Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

0

Μια επέτειος
Η Ευρώπη πρωτίστως, αλλά κυρίως η Γερμανία, γιόρτασε την πτώση του Τείχους που χώριζε τη Γερμανία σε δυο τμήματα. Ήταν τότε η 9η Νοεμβρίου του 1989 και από τότε πολλά έχουν αλλάξει επίσης στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Όπως άλλαξε και η σχέση που υπήρχε μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας τις προηγούμενες δεκαετίες. Ήταν τότε η εποχή εκείνη πως οι ΗΠΑ φρόντιζαν για την ασφάλεια των Γερμανών και οι Γερμανοί για την ευημερία τους.
Γ.Δ.


Ερώτημα
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στην Εφημερίδα αναλυτικό ρεπορτάζ για το σοβαρό θέμα των υιοθεσιών παιδιών στη χώρα μας.
Μάλιστα στο σχετικό ρεπορτάζ που στηρίζονταν σε στοιχεία από τους κρατικούς φορείς, παρουσιάσαμε τον αριθμό των υιοθεσιών.
Έτσι, στην Περιφέρειά μας υπήρξαν το 2019 μόλις 9 υιοθεσίες. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που αναδεικνύει την δυστοκία που υπάρχει στο σύστημα, η οποία κρατά χαμηλά τις υιοθεσίες τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που επιθυμούν να γίνουν θετοί γονείς.
Τίθεται ως εκ τούτου το ερώτημα. Γιατί αντί ν’ αυξάνονται οι υιοθεσίες μειώνονται; Οι λόγοι γνωστοί αλλά το σύστημα δεν θέλει να λυθούν, να αλλάξουν τα σκόπιμα εμπόδια που αυτό βάζει μόνο και μόνο για να στηρίξει την ύπαρξή του.
Τραγικό; Ναι, και κανείς αρμόδιος δεν το λύνει…
Γ.Δ.


Αλλαγές στην ανακύκλωση
Μεγάλες αλλαγές προβλέπεται να γίνουν στον τομέα της ανακύκλωσης. Ήδη ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, σημειώνοντας πως αλλάζουν σχεδόν τα πάντα γύρω από τις δοκιμασίες ανακύκλωσης στη χώρα.
Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα τόνισε πως η ανακύκλωση γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.
Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή, με το οποίο η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων.
Υπογράμμισε δε ότι στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Γ.Δ.


Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
Φαινόμενο του καιρού μας. Μιας εποχής που δίνει την δυνατότητα στον καθένα λόγω των ηλεκτρονικών μέσων, να γράφει ό,τι θέλει.
Από τον πιο απλό, μέχρι τον καθηγητή Μυλόπουλο, γράφουν, αναφέρουν ψευτιές, υπερβολές, ανύπαρκτα «γεγονότα», προσωπικές απόψεις επιπέδου δημοτικού σχολείου.
Κι όταν εμφανιστεί η αλήθεια, χωρίς ντροπή, χωρίς συγγνώμη, χαζοχαρούμενα «κατεβάζουν»  τα όσα έγραψαν, χωρίς αίσθηση ότι έθιξαν ανθρώπους, υπόσταση, προσωπικότητες.
Πρόσφατο παράδειγμα ο Μυλόπουλος, καθηγητής στο Αριστοτέλειο. Έκανε ανάρτηση η οποία ήταν ψευδέστατη. Υπήρξε διαμαρτυρία και την απέσυρε. Χωρίς συγγνώμη.
-Χάθηκε τελικά η ντροπή από αυτόν τον τόπο όπου ο κάθε ψεκασμένος λέει και γράφει ό,τι του κατέβει.
Γ.Δ.


Συνεργασία μεταξύ Έλληνα και Τούρκου
Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό, είναι ο ελληνικής καταγωγής Αλβέρτος Μπουρλά, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εβραϊκής οικογένειας που σώθηκε από το Ολοκαύτωμα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και είχε διεθνή καριέρα.
Η εταιρεία Pfizer λοιπόν συνεργάζεται με την εταιρεία BIONTECH στην οποία συνιδρυτής είναι ο Τούρκος Ουγκούρ Σαχίν.
Οι δύο άνδρες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, έβαλαν κάτω τις δυνάμεις τους και από κοινού δημιούργησαν μετά από έρευνες το νέο εμβόλιο κατά του Covid-19, την ελπίδα της ανθρωπότητας.
Το συμπέρασμα της συνεργασίας αυτής και πως πρέπει να είναι τα πράγματα, τα αφήνω να τα βγάλετε μόνοι σας.
Γ.Δ.


2 κλινικές covid στο νοσοκομείο μας
Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός του κορωνοϊού στη χώρα και πιέζεται έντονα το εθνικό σύστημα υγείας.
Ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι οριακή.
Και σε άλλες πόλεις τα νοσοκομεία δεν αντέχουν όπως στην Δράμα που στέλνει ασθενείς στην Ξάνθη.
Πλέον και το νοσοκομείο μας δεν στέλνει ασθενείς στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης αλλά οι ασθενείς νοσηλεύονται στις δύο κλινικές covid που έχουν δημιουργηθεί και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Κι αυτό γιατί η Αλεξανδρούπολη έχει πληρότητα. Στην Ξάνθη τα κρούσματα είναι σε ελεγχόμενη και καλή σχετικά κατάσταση σε σχέση με άλλες πόλεις όπως η Δράμα για παράδειγμα, ή οι Σέρρες και η Αλεξανδρούπολη, ωστόσο αυτό είναι θέμα χρόνου να ανατραπεί αν χαλαρώσουμε.
Τα τελευταία νέα λένε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στον δήμο Αβδήρων και συγκεκριμένα 5 στα Άβδηρα και 2 τουλάχιστον στην Γενισέα.
Μ.Ξ.


Εν μέσω κορωνοϊού η Πειραιώς κλείνει το υποκατάστημά της στα Άβδηρα!
Εν μέσω κορωνοϊού, lockdown και μέτρων κατά του συνωστισμού προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία, επέλεξε η Τράπεζα Πειραιώς να κλείσει υποκαταστήματά της μεταξύ αυτών και των Αβδήρων.
Συστήνει μάλιστα με αναρτημένη ανακοίνωση τους πελάτες της να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Μ. Καραολή στην Ξάνθη. Όλοι οι αγρότες δυο δήμων που εξυπηρετούνταν απ’ αυτό το υποκατάστημα θα αναγκάζονται να έρχονται στην Ξάνθη και να συνωστίζονται στην ουρά στο κατάστημα της πρώην ΑΤΕ για να εξυπηρετηθούν.
Μ.Ξ.


Απαγορευτικό και Τροφοδιανομή
Η νέα λέξη που μπήκε στη ζωή μας είναι η lockdown, Αγγλικής προέλευσης, όπου η αντίστοιχη ελληνική είναι η «Απαγορευτικό».
Κι έτσι, αντί της ελληνικής λέξης ο νεοέλληνας χρησιμοποιεί μια ξενόφερτη την οποία μάλιστα πιπιλίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Μια αντίστοιχη υπάρχει εδώ και καιρό επίσης Αγγλική, η λέξη “delivery”. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη είναι η «Τροφοδιανομή».
Αυτές λοιπόν τις δύο ελληνικότατες λέξεις μας συστήνει να χρησιμοποιούμε ο Γ. Μπαμπινιώτης. Θα τον ακούσουμε;
Μάλλον δύσκολο, κυρίως για τη δεύτερη που χρόνια τώρα χρησιμοποιείται πλέον.
Γ.Δ.


Σωστή ιδέα
Στην πρόσφατη επαφή του δημάρχου Ξάνθης με τον υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα και την συζήτηση μαζί του, του έθεσε υπόψιν μια σειρά θεμάτων του δήμου, παλιά και νέα.
Όλα τα θέματα έχουν το ειδικό βάρος τους κι ευχόμαστε όπως όλοι οι Ξανθιώτες να τύχουν της έγκρισης και υλοποίησης. Το ίδιο προφανώς συμβαίνει και με τις υπόλοιπες προτάσεις που τέθηκαν υπόψιν άλλων κυβερνητικών αρμοδίων όπως του υφυπουργού Παιδείας για την κατασκευή μιας σειράς διαφόρων Εκπαιδευτηρίων στο δήμο.
Δυστυχώς, το τονίζουμε για άλλη μια φορά, το διοικητικό σύστημα στη χώρα μας συνεχίζει να είναι αθηνοκεντρικό. Έτσι, εάν δεν κατέβει ο δήμαρχος στην Αθήνα να πάει στα υπουργεία, δουλειές δύσκολα θα τελειώσουν στέλνοντας χαρτιά.
Γ.Δ.


Μια επισήμανση
Αξίζει ν’ αναφερθεί πως στο ντοσιέ του δημάρχου Μ.Τσέπελη κατά την επίσκεψή του στον υπουργό Οικονομικών, υπήρχε μια ιδιαίτερη πρόταση. Μια πρόταση που αφορούσε την Παλιά Πόλη.
Σκέφθηκε λοιπόν ο δήμαρχος και πολύ σωστά μάλιστα, πως για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της Παλιάς Πόλης να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας εκεί καταστημάτων με παραδοσιακά επαγγέλματα. Για να γίνει αυτό, ζήτησε ο δήμαρχος να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους θα αποφάσιζαν να υλοποιήσουν μια τέτοια επένδυση.
Θυμίζουμε, πως σε Παραδοσιακούς Οικισμούς ανά την Ευρώπη, αλλά και δίπλα στο Ζλάτογκραντ αλλά και στην Φιλιππούπολη στο τμήμα των Παραδοσιακών Οικισμών πως λειτουργούν τέτοια μικρά καταστήματα που πωλούν και άλλα κατασκευάζουν διάφορα είδη λαϊκής τέχνης κλπ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…