Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σφοδρές αντιδράσεις στην Ορεστιάδα για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου

Σφοδρές αντιδράσεις στην Ορεστιάδα για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου

0

Με την Επιτροπή Αγώνα και τον δήμαρχο συζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Ν. Μηταράκης, ενώ το πλήθος ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία

 Σε δύο εβδομάδες θα δοθεί η τελική κυβερνητική απόφαση

 Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν στον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου Νότη Μηταράκη, φορείς και πολίτες της Ορεστιάδας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή χθες το μεσημέρι.

Έξω από το δημαρχείο συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου και επικεφαλής της επιτροπής αγώνα Βασίλη Μαυρίδη, προκειμένου να είναι μαζική η αντίδραση κατά της δημιουργίας νέας δομής κράτησης μεταναστών στην περιοχή, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού με το δήμαρχο και μέλη της Επιτροπής Αγώνα στο δημαρχείο χθες το μεσημέρι.

Στη συγκέντρωση δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο δήμαρχος Ορεστιάδας, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης είχαν καλέσει τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή, παρά τα μέτρα.

Ο υπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μετέβη στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, όπου και εκεί είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να διαδηλώσει.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας μετέφερε ότι εκφράστηκαν στον υπουργό οι αντιρρήσεις και ο τελευταίος δεσμεύτηκε να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις των τοπικών φορέων και να ανακοινώσει την τελική κυβερνητική απόφαση εντός δύο εβδομάδων.

Η απόφαση της Επιτροπής Αγώνα

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα κατά της επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δ.Σ., θεσμικών φορέων και συλλόγων/σωματείων, αποφάσισε: «την επίδοση στον κ. Μηταράκη της απόφασης του Δ.Σ. για την αμετακίνητη θέση του για μη δημιουργία νέας δομής, μη αύξησης δυναμικότητας και χωρητικότητας των υφιστάμενων δομών, παρά μόνο τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε αυτές με την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την επίλυση του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος».

Η δήλωση Μηταράκη

Ο κ. Μηταράκης πριν την συνάντηση με τον κ. Μαυρίδη δήλωσε πως είναι πρόθυμος θα συζητήσει τόσο με τον ίδιο όσο και με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Έβρου, στη βάση της μείωσης των ροών και της μείωσης των επιπτώσεων και για τον Έβρο και για όλη τη χώρα.

Στη δήλωσή του ανέφερε: «…Η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση των ροών είναι αδιαπραγμάτευτη. Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. οι ροές και το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και εφαρμόζουμε μια πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική που βάζει δύο με τρεις στόχους. Τη μείωση των ροών -και πέρυσι είδατε μειώθηκαν οι ροές κατά 80%- και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Σ’ αυτές τις δύο παραμέτρους, στο πλαίσιο δηλαδή της μείωσης των ροών και της μείωσης των επιπτώσεων και για τον Έβρο και για όλη τη χώρα σ’ αυτή τη βάση, με μεγάλη χαρά θα συζητήσω μαζί σας, και μ’ εσάς και με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Έβρου. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές για την Ευρώπη. Άρα η φύλαξη των συνόρων, οι συνοριοφύλακες και η γραμμή άμυνας, με τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα στο βαθμό που θα συζητήσουμε και σήμερα, είναι για εμάς απαραίτητα για να μην ξαναβιώσουμε ποτέ αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Περιοδεία Πέτσα στον Έβρο

Εν τω μεταξύ στον Έβρο βρέθηκε την ίδια μέρα και ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο οποίος περιηγήθηκε σε περιοχές που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…