Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ομόφωνο «όχι» της ΠΑΜΘ στο αιολικό πάρκο στη θέση «Νεράιδες» Ροδόπης

Ομόφωνο «όχι» της ΠΑΜΘ στο αιολικό πάρκο στη θέση «Νεράιδες» Ροδόπης

0

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η ΜΠΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά στον οικισμό Κέχρος του δήμου Αρριανών

 

Με μια ομόφωνη απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ απέρριψε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση 14 γιγαντιαίων (ύψους 170μ πυλώνα + 85μ φτερό ρότορα), ανεμογεννητριών σε πεδινή περιοχή, στη θέση «Νεράιδες», μεταξύ Κομοτηνής και των οικισμών Ροδίτης, Ανθοχώρι, Βραγιά, Πάσσος, Λαμπρό, Γρατινή, Κάλχας και Στυλάριο.

Με ικανοποίηση αναφέρθηκε στην απόφαση η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι: «αν και η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και η “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)” μπορεί να χορηγήσει τελικά την άδεια στην εταιρεία Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, είναι η πρώτη φορά που ένα τοπικό συλλογικό όργανο απορρίπτει μια τέτοια είδους επένδυση, με αιτιολογικό την μεγάλη όχληση που θα προκαλέσει σε μια πόλη και σε μεγάλους πυκνοκατοικημένους οικισμούς, τόσο με τον θόρυβο όσο και με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση, με ψήφους 28 υπέρ έναντι 11 κατά, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την τοποθέτηση οκτώ (8) επίσης μεγάλων (ύψους 105μ πυλώνα + 74μ φτερό ρότορα) ανεμογεννητριών γύρω από τον οικισμό Κέχρος, σε ορεινή περιοχή της Βορειοανατολικής Ροδόπης,  του Δήμου Αρριανών.

Ως προς την εν λόγω επένδυση, η παράταξη Κατσιμίγα σημειώνει ότι, «ενώ αρχικά το πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο Κέχρου με ομόφωνο ψήφισμα του στις 23 Φεβρουαρίου 2021, εκφράστηκε ομοθύμως κατά της κατασκευής του Πάρκου, που θα έχει 3 τουλάχιστον ανεμογεννήτριες στα 700 μέτρα από τον οικισμό (και μάλιστα βόρεια και βορειοανατολικά που κάνει την κατάσταση δυσμενέστερη, λόγω των επικρατούντων ΒΑ ανέμων), λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου 2021, υπογράφηκε ένα προχειρογράφημα, που εμφανίστηκε ως «συμφωνητικό συνεργασίας» μεταξύ της εταιρείας, του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Κέχρου και ενός αντιδημάρχου αρμόδιου για τα θέματα της ορεινής κοινότητας. Με το έγγραφο αυτό η εταιρεία «δεσμεύτηκε» να κατασκευάσει στην περιοχή κάποια μικροέργα οδοποιίας, ένα μεταλλικό στέγαστρο 15Χ30μ, να δωρίσει ένα JCB  χωρίς να διευκρινίζει αν είναι καινούριο ή μεταχειρισμένο, 50 tablets και 2 Η/Υ. Επίσης να προσλάβει προσωπικό από κατοίκους της περιοχής στη φάση της κατασκευής. Εάν μετατρέψουμε πρόχειρα τις «χορηγίες» της εταιρείας προς την κοινότητα σε ευρώ, αυτές δεν ξεπερνούν τις 250.000 €. Το περίφημο αυτό – και άνευ νομικής ισχύος, κατά την άποψή μας – συμφωνητικό δεν έχει εγκριθεί ακόμη αρμοδίως από το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου Αρριανών, το οποίο πρέπει να το αποδεχτεί με όλες τις σχετικές κατά το Νόμο διατυπώσεις, διαφορετικά είναι παντελώς άκυρο»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…