Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ο κορωνοϊός ρίχνει τις τιμές στους κέφαλους της Βιστονίδας

Ο κορωνοϊός ρίχνει τις τιμές στους κέφαλους της Βιστονίδας

0

Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός σε δίλλημα: Ή πουλά στην Αλβανία με 0,50 – 0,60 λεπτά το κιλό ή του μένουν αμανάτι στα χειμαδιά  50 τόνοι

 

Για μεγάλη καταστροφή μιλά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γ. Γκίλης – Συνάντηση με Αντιπεριφεριεάρχη Ξάνθης   Ν. Ευφραιμίδη– Τους συμβούλευσε να ρίξουν τις τιμές και να πουλήσουν

 

Σε εξευτελιστικές τιμές και πολύ κάτω του κόστους αναγκάζονται να πουλήσουν τα ψάρια τους και συγκεκριμένα τους κέφαλους που έχουν στα χειμαδιά τους,  οι αλιείς του συνεταιρισμού της Βιστονίδας. Φταίχτης γι αυτό ο κορωνοϊός που εξαιτίας τους έχουν κλείσει οι εξαγωγές για τις αγορές της Ιταλίας και άλλων χωρών και ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο δίλημμα: Ή να πουλήσει με 0,50 – 0,60 λεπτά το κιλό στην Αλβανία που παραμένει ακόμη ανοιχτή και στην εγχώρια αγορά στα 1  – 1, 30 ευρώ το κιλό το περισσότερο ή να κρατήσει αμανάτι 40 – 50 τόνους καταστρέφοντας ένα κεφάλαιο που τους αποφέρει κέρδη όταν έχει τιμή 1,80 – 1,90 ευρώ το κιλό όπως πέρσι.

Έπαθαν ζημιά με την αθερίνα τώρα έχουν αδιάθετους 40 – 50 τόνους κεφάλια στα χειμαδιά της λίμνης

Την αγωνία του για ενδεχόμενη καταστροφή και συρρίκνωση του συνεταιρισμού εκφράζει ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Γκίλης, επισημαίνοντας πως το  lockdown στην εστίαση και στις εξαγωγές προς την Ιταλία και άλλες χώρες του μείωσαν την ζήτηση με αποτέλεσμα να τους έχουν μείνει αδιάθετα έως και 50 τόνοι κέφαλοι και αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να διατεθούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου γιατί διαφορετικά καταστρέφονται λόγω παγετού. Η μόνη τους επιλογή είναι η Αλβανία αλλά και εκεί η τιμή είναι εξευτελιστική όμως και στην εγχώρια αγορά και δεν καλύπτει το κόστος: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής. Και με την αθερίνα πάθαμε μεγάλη ζημιά . Οι έμποροι δεν μπόρεσαν να την διαθέσουν και αναγκαστήκαμε να εκδώσουμε πιστωτικά τιμολόγια για χαμηλότερη τιμή από τα 2,40 στα 2,20. Τώρα με τα κεφάλια δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε. Αν πάμε έτσι είναι αβέβαιο το μέλλον του συνεταιρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι από 75 μέλη όταν  ξεκίνησε τώρα είμαστε 34», επισημαίνει ο κ. Γκίλης.

 

Συνάντηση με Αντιπεριφεριεάρχη Ξάνθης – Να ρίξουν τις τιμές τους συμβούλευσε

Αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησης που είχε ο κ. Γκίλης με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη χθες. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ευφραιμίδης έχει σταθεί στο πλευρό του συνεταιρισμού και κατόπιν ενεργειών του έχει υπογραφή νέα σύμβαση όπου μειώνεται το μίσθωμα που εισπράττει η Περιφέρεια από 77.000 ευρώ σε 27.000 ευρώ. Όμως για το θέμα αυτό εξέφρασε την άποψη ότι οι αλιείς του συνεταιρισμού πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους και να προσαρμοστούν στην νέες συνθήκες και να μειώσουν της τιμές:

«Σταθήκαμε και στεκόμαστε στο πλευρό του συνεταιρισμού και αυτό το αποδείξαμε με μια σειρά ενεργειών μας. Αλλά στο συγκεκριμένο θέμα θεωρώ πως πρέπει να δουν τις συγκυρίες και να προσαρμοστούν. Να ρίξουν τις τιμές να και να πουλήσουν. Είναι γεγονός ότι από την ζημιά κέρδος δεν βγαίνει αλλά είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά. Όλοι οι κλάδοι έχουν πάθει ζημιές λόγω του κορωνοϊού», επεσήμανε ο κ. Ευφραιμίδης.

 

Συμπληρωματικά ανέφερε πως η περιφέρεια έχει κάνει διαγωνισμό και υπάρχει ανάδοχος για την μελέτη οριοθέτησης της λίμνης Βιστονίδας και αυτό σε συνδυασμό με το  πρόγραμμα Αλιείας που έχει δρομολογήσει ο Συνεταιρισμός ώστε να ενταχθεί ( έχει ετοιμάσει την πρόταση που θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση) θα του δώσει την δυνατότητα να εντάξει έργα υποδομής και θα φέρει ανάπτυξη στον συνεταιρισμό. «όμως στην παρούσα φάση πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω όπως απαιτούν οι συνθήκες», συνιστά ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθόπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πράσινο» φως σε 2.393 φωτιστικά σημεία του δήμου Μύκης

Υπεγράφη η σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού με λαμπτήρες led, με την εταιρεία “…