Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εισφορά αλληλεγγύης: Υπομονή τουλάχιστον 1 χρόνο για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Εισφορά αλληλεγγύης: Υπομονή τουλάχιστον 1 χρόνο για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

0

Αναβάλλονται οι αποφάσεις λόγω πανδημίας

Οι αυξημένες δαπάνες λόγω της πανδημίας και οι απώλειες στα έσοδα μεταθέτουν πιθανότατα για το 2023 τις όποιες αποφάσεις για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των φορολογουμένων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με επέκταση τόσο στους δημόσιους υπαλλήλους όσο και στους συνταξιούχους. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος είναι και το 2022 να ισχύσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά το τέλος της πανδημίας, σε συνδυασμό και με την ανάκαμψη που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία στη μετά κορωνοϊό εποχή, τότε είναι πιθανό η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να επεκταθεί και σε δημόσιους υπαλλήλους – συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Σε πρώτη φάση μας απασχολεί τι δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε το 2022, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και τον επόμενο χρόνο…. Οτιδήποτε πρόσθετο δεν θα το αξιολογήσουμε καν πριν υπάρξει μία πρώτη ένδειξη της αντίδρασης της οικονομίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Όπως εξήγησαν, ο στόχος για το 2023 είναι να μην επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης αλλά αυτό έχει σχέση με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε. «Πεποίθησή μας είναι ότι αν ισχύσει το 2022 η κατάργηση της εισφοράς όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τότε αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε την ανάκαμψη που προσδοκούμε. Συνεπώς θα έχουμε μία ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθούς που εισπράττουν και υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς όμως ισχύει και για αυτούς εφόσον έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια, μερίσματα, τόκοι, κ.α. Επίσης, η  εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί προσωρινά, από το 2020  για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, δικαιώματα κλπ) και από το 2021 για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα.

Φορολογικές παρεμβάσεις κατόπιν συμφωνίας με τους Θεσμούς

Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να ξεκαθαρίσει το τοπίο (με σχετικές επίσημες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο) γύρω από το αν θα ισχύσει το όριο 30% του εισοδήματος για ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς αποτελεί ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Μάρτιος αποδείχθηκε καλύτερος από ότι αναμενόταν καθώς κατεγράφη άνοδος 7% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε σχέση με το Μάρτιο του 2020. Αλλά και για το μήνα Απρίλιο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους οπότε και υπήρχε καθολικό lockdown, ενώ «κινούνται» λίγο χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2019.

Υπενθυμίζεται ό τι η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης θα κρίνει και τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …