120 γρ. βρώμη
450 γρ. ξινόγαλο
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι 1 κ.γ.
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα
60 γρ. βούτυρο λιωμένο και επιπλέον 15 γρ. για το τηγάνι
30 γρ. ζάχαρη
4 αυγά χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια
2 λεμόνια το ξύσμα τους μόνο
15 γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
Βάζουμε τη βρώμη σε ένα μεγάλο μπόλ. Προσθέτουμε το ξινόγαλα και αφήνουμε τη βρώμη να μουλιάσει για μίση ώρα τουλάχιστον ή από το προηγούμενο βράδυ. Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε το μίγμα της βρώμης, το τζίντζερ και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπόλ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Μεταφέρουμε τα ασπράδια στο μείγμα με τη βρώμη και ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα βουτύρου και το αφήνουμε να λιώσει ώστε να καλύψει ελαφρά τον πάτο του τηγανιού. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη και τη βάζουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε την τηγανίτα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Η ποσότητα του μίγματος που θα βάλουμε στο τηγάνι εξαρτάται από το μέγεθος της τηγανίτας που θέλουμε να φτιάξουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το υπόλοιπο μείγμα. Σερβίρουμε τις τηγανίτες με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.