Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Γιατί πρέπει να δοθεί άμεσα ειδική ενίσχυση τους βαμβακοπαραγωγούς

Γιατί πρέπει να δοθεί άμεσα ειδική ενίσχυση τους βαμβακοπαραγωγούς

0
vamvaki noe16

 

Ερώτηση στην Βουλή  από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

 

Α. Κίσσας: «Η ειδική ενίσχυση θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας»

 

 

Πρόσφορο έδαφος βρήκε η πρόταση του Ξανθιώτη, αγρότη υπ. Διδάκτορα, Επιτροπής Γεωργίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άλκη Κίσσα για ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι στους έλληνες βαμβακοπαραγωγούς την οποία και γνωστοποίησε στο ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Κίσσας  είχε αναφερθεί με επιχειρήματα στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο «Ε» (φύλλο 13/10/2020) προτείνοντας ως «εργαλεία» για την διεκδίκηση από την Ε.Ε., το Πρωτόκολλο 4 της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. όπου υπάρχει ειδικό καθεστώς δέσμευσης της Ε.Ε. για ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την αξιοποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/872 που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εξοικονομήσουν πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία. Τις θέσεις του και τις προτάσεις του καθώς και την σπουδαιότητά τους για τους βαμβακοπαραγωγούς αναγνώρισαν και υιοθέτησαν όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και προσυπογράφουν Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή με ημερομηνία κατάθεσης 30/11/2020 και αρ. πρωτ. 2249, παραθέτοντας το σκεπτικά και τα επιχειρήματα του κ. Κίσσα.

Στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας με άμεση ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς ζητούν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Η Ερώτηση

“Κύριοι Υπουργοί. «Στο Πρωτόκολλο 4 της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. υπάρχει ειδικό καθεστώς δέσμευσης της Ε.Ε. για ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, κάτι που αναγνωρίζει πως το βαμβάκι είναι ένα προϊόν με τεράστια στρατηγική σημασία τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και για την ελληνική οικονομία. Από την παραγωγή έως και την μεταποίηση δημιουργεί ένα τεράστιο κύκλο εργασιών που αφορά πληθώρα συνδεδεμένων επαγγελμάτων και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στον εκκοκκιστικό και σε άλλους κλάδους. Η πολλαπλασιαστική δυναμική του είναι αναμφισβήτητη, καθώς τα προϊόντα και υποπροϊόντα του βάμβακος έχουν αμέτρητες χρήσεις. Οι ίνες του χρησιμοποιούνται από την κλωστοϋφαντουργία και την παραγωγή ρούχων έως την φαρμακοβιομηχανία και τα προϊόντα ομορφιάς. Ο σπόρος του χρησιμοποιείται για βαμβακέλαιο, βαμβακόπιτα στις ζωοτροφές και για βιομάζα βιοενεργειακής χρήσης. Χρήσεις συναντάμε ακόμη και σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το βαμβάκι σταθερά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ελληνικών εξαγωγών, όλων των εξαγώγιμων προϊόντων, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία του για το ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για μεγάλο αριθμό παραγωγών καθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και για το σύνολο των αγροτών καθώς το ξηρό και χωρίς βροχοπτώσεις καλοκαίρι που ακολούθησε, συνδυαστικά με την αστάθεια του καιρού και τους ανέμους στην περίοδο συγκομιδής, μείωσε αισθητά τις αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πέρα όμως από τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, το βαμβάκι, όπως και τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες του COVID-19. H παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα, έχουν μειώσει τη ζήτηση και την κατανάλωση άρα και τη διάθεση του εκκοκκισμένου βάμβακος. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, απόρροια και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, δημιουργεί χρηματιστηριακές πιέσεις στην τιμή, η οποία είναι χαμηλή και ασταθής.

Δεδομένου ότι, η καλλιέργεια βάμβακος χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από την πανδημία

Δεδομένου ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/872 που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εξοικονομήσουν πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία. Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάσθε οι Υπουργοί:

1) Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε άμεσα για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας;

2) Σκοπεύετε να συνδράμετε με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς;

3) Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την παρουσία του ελληνικού βάμβακος, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον;»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Απόστολος Πάνας, Γιώργος Αρβανιτίδης, Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης, Χαρά Κεφαλίδου, Μπαράν Μπουρχάν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Φραγγίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

 

Α. Κίσσας: «Η ειδική ενίσχυση θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας»

Την ικανοποίηση του εκφράζει στο «Ε» ο κ. Άλκης Κίσσας για το γεγονός ότι οι θέσεις του και οι προτάσεις τους έχουν εισακουστεί και έχουν υιοθετηθεί από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την πρόεδρο του κόμματος, τον γραμματέα, τους τομεάρχες και την κοινοβουλευτική ομάδα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτοβουλία μου για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών. Η ερώτηση περιγράφει πλήρως τη συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα, την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ παράλληλα δεσμεύει την κυβέρνηση και  συγκεκριμένα τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής  Ανάπτυξης για άμεση αξιοποίηση των ενωσιακών εργαλείων και κονδυλίων ώστε να δοθεί ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Στο Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβανόμαστε πλήρως την προστιθέμενη αξία που έχει το βαμβάκι για την ελληνική οικονομία. Καταλαμβάνει περίπου το 10% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας, ενώ συγκαταλέγεται σταθερά στα δέκα πιο εξαγώγιμα προϊόντα (τρίτο μεταξύ των παραγομένων αγροτικών προϊόντων) και απασχολεί μαζί με τα συνδεδεμένα επαγγέλματα περίπου εκατό χιλιάδες ανθρώπους. Επομένως για μας, είναι δέσμευση η στήριξη του κλάδου. Η ειδική ενίσχυση θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας. Σε μια περίοδο ολοένα μεγαλύτερου ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αυξανόμενης ζήτησης για διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα, η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων με ισχυρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια, καθώς και τα δίκαια εισοδήματα των συμβαλλομένων μερών θα πρέπει να είναι στόχος όλων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: 36.220.000 € η δημόσια δαπάνη από το ΥΠΑΑΤ για Νέους Γεωργούς

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσ…