν καταβάλλεται το ποσοστό της επιδότησης.

Οι Μηχανικοί του ΤΕΕ – Θράκης ζητούν αλλαγή του μοντέλου «first come, first served»

Σ’ ότι αφορά το μοντέλο « first come, first served» να θυμίσουμε ότι το ΤΕΕ και ο κ. Ασημίδης είχαν προβάλλει ενστάσεις καθώς όπως είχε δηλώνει  στο «Ε»: Οι Μηχανικοί σαν οδηγοί ράλι μπρος από τους υπολογιστές να προσπαθούν να προλάβουν. Το κακό είναι ότι δεν γίνεται αξιολόγηση της πρότασης αλλά το πόσο γρήγορος είναι κάποιος στην υποβολή της και αυτό αντιτείνει κάθε επιστημονικής λογικής». Είχαν δε υποβληθεί προτάσεις όπως, να τεθούν άλλα κριτήρια και να είναι συνεχώς ανοιχτός ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα εφόσον υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον αλλά όλα αυτά είναι σε επίπεδο συζητήσεων και όχι ειλημμένων αποφάσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Λύκειο Ελληνίδων Γιαννιτσών υποδέχτηκε στο χώρο του το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Ξεναγήθηκαν στο Εκθετήριο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθ…