Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αδικούν τους ξανθιώτες τα οριζόντια μέτρα

Αδικούν τους ξανθιώτες τα οριζόντια μέτρα

0

Η κόπωση από το παρατεταμένο lockdown σε συνθήκες πολύ χαμηλής επιδημιολογίας μειώνει τις αντοχές των πολιτών της Ξάνθης

 Οι περιορισμοί εντείνονται και χαλαρώνουν στα «μέτρα» της Αθήνας, ενώ η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει εξατομικευμένη προσέγγιση ανά περιοχή. Τ. Καραδέδος: «Παρά τις εκκλήσεις δεν υπήρξε ποτέ τοπικός συντονισμός»

Καλό μήνα και καλό… πεντάμηνο σε συνθήκες αυστηρού lockdown και παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων που αναπόφευκτα έχουν προκαλέσει κόπωση και έντονο αίσθημα κατάπτωσης από τον εγκλεισμό σε όλη τη χώρα. Ήδη, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βιώνουν ένα τρίτο κύμα της έξαρσης του κορωνοϊού, με εξαιρετική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεγάλη δυσκολία, όπως φαίνεται, στον περιορισμό της διάδοσης με τα ισχύοντα μέτρα. Το βάρος πέφτει στην αναζήτηση όχι των πιο… έξυπνων, αλλά των πιο αποτελεσματικών μέτρων, αφού η πορεία της πανδημίας έχει δείξει ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί, παρότι αυστηροί, δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν την «επέλαση» του ιού.

Εμφανής είναι πλέον η διάσταση απόψεων από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, τη στιγμή που άλλοι εμμένουν στην παράταση της αναστολής βασικών λειτουργικών (λιανεμπορίου, σχολείων κλπ) και άλλοι αναδεικνύουν την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να βρίσκονται εκτός σπιτιού και κλειστών χώρων, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση εντός οικογενειών, σπιτιών φίλων και κοινωνικών επαφών.

Μέτρα στα «μέτρα» της Αθήνας

Δυστυχώς όμως, δεν είναι το βάρος της προσοχής στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει αφόρητη πίεση λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης, αλλά το σύνολό της, αφού οι πάσης φύσεως περιοριστικές ρυθμίσεις, εντείνονται και χαλαρώνουν στα «μέτρα» της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, είχαν εξαγγείλει και τεκμηριώσει την ανάγκη λήψης μέτρων ανά περιοχή, με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Κάτι, που, όπως οι ίδιοι έλεγαν, θα αποτελούσε υποστήριξη και για την οικονομία, αφού θα επέτρεπε ακόμη και με την πρακτική «ακορντεόν» το επιμέρους άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Έτσι λοιπόν, η Ξάνθη, μια περιοχή που επί μήνες δε συγκεντρώνει παρά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, βρίσκεται σε αυστηρό περιοριστικό καθεστώς και παρακολουθεί τη συζήτηση για το κατά πόσο θα ανοίξει το λιανεμπόριο στην Αθήνα! Μέτρα, όπως ο περιορισμός των 2 χλμ ή η απαγόρευση χρήσης του κωδικού «6» με αυτοκίνητο ή μηχανάκι σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν, προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις μεγάλες πόλεις, τη στιγμή που στις μικρότερες επαρχιακές πόλεις η μετάβαση στη θάλασσα ή το βουνό, που πολύ δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες συνωστισμού, θα αποτελούσε ευκαιρία για εκτόνωση και μια δόση «ελευθερίας».

Γι’ αυτό και στην πόλη μας, είναι πλέον εμφανές και μαρτυρείται σε με κάθε αφορμή ότι τα όρια της αντοχής εξαντλούνται, ενώ έκδηλη είναι η αγανάκτηση στους πολίτες κάθε ηλικίας.

Καμία αύξηση στις παραβάσεις παρά την κόπωση

Πάντως, όπως προκύπτει από την καθημερινή ενημέρωση των παραβάσεων από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, αλλά και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις από την πλευρά της αστυνομίας, η κόπωση δεν αποτυπώνεται ως αύξηση των παραβάσεων, οι οποίες βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα με μεμονωμένες εξαιρέσεις καθόλο το διάστημα του νέου έτους.

Οι πολίτες, έχουν προσαρμοστεί και μετακινούνται πλέον με το χαρτί ή το sms και σπάνια δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία παρότι διατηρεί εμφανή παρουσία στην πόλη, κινείται με σύνεση και παρεμβαίνει μόνο όπου είναι απολύτως αναγκαίο.

Τ. Καραδέδος: «Αν λειτουργούσαμε με τοπικό συντονιστικό θα μπορούσαν να καθοριστούν επιμέρους μέτρα»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσος Καραδέδος, εκτιμά ότι αν υπήρχε εξαρχής και λειτουργούσε ένα τοπικό συντονιστικό θα ήταν σε θέση να εκτιμά την επιδημιολογία στην περιοχή και άρα να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης των μέτρων. «Έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από την αρχή ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων, όπως είχαμε προτείνει. Αυτό που ζητάμε είναι εξορθολογισμός. Να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει για τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τα ζητήματα ανά περιοχή», σημείωσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι μπορεί πράγματι να φαίνεται χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Ξάνθη, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την υπευθυνότητα, αφού δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 15 μέρες.

Υπομονή λοιπόν. Τηρούμε τα μέτρα, αναμένουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα το τέλος του εφιάλτη. Άλλωστε, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι πιο… κρίσιμες!

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…