Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ρίχνουν δίχτυα και πιάνουν …βούρκο

Ρίχνουν δίχτυα και πιάνουν …βούρκο

0

Γέμισε πάλι με φυτοπλαγκτόν απ΄ άκρου εις άκρον το Θρακικό Πέλαγος – Σε απόγνωση οι ψαράδες των Αβδήρων που χάνουν την περίοδο της σουπιάς

 

Δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία αλλά είναι καταστροφικό για την τσέπη των ψαράδων. 

Και για αποζημίωση ούτε λόγος!

 

Δεμένα έχουν τα ψαροκάικά τους οι ψαράδες των Αβδήρων και μέχρι τη Θάσο αφού ρίχνουν δίχτυα για να πιάσουν σουπιές που είναι η εποχή τους και πιάνουν βούρκο. Ο λόγος δεν είναι το …μελάνι της σουπιάς που τους θολώνει αλλά το φυτοπλαγκτόν που έχει επανεμφανιστεί και πάλι στο Θρακικό πέλαγος και τους στερεί την δυνατότητα να ψαρέψουν αφού καταστρέφει τα δίχτυα.

Μετά τον κορωνοϊό ήρθε το φυτοπλαγκτόν και ταλαιπωρεί τους ψαράδες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αλιείς των Αβδήρων αλλά και όλου του Θρακικού Πελάγους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης: «Ρίχνουμε δίχτυα και βγάζουμε βούρκο… Είναι πολύ παχύρρευστο το φυτοπλαγκτόν. Μόλις βάζεις τα δίχτυα σου μέσα, σε δύο ώρες το πολύ γίνεται σαν τοίχος. Πιάνει όλη τη λάσπη πάνω του και δεν μπορείς να ψαρέψεις τίποτα. Σταματήσαμε το ψάρεμα Είναι δυο μήνες που μας άφησαν λόγω κορωνοϊού να ψαρεύουμε και μας βρήκε τώρα το πλαγκτόν. Αν αυτό κρατήσει και ακόμη κανένα μήνα θα καταστραφούμε εντελώς καθώς θα χάσουμε και την εποχή του ψαρέματος της γαρίδας. Μπορεί να έχουμε μείωση στην ζήτηση γιατί δεν λειτουργεί η εστίαση αλλά είναι η κύρια δραστηριότητά μας και δεν θα έχουμε μεροκάματο».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσολάκης: «Κάθε ψαράς, ημερησίως, αλιεύει κατά μέσο όρο 10-15 κιλά, με το μέσο ημερήσιο εισόδημά του να υπολογίζεται στα 200 ευρώ. Αν κάνετε τις πράξεις θα διαπιστώσετε ότι η οικονομική μας ζημιά είναι τεράστια» , προσθέτοντας πως «την άνοιξη του 2013, που ήταν ο καιρός της σουπιάς, πάλι τα ίδια είχαμε και το κράτος όχι μόνο δεν μας αποζημίωσε, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε για την τύχη μας».

Η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος πλήττει σε ποσοστό 60-70% τόσο την παράκτια, όσο και τη μέση αλιεία.

Δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία αλλά είναι καταστροφικό για την τσέπη των ψαράδων

Τα τελευταία 4 – 5 χρόνια είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στο Θρακικό Πέλαγος ειδικά όταν έχει Βορειοανατολικούς ανέμους και εμφανίζεται στη θάλασσα έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν φέτος, αλλά και τον Ιούλιο. Το φυτοπλαγκτόν, είναι ο πρώτος κρίκος της τροφικής αλυσίδας της θάλασσας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες στο νερό, ενώ βασική προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι να υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά, που είναι το αμμωνιακό άζωτο, ο φώσφορος, πυριτικά και άλλα ανόργανα συστατικά, τα οποία υπάρχουν στα νερά. Συνήθως δε, διαρκεί από δύο εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα.

Ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα κυρίως στους αλιείς και, όπως είναι αναμενόμενο, έχει και παρενέργειες στην αγορά.

Είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν είναι εφικτή η καταπολέμησή του με τεχνικά μέσα. Η ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατή και το μόνο που μένει είναι η υπομονή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …