Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Τηλεϊατρική: Η πρόκληση της νέας εποχής

Τηλεϊατρική: Η πρόκληση της νέας εποχής

0

Τηλέ σημαίνει μακριά. Τηλέφωνο (τηλέ και φωνή) μιλάω από απόσταση , τηλεόραση (τηλέ και βλέπω) βλέπω από απόσταση, τηλεσκόπιο (τηλέ και παρατηρώ), παρατηρώ τα αστέρια από μακριά, Τηλέμαχος (τηλέ και μάχομαι), ο αγωνιζόμενος μακράν της πατρίδος.

Έχουμε ήδη μπει σε μια εποχή, όπου η τεχνολογία μάς επιτρέπει να κάνουμε πράγματα από απόσταση, που στο παρελθόν δεν μπορούσαμε. Πριν βγει το τηλέφωνο, πηγαίναμε από πόρτα σε πόρτα για να επικοινωνήσουμε, πριν βγει η τηλεόραση, δεν μπορούσαμε να ενημερωθούμε βλέποντας όσα συνέβαιναν μακριά μας, ενώ χάρη στο τηλεσκόπιο γνωρίσαμε τι υπάρχει έξω από τον πλανήτη μας.

Οι εφευρέσεις αυτές χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Αρκετά είναι και τα χρόνια που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται η τηλεϊατρική, δηλαδή η άσκηση της ιατρικής από απόσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρομπότ Da Vinci, ένα υπερσύγχρονο σύστημα χειρουργικής, που επιτρέπει να γίνονται επεμβάσεις από απόσταση (με τον ασθενή στην Ελλάδα και το γιατρό στην Αμερική για παράδειγμα), χωρίς ο χειρουργός να έχει καμία επαφή με το σώμα του ασθενούς. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω υπολογιστών, χειρίζεται το ρομπότ, του οποίου οι βραχίονες αποτελούν τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού. Τα οφέλη είναι πολλά, όπως λεπτοί χειρισμοί που δε θα ήταν δυνατοί λόγω τρέμουλο των χεριών ή πρόσβαση σε δύσκολες περιοχές του σώματος, όπου δε φτάνει το ανθρώπινο μάτι και χέρι.

Η εξέλιξη των πραγμάτων φέρνει την τηλεϊατρική ακόμη πιο κοντά μας. Με τα κατάλληλα προγράμματα στον υπολογιστή και μία καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, γιατρός και ασθενής μπορούν να συναντηθούν από το χώρο του ο καθένας, σαν να βλέπει ο ένας τον άλλο στην τηλεόραση. Μπορούν να συζητήσουν όλα όσα θα συζητούσαν και από κοντά για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Μέσω του υπολογιστή, ο γιατρός μπορεί να στείλει τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις συνταγές για φάρμακα στον ασθενή, αλλά και ο ασθενής μπορεί να στείλει ό,τι εξετάσεις έχει κάνει στο γιατρό. Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και σπατάλη χρόνου σε αναμονές στις αίθουσες των ιατρείων.

Η τηλεϊατρική αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και γίνεται αναγκαιότητα σε μέρες όπως αυτές που διανύουμε, που οι επαφές πρέπει να ελαχιστοποιηθούν στις εντελώς απαραίτητες, προκειμένου να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Σαφώς και βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η ιατρική εξέταση από απόσταση, θα πρέπει ο γιατρός να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, να διαθέτει όλα τα απαραίτητα προγράμματα, τον εξοπλισμό ,την οργάνωση και εξοικείωση για κάτι τέτοιο και φυσικά την υπομονή να εξηγήσει τη διαδικασία και να καθοδηγήσει τον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται κυρίως καλή θέληση, διάθεση για συνεργασία χωρίς πανικό και αμφισβητήσεις, ώστε να αφεθεί στην απόλυτη καθοδήγηση του γιατρού, ώστε να νιώθει και να είναι ΑΣΦΑΛΗΣ.

ιατρ

Ιατρός Σταυρούλα Ε. Παπαδοπούλου
Ειδικός Παθολόγος
Ειδικός Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος και Μεταβολικών νόσων
Βελισσαρίου 4 – 6, 5ος όροφος, Ξάνθη, 67100, Ελλάδα
Τηλ/Φαξ: 2541.400.119/ Κιν: 6934.56.22.24

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Σταυρούλα Παπαδοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…