Παραμύθια γαλούχησαν τη βλάστηση της ηλικίας αυτής που ανεβάζει τις
νεραντζιές και τις λεμονιές ως την έκπληξη των ματιών μου.
Οδυσσέας Ελύτης
Τώρα που πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν και δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε, τι κάνουμε, πού πάμε, τώρα είναι η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από τα παραμύθια. Εκεί είναι συγκεντρωμένη όλη η σοφία των αιώνων, τα πάθη και τα λάθη των προγενεστέρων μας.
Το ελληνικό παραμύθι με την ντοπιολαλιά του έχει την δύναμη και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, να μας μιλήσει για όλα αυτά που συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συμβούν.
Βεβαίως και έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα του με βάση τις συνήθειες, καλές και κακές, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού.
Μέρες που είναι, μια και κάτι καλό πρέπει να συμβεί για να υπάρξει ελπίδα, είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε το παραμύθι, τα συναξάρια, τις παροιμίες, μήπως και βρούμε το δρόμο τον Ανθρώπινο.
Το κάθε παραμύθι έχει να μας δώσει με την διαφορετικότητά του και να σπείρει τα διαφορετικά του άνθη μέσα μας.
Ευκαιρία τούτες τις μέρες να λειτουργήσει η μνήμη. Να ανασύρουμε ό,τι έχουμε ξεχάσει πριν από την ηλεκτρονική εποχή και να το μοιραστούμε.
Να μάθουμε να μιλάμε σοφά όπως τα παραμύθια προστάζουν και κυρίως να είμαστε του «ολίγου και του ακριβούς» όπως παροτρύνει και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Μέσα από τα παραμύθια κόβεις δρόμο για την ζωή, με όρια, κανόνες και απόλυτη ελευθερία στην φαντασία, την σκέψη και την πράξη την καλή.
Τα παραμύθια συντρόφευαν πάντα τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που όλοι αναζητούμε από πού να πιαστούμε. Το παραδοσιακό μας παραμύθι ξέρει να κάνει το θαύμα.
Τούτες τις μέρες ας ανακαλύψουμε το παραμύθι, για να ξεχαστούμε από εκείνα που πρέπει να ξεχάσουμε και να θυμηθούμε εκείνα που ακριβώς πρέπει να θυμηθούμε.
Παραμυθία σημαίνει παρηγορία και προτροπή.
Ας πιάσουμε το νήμα της κόκκινης κλωστής από την αρχή και ο λαβύρινθος του νου θα φωτιστεί.
Γιατί ο Μινώταυρος έχει φάει περισσότερους απ’ ότι συνήθιζε.
Καλά Χριστούγεννα.
Δημήτρης Αβούρης
Συγγραφέας-αφηγητής παραμυθιών