Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

0

Λάθος τακτική
«Σκάβεις τον λάκκο του άλλου» αλλά κατά πως λέει ο λαός, «πέφτεις τελικά εσύ μέσα».
Ισχύει για την περίπτωση της πρόσφατης και μάλλον όχι τελευταίας «καταγγελίας» του Μπάμπη Δημαρχόπουλου κατά της δημοτικής αρχής.
Και τι περιελάμβανε, ποιο το περιεχόμενο; Μα οι αναθέσεις φυσικά. Τις οποίες μέτρησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τις βρήκε 508 συνολικού ποσού 2,5 εκ. ευρώ.
Όμως, γιατί υπάρχει κι αυτό, ο Δημαρχόπουλος ξέχασε πόσες απευθείας αναθέσεις έκανε αυτός κατά τη θητεία του. Του τις θύμισαν όμως οι του Τσέπελη και ιδού η τόμπολα.
Ο Δημαρχόπουλος έκανε 2000 και κάτι ψιλά αναθέσεις, ύψους 6,8 εκ. ευρώ.
Πώς το λένε αυτό; Πήγε για  μαλλί και βρήκε κουρεμένος…
Γ.Δ.


Μια μικρή απορία
Διαβάζω την ανακοίνωση πως την Κυριακή 25 Απριλίου θα γίνει η διανομή παραγγελιών λαδιού στην πόλη μας. Ευθύνη για τη διανομή έχει η ομάδα «Χωρίς Μεσάζοντες» και μπράβο τους.
Προμηθευτής του λαδιού είναι ο Συνεταιρισμός Ριζόμυλου Μεσσηνίας.
Η απορία που εκφράστηκε από συμπολίτες είναι μία και απλή; Πώς, πότε και από ποιον ελέγχεται η ποιότητα του λαδιού; Και τι λάδι είναι αυτό 3,6 ευρώ το λίτρο; Όταν συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά; Το χαρίζει το λάδι; Ο συνεταιρισμός;
Ρωτάμε και θυμίζουμε στους «Χωρίς Μεσάζοντες»  για να το γνωρίζουν πως το λάδι είναι ένα από τα προϊόντα που νοθεύονται ιδιαίτερα εύκολα.
Γ.Δ.


Από «Αθηναίοι» έγιναν «χωριάτες»;
Βρε μανία να πάνε στα χωριά τους για το Πάσχα!
Το πιο ωραίο της υπόθεσης; Πως οι μέχρι χθες Αθηναίοι, γίναν ευθαρσώς ομολογούντες, χωριάτες!
Όλοι νοστάλγησαν τα χωριά τους. Και άντε αυτοί που πράγματι είναι. Οι άλλοι όμως, που αυτοχαρακτηρίζονται ως από χωρίου καταγόμενοι, μόνο και μόνο για να φύγουν από την Αθήνα;
Το κόλπο όμως όπως φαίνεται δεν έπιασε και έτσι πραγματικοί και μη χωριάτες θα μείνουν στην πόλη τους.
Γ.Δ.


Ρωτάμε αν τους θέλουν;
Στο θέμα βέβαια υπάρχει και μια άλλη πλευρά ιδιαίτερα σοβαρή. Οι επιθυμούντες να εκδράμουν στα χωριά, δεν ρώτησαν να μάθουν εάν οι άνθρωποι εκεί θέλουν να πάνε.
Ε, λοιπόν, οι περισσότεροι δεν θέλουν επισκέπτες. Μια χαρά είναι μόνοι τους, χωρίς κρούσματα και νταλαβέρια.
Τι να τους κάνουν τους επισκέπτες; Να τους γεμίσουν κορωνοϊό;
Γι’αυτό, ας μην ετοιμάζονται καθόλου οι εκδρομείς. Δεν τους το επιτρέπει η Πολιτεία, δεν τους θέλουν και τα χωριά, κυρίως δε στα νησιά που περιμένουν τουρίστες.
Γ.Δ.


Αρχίζουν τα έργα
Να και μια αισιόδοξη είδηση που αλλάζει το  κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, τον επόμενο μήνα πρόκειται να στηθούν τα συνεργεία κατασκευής του εσωτερικού δικτύου Φυσικού Αερίου.
Δηλαδή, θα στηθούν τα εργοτάξια στις τέσσερις πόλεις της Περιφέρειάς μας, ενώ οι συμβάσεις της εταιρείας ΔΕΔΑ με τους αναδόχους θα υπογραφούν έως τα τέλη Απριλίου.
Μάλιστα η πρώτη σύμβαση θα υπογραφεί με την μεγάλη Τεχνική ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ η οποία θα κατασκευάσει το δικό μας δίκτυο κι αυτό της Δράμας.
Το έργο στις δύο πόλεις είναι προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ.
Να λοιπόν που το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, να που ήρθε ο χρόνος η περιφέρειά μας αλλά και κάθε πόλη ξεχωριστά να συνδεθεί με το φυσικό αέριο, μια ενεργειακή πηγή για πολλές χρήσεις σε οικονομική τιμή μάλιστα.
Γ.Δ.


Ο κύβος ερρίφθη
Ήμασταν από αυτούς που με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχτήκαμε τις δηλώσεις του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη για την πρόθεση αξιοποίησης μιας σειράς οικοπέδων στην περιοχή της Εκτενεπόλ. Μεγάλα και σημαντικά όντως έργα, που σίγουρα θ’αλλάξουν την όψη της περιοχής αλλά θα προσφέρουν και λύσεις στους τομείς του αθλητισμού και εκπαίδευσης.
Όμως, όλα τα έργα που έχουν προταθεί, δεν πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Δεν πρέπει να μείνουν σχέδια και μακέτες. Θα πρέπει δηλαδή να ξεπεραστούν η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες λειτουργίες του Δημοσίου.
Η τοπική κοινωνία τα χρειάζεται και η οικονομία μετά την δεκαετή ύφεση τα απαιτεί.
Ο στόχος ετέθη, είναι υψηλός, αλλά τα έργα σημαντικά για το μέλλον του δήμου.
Απαιτούνται πλέον ταχύτατοι ρυθμοί και γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης.
Γ.Δ.


Να εμβολιαστούμε!
Με ικανοποίηση παρακολούθησα ως αυτήκοος μάρτυρας μια συζήτηση τριών ατόμων για το θέμα της εποχής, τον εμβολιασμό.
Τα άτομα άνω των 50 έως 60 χρόνων. Ευτυχής συγκυρία και τα τρία συμφωνούσαν για το  ότι έφθασε η ημερομηνία εμβολιασμού τους που ανέμεναν για ν’αποκτήσουν ανοσία.
Αυτή όμως αποτελεί την μία όψη του νομίσματος.
Διότι υπάρχει και η άλλη. Κι αυτή είναι των αρνητών.
Μάλιστα με προβληματισμό πληροφορήθηκα πως άτομα των 80 και 70 χρόνων, περίπου οι μισοί, δεν εμβολιάστηκαν.
Ξαφνιάστηκα δυσάρεστα διότι ανέμενα τα άτομα αυτά να τρέξουν να εμβολιαστούν σχεδόν όλα. Δυστυχώς διαψεύστηκα και διερωτήθηκα τον λόγο και αιτία της αρνητικής τους στάσης. Όταν μάλιστα οι ηλικίες αυτές έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στην πανδημία του κορωνοϊού.
Γ.Δ.


Ακόμα λίγη υπομονή
Χθες Τετάρτη σπάσαμε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών στη χώρα μας. Περισσότεροι από 1.770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περισσότεροι από 770.000 με δύο δόσεις. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία και δείχνουν ότι χτίζεται σιγά σιγά το τείχος της ανοσίας που θα μας επιτρέψει  άνοιγμα επαγγελματικών κλάδων, θα μας επιτρέψει να ταξιδέψουμε, να πάμε διακοπές να επανέλθουμε σιγά σιγά στην πρότερη ζωή μας.
Πλησιάζει η ώρα να αναπνεύσουμε ελεύθερα …
Μ.Ξ.


Η βασική αρχή της επιβίωσης
Από τις βασικές αρχές της επιβίωσης που έθεσε ο Δαρβίνος στην εξέλιξη των ειδών είναι ότι επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον. Και το  περιβάλλον της εποχής μας είναι το ψηφιακό. Είναι βασικό λοιπόν όλοι και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες μιας κάποιας ηλικίας να μπουν στην διαδικασία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχουν γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να τεθούν εκτός. Ιδιαίτερα στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες είναι βασικό να γνωρίζουν τη διαδικασία. Και δεν εννοούμε  τη χρήση μόνο του ΑΤΜ αλλά και του internet banking καθώς από εκεί μπορούν αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με το αν χρειάζεται επικαιροποίηση η επαγγελματική τους  ταυτότητα μέσα από το ΓΕΜΗ. Σε περίπτωση που το αγνοήσουν οι τράπεζες μπλοκάρουν την κάρτα τους και πρέπει να ζητήσουν τις υπηρεσίες του λογιστή τους και ταλαιπωρούνται άσκοπα.
Μ.Ξ.


Η ελεύθερη επιλογή
Το θέμα της ελεύθερης επιλογής από ένα άτομο σε μια δημοκρατική χώρα όπως η πατρίδα μας, για το εάν επιθυμεί ή όχι να εμβολιαστεί, ισχύει και εφαρμόζεται.
Δεν θα σταθώ κι ούτε θα αναλύσω την επιβολή στον εμβολιασμό που υποχρεώνουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Θα μείνω έτσι επιφανειακά στο σημείο εκείνο πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του ελεύθερου πολίτη ως προς την προσωπική του επιλογή να προστατεύσει τον εαυτό του πρωτίστως και τους συνανθρώπους του στη συνέχεια.
Τίθεται το ερώτημα: Έχει το δικαίωμα ν’ αποφασίσει και να ενεργήσει εις βάρος του εαυτού του και του συνόλου;
Η πολιτεία έχει το δικαίωμα ν’ αρνηθεί την παροχή βοήθειας όταν το άτομο αρνείται ν’ ακολουθήσει τις ιατρικές συμβουλές;  Ποιο δικαίωμα είναι αυτό που δεν είναι ισχυρότερο από την προστασία του συνόλου έναντι του ατόμου;
Κι αφού το άτομο επέλεξε την άρνηση, πώς η πολιτεία θα προστατεύσει τους πολλούς από τους λίγους; Μόνο με σεβασμό στο δικαίωμα της επιλογής;
Και οι θάνατοι; Τα αυξανόμενα κρούσματα δεν σημαίνουν τίποτε; Δεν είχαν δικαίωμα στη ζωή αυτοί;
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…