Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γιατί παραιτείται η παράταξη Παπαχρόνη;

Γιατί παραιτείται η παράταξη Παπαχρόνη;

0

Την παραίτησή του γνωστοποίησε στην χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου ο Βασίλης Παπαδόπουλος και στη συνέχεια ο επικεφαλής μετέφερε την πρόθεση παραίτησης του συνόλου της παράταξης

Με ανακοίνωση αναμένεται να τοποθετηθεί η «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Τι θα συμβεί σε περίπτωση παραίτησης του συνόλου των συμβούλων

 

Την παραίτησή του γνωστοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο σύμβουλος της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», Βασίλης Παπαδόπουλος, έντονα ενοχλημένος για τη διαχείριση της κακοκαιρίας και τονίζοντας ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες ο ίδιος παραιτείται, αναμένοντας την ευαισθησία και των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων.

Για την διαχείριση της κακοκαιρίας τοποθετήθηκε και ο Αφεντούλης Τσακιρίδης, επίσης σύμβουλος του συνδυασμού, για να σημειώσει ότι ο ίδιος διαπίστωσε τη μεγάλη ετοιμότητα και τις ενέργειες από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου, ώστε να καθαριστούν σε άμεσο χρόνο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από τους πάγους και το χιόνια. Μάλιστα, επεσήμανε ότι διένυσε αρκετά χιλιόμετρα εντός του δήμου με το ποδήλατο, ώστε να διαπιστώσει την έκταση των προβλημάτων και σημείωσε ότι, εν προκειμένω, με την κριτική που δέχεται, αδικείται ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ζερενίδης.

Λίγο αργότερα και εν μέσω αντεγκλήσεων το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαχρόνης, ο οποίος λέγοντας εισαγωγικά ότι «η υποκρισία περισσεύει» και μιλώντας αφηρημένα, αλλά με αιχμές για «παλιά υλικά, παλιές νοοτροπίες» και «παθογένειες» δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και ο ίδιος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι την Τετάρτη θα βρεθούν όλοι στο γραφείο του δημάρχου για αν υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Κλείνοντας ο κ. Παπαχρόνης, απάντησε στους ισχυρισμούς ότι η «Αγάπη για την Ξάνθη μας» έχει στηρίξει την παράταξη Τσέπελη, λέγοντας «είστε άδικοι, άστοχοι και… άμπαλοι», ενώ έκανε σαφή την πρόθεση του συνδυασμού να μετέχει ξανά στις εκλογές του ’23.

Το θέμα της παραίτησης έληξε με τον εκτελόντα χρέη προέδρου Ματθαίο Σαββίδη να απαντά «θλίβομαι με αυτά που ακούω» μετά την τοποθέτηση Παπαχρόνη.

 

Η επόμενη μέρα

Παρότι υπήρξαν και διαφοροποιημένες απόψεις, δεν κατέστη τελικά δυνατό να αναδειχθεί ο κρίσιμο λόγος της παραίτησης των συμβούλων, ούτε τελικά αν θα προχωρήσουν οι παραιτήσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής. Μάλιστα, είναι περισσότερο από σαφές ότι, η ενόχληση των συμβούλων στο «στόχαστρο» βάζει και συγκεκριμένα μέλη της αντιπολίτευσης, με ηχηρότερο μάλιστα τρόπο, όπως με σχόλιά τους άφησαν να εννοηθεί. Πάντως, η παράταξη φαίνεται να προχωρά συντεταγμένα, αφού αναμένεται να τοποθετηθεί με κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί.

 

Τα σενάρια

Αν τελικά προχωρήσουν οι παραιτήσεις των έξι συμβούλων, αναμένεται να κληθούν να ορκιστούν οι αμέσως επόμενοι πλειοψηφήσαντες από τον συνδυασμό στις εκλογές του 2019 και αν και αυτοί δε δεχθούν οι αμέσως επόμενοι μέχρι να τελειώσουν τα ονόματα του ψηφοδελτίου. Αν δεν αποδεχθεί κανένα μέλος του συνδυασμού, τις κενές έδρες αναπληρώνουν επιλαχόντες των άλλων συνδυασμών της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει «τις έδρες των δημοτικών συμβούλων που για οποιονδήποτε λόγο μένουν κενές, καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί του ίδιου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας» (παρ. 1) και περαιτέρω «αν εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού αυτού, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, καλούνται αντίστοιχα να καταλάβουν τις θέσεις που έμειναν κενές για οποιονδήποτε λόγο, οι αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι από άλλους επιλαχόντες συνδυασμούς της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί».

Αν μείνουν κενές έδρες δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών και δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συνδυασμού, ο Περιφερειάρχης προκηρύσσει, σε δύο (2) μήνες το αργότερο, την εκλογή τόσων συμβούλων όσες είναι οι κενές έδρες και ισάριθμων αναπληρωματικών.

Όλα αυτά όμως, θα τεθούν επί τάπητος, αφού προχωρήσουν οι παραιτήσεις, όπως έχουν εξαγγελθεί.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…