200 γρ. χυλοπίτες
80 γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
6 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε χονδρές ροδέλες
200 ml λευκό ξηρό κρασί
250 γρ. τυρί μπλε τυρί
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά,
200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
ελάχιστο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε ½ φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν πολύ καλά και να στεγνώσουν καλά από τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.
Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τις στραγγίζουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, μεταφέρουμε τις χυλοπίτες σε ένα μέτριο ταψί, προσθέτουμε τα σοταρισμένα πράσα και το μπλε τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί. Τέλος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μετά γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, ώστε το τυρί να ροδίσει.