Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ “Αγάπη για την Ξάνθη μας”: Αντί παραίτησης… σωματείο πολιτικού προβληματισμού

“Αγάπη για την Ξάνθη μας”: Αντί παραίτησης… σωματείο πολιτικού προβληματισμού

0

Μόνο ο Βασίλης Παπαδόπουλος υπέβαλε παραίτηση. Αναλαμβάνει το συντονισμό του σωματείου που ιδρύει η παράταξη

Μακροσκελής ανακοίνωση από την παράταξη Παπαχρόνη χωρίς εξηγήσεις. Θα κληθεί ο 1ος επιλαχών Σταμάτης Σταματιάδης να ορκιστεί στη θέση του παραιτηθέντος συμβούλου

Μόνο ο Βασίλης Παπαδόπουλος παραιτήθηκε τελικά από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» συνεχίζουν στο μοτίβο του «Είμαστε εδώ» και διατηρούν το αξίωμά τους, παρά την εξαγγελία της προηγούμενης Δευτέρας δια στόματος του επικεφαλής Γιάννη Παπαχρόνη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι σύσσωμη η παράταξη θα αποχωρήσει από το συλλογικό όργανο.

Ο παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το πρωί γνωστοποίησε την κατάθεση της παραίτησής του στο δήμαρχο, κατηγορώντας για πολιτική κώφωση τη δημοτική αρχή απέναντι σε δυνητικούς αρωγούς, και ασκώντας κριτική για την κατάσταση στο σύνολο των συμβούλων για τις ατέρμονες αντιπαραθέσεις. Στο δε, τέλος της δήλωσής του, ζητώντας συγγνώμη προέβη σε μία αινιγματική -για λίγο- τοποθέτηση, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση.

Η δέσμευση αυτή, της ενεργού παραμονής στο πολιτικό γίγνεσθαι, επεξηγήθηκε λίγο αργότερα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, όπου γνωστοποιήθηκε ότι η «Αγάπη για την Ξάνθη μας» προχωρά στην ίδρυση σωματείου πολιτικού προβληματισμού, το συντονισμό για την ίδρυση του οποίου αναλαμβάνει ο παραιτηθείς σύμβουλος.

Εξηγήσεις χωρίς εξηγήσεις

Σε μακροσκελή ανακοίνωση οι πέντε σύμβουλοι της παράταξης μαζί με τον παραιτηθέντα καθώς και τον πρώτο επιλαχόντα που θα κληθεί να αναλάβει το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Σταματιάδη παραθέτουν τη στάση που διαμόρφωσε η παράταξη από την αρχή της εκλογής της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με αιχμές ένθεν κι ένθεν για μια κατάσταση, που, όπως λένε, αποτελεί δυστοπία.

Στην πολυαναμενόμενη πάντως δήλωση, μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία του επικεφαλής για παραίτηση, δεν δίνονται απαντήσεις για το «είπα ξείπα» της παραίτησης, δεν σχολιάζεται καν η αρχική πρόθεση, ενώ οι σύμβουλοι περιορίζονται στη δήλωση ότι «η Αγάπη για την Ξάνθη μας, δεν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αλλά σε μια διαδικασία ωρίμασης» χωρίς να επεξηγείται πώς ακριβώς συντελείται αυτή η διαδικασία για την… κατάκτηση της ωριμότητας.

Εικάζεται ότι, οι σύμβουλοι της παράταξης «ζύγισαν» την επιλογή παραίτησης ως προς την εμπιστοσύνη των δημοτών που τους έδωσαν μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο και διαπίστωσαν τις συνέπειες ως προς την πολιτική στάση που αυτό μπορεί να έχει. Κι έτσι, ενώ είπαν ότι θα παραιτηθούν, τελικά δεν παραιτούνται και μάλλον θέλουν το επεισόδιο να ξεχαστεί, όσο γρήγορα και αιφνιδιαστικά εξελίχθηκε!

Αντικατάσταση

Ως πρώτος επιλαχών ο Σταμάτης Σταματιάδης θα κληθεί άμεσα από τον δήμαρχο, προκειμένου να ορκιστεί στη θέση του παραιτηθέντος δημοτικού συμβούλου. Ο ίδιος θα έχει προθεσμία πέντε ημερών να αποδεχθεί τη θέση διαφορετικά καλείται ο επόμενος επιλαχών.

Η επιστολή παραίτησης

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης,

Δεχθείτε την παραίτησή μου από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου, ακολούθως με τα όσα σχετικά είχα προφορικά καταθέσει κατά τη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου 2021.

Η απόφασή μου αυτή δεν ελήφθη αβασάνιστα. Είναι οριστική και αμετάκλητη, αποτελεί δε την ύστατη γραμμή πολιτικής άμυνας έναντι σε μία σταδιακή διολίσθηση στη μη-παραγωγή πολιτικής σκέψης και, κυρίως, στη μη-παραγωγή έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του Δημότη. Η Δημοτική Αρχή περιφρονεί κάθε δυνητικό αρωγό και εξακολουθεί να επιλέγει την πολιτική κώφωση.

Η συμμετοχή μου σε ένα Σώμα αποστεωμένο από καίριες αποφασιστικές δυνατότητες και παραδομένο σε ατέρμονους κύκλους διήμερης ή και τριήμερης αντιπαράθεσης αντί της κατάθεσης ειλικρινών, ξεκάθαρων και τολμηρών επιχειρημάτων που να ανατέμνουν το ατελέσφορο των προτεραιοτήτων και των πρακτικών της Δημοτικής Αρχής υπερβαίνει την πολιτική μου λογική και προσέγγιση.

Τη μοναδική μου συγγνώμη την οφείλω στους Δημότες που με εμπιστεύτηκαν ως εκπρόσωπό τους. Σε αυτούς έχω να καταθέσω ότι προσωπικά αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη που δεν κατάφερα να εμπνεύσω έστω και λίγο το σημερινό τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι και ότι θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις τον αγώνα για μία χρηστή και αποτελεσματική Διοίκηση που θα υπηρετεί όλους αδιακρίτως.

Η ανακοίνωση της παράταξης

Δύο χρόνια πριν, δηλώναμε εν είδει συνθήματος, αλλά και στέρεης πεποίθησης, ότι «είμαστε εδώ». Η αγάπη μας για την Ξάνθη, μας προίκισε με την τόλμη να εκτεθούμε στα κοινά και να στηρίξουμε τις απόψεις, τις θέσεις, τις ιδέες, τα όνειρά μας για την πόλη και τον Δήμο μας. Τονίζαμε ότι γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με όλους τους Ξανθιώτες πολίτες. Καλέσαμε σε συμμετοχή, σε άρση της απαξίωσης στην τοπική πολιτική σκηνή. Μια σκηνή που έχει κορεστεί από την ανακύκλωση προσώπων, ιδεολογιών, νοοτροπίας και πεποιθήσεων.

Τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου πασχίσαμε πρώτα να μάθουμε, ώστε να μπορούμε  να προσφέρουμε όπου ήταν δυνατό και με όσες δυνάμεις έχουμε. Επιλέξαμε να μετέχουμε και όχι να απέχουμε, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές μεθοδεύσεις που καθόρισαν την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αντίθετα στον εκλογικό νόμο με τον οποίο εκλεχθήκαμε από τους συνδημότες μας. Γίναμε μάρτυρες μιας συνεχούς έκπτωσης στην άρθρωση πολιτικού λόγου, αποτυχίας στην επικράτηση της λογικής, απουσίας έμπνευσης και οράματος και ως εκ τούτου ουσιωδών έργων και παρεμβάσεων για τον Δήμο. Η δημοτική αρχή επέλεξε τον δρόμο του μοναχικού καβαλάρη, μιλώντας για συνεργασίες και συμπράξεις μόνο σε θεωρητικό επίπεδο και ποτέ στην πράξη. Εξ αρχής η δημοτική μας παράταξη είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί και είχε αποσαφηνίσει ότι ο σκοπός της δικής της παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μόνο εκεί, έχει νόημα, εφόσον μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή επαρκούς πολιτικού έργου, στην ανάδειξη λύσεων των προβλημάτων της πόλης μας και στην ρήξη με οποιαδήποτε παρελθούσα αντίληψη, που οδήγησαν στην σημερινή δυστοπία. Είχαμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε ότι δεν θεωρούμε πως ο θεσμικός ρόλος της αντιπολιτευτικής στάσης είναι δυνατόν να αυτοπεριορίζεται στην έκφραση του «Όχι σε όλα» αναίτια και αβασάνιστα. Διατρανώνουμε, βέβαια, και τονίζουμε ότι η λογική του «Ναι σε όλα» χωρίς κριτική σκέψη δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ ο γνώμονας των αποφάσεών μας παρά τις φαντασιώσεις κάποιων.

Την πολυφωνία και την ψήφο κατά συνείδηση, έξω από την λογική παραταξιακών  γραμμών και συμφερόντων, την οφείλουμε στην ηθική και τις αξίες μας και την αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο του φίλου και συνοδοιπόρου, Βασίλη Παπαδόπουλου. Η διάχυτη υποκρισία, ένθεν και ένθεν, τον ώθησαν στο να παραχωρήσει την θέση του, νιώθοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα προδώσει τις προσωπικές του θέσεις και τους χίλιους περίπου συνδημότες μας που τον εξέλεξαν πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο μεταξύ όλων. Για πολλούς μπορεί να ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η απόφαση αυτή, μέσα σε ένα κλίμα που μας έφερε όλους στα πρόθυρα της παραίτησης, καθώς για εμάς η κατάληψη θέσεων και αξιωμάτων δεν είναι ο αυτοσκοπός της παρουσίας μας στην τοπική πολιτική σκηνή αλλά η υπεράσπιση των αξιών και των ιδανικών μας. Αναλογιζόμενοι ταυτόχρονα  το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους πολίτες μας επέλεξαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους για να τους εκπροσωπήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, λειτουργήσαμε με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες του συνδυασμού. Ο καθοριστικότερος γνώμονας της λήψης απόφασης για την πορεία αυτής της παράταξης είναι το αίτημα της βάσης, των μελών του συνδυασμού «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας», όπως εκφράστηκε μέσω δημοκρατικών διαδικασιών διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων υπέρ μιας επιβεβλημένης αδιάλειπτης παρουσίας και συνεχιζόμενης παραγωγής πολιτικής σκέψης  εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, του οποίου η μέχρι στιγμής συνεισφορά στα κοινά είναι αδιαμφισβήτητη και πολύτιμη, θα συνεχίσει όχι απλά να είναι δίπλα στον συνδυασμό, αλλά θα αποτελεί τον «έβδομο» σύμβουλο της παράταξης με τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει: αυτά του υπεύθυνου της συγκρότησης του Σωματείου «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας», η ίδρυση του οποίου κυοφορείται στην σκέψη όλων μας εδώ και καιρό. Ενός σωματείου κατ’ εξοχήν πολιτικού προσανατολισμού και χαρακτήρα, με την ουσία του όρου, θεμελιωμένο στις κοινές αξίες και στα ιδανικά, που οδήγησαν στην δημιουργία του συνδυασμού «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας» το 2019. Ενός σωματείου που θα έχει σκοπό την προστασία και προαγωγή των κοινών συμφερόντων των κατοίκων του Δήμου Ξάνθης από κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής άποψης. Με σεβασμό προς τον πολίτη, εξυπηρέτηση των αναγκών του με ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία και την υγεία και καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και αισθήματος βεβαιότητας. Με μέριμνα συμβολής στην τοπική ανάπτυξη, δημιουργικά, δημοκρατικά και πολυσυλλεκτικά, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, με ήθος και ευπρέπεια, με διαφάνεια, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με το γενικό δημοτικό συμφέρον να προηγείται κάθε ατομικού, συντεχνιακού, κομματικού ή άλλου συμφέροντος. Ενός σωματείου τα μέλη του οποίου θα μελετούν, θα επεξεργάζονται και θα υποβάλουν προτάσεις στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου μέσα από νόμιμες διαδικασίες να επιτευχθεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου της Ξάνθης και η βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ενός σωματείου το οποίο θα μεριμνά και θα λαμβάνει πρωτοβουλίες για την βελτίωση της αισθητικής και της καθαριότητας του Δήμου, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική αξιοποίηση όλων των κοινόχρηστων χώρων και πάρκων, παράλληλα με την συστηματική διαμόρφωση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας του Δήμου της Ξάνθης.

Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας» δεν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αλλά σε μια διαδικασία ωρίμασης. Φιλοδοξεί να αποτελέσει οδοδείκτη για το πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης. Μιας πόλης που θα πρέπει να προσανατολιστεί στην έξοδο από την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και παλαιών νοοτροπιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επιθυμούμε να εμπνεύσουμε νέα πρόσωπα, προσδίδοντας την προοπτική διεύρυνσης της συμμετοχής στα κοινά, από άτομα άφθαρτα και διαπνεόμενα από διάθεση προσφοράς στον τόπο. Ποθούμε την έξοδο της τοπικής πολιτικής σκηνής από έναν φαύλο κύκλο και παθογένειες ετών. Ζητούμε και καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του Δήμου μας να συστρατευθούν και να συμπορευθούν μαζί μας για τη νίκη στις εκλογές του 2023, αδογμάτιστα, χωρίς προσωπικά συμφέροντα και κραυγές. Μόνη κραυγή που θα δυναμώνει, θα είναι αυτή: Είμαι εδώ! Είμαστε εδώ!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Έφυγε” η Φώφη Γεννηματά

Στα 57 της χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο-  Θλίψη σ’ όλη τη χώρα για το ξαφνικό…